Europska komisija zabrinuta zbog Vučićevog govora na Kosovu

Autor:

  • Georgi Gotev/ EURACTIV.com

11.09.2018.

Serbian President Aleksandar Vucic addresses locals in Mitrovica, Kosovo, September 9, 2018. REUTERS/Laura Hasani
/Laura Hasani / REUTERS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić drži govor u Kosovskoj Mitrovici

Europska komisija je u ponedjeljak uputila službenu kritiku srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću zbog govora kojeg je ovaj vikend održao na Kosovu, u kojem je otvoreno glorificirao politiku Slobodana Miloševića.

Tijekom službenog posjeta Kosovu ove nedjelje, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić održao je govor pred srpskom nacionalnom manjinom u kojem je hvalio politiku kontroverznog predsjednika iz 1990-tih pri rješavanju 'Kosovskog pitanja', kojom prema Vučiću obranio srpski interes na Kosovu.

- Milošević je bio velik srpski vođa. Njegova je namjera bila zaštititi interes Srba, ali njegovi su rezultati bili siromašni. To je bilo tako ne zato što on nije želio ostvariti naše želje, nego zato što naše želje nisu bile dovoljno realne – rekao je Vučić.

- Upravo zato, platili smo najveću cijenu time što nismo postali teritorijalno veći – zaključio je Vučić svoj kontroverzni govor.

Jedna od popularnijih šala među građanima bivše Jugoslavije je da je Srbija poput Nokijinih mobitela – svaki novi model manji je od onog prethodnog. Naime, upravo se to i dogodilo tijekom Miloševićeva mandata.

Veličanje režima Slobodana Miloševića ukazuje na nacionalističke trendove koji još uvijek vladaju među Srbima. Težnja da se prošire izvan svojih granica ne bi smjela biti zanemarena, posebice dva desetljeća nakon oružanog sukoba na Balkanu.

Protiv Miloševića je 1999. godine bila službeno podignuta optužnica zbog zločina koji su pod njegovim zapovjedništvom počinjeni na Kosovu. Haaški sud ga je teretio za zločin protiv čovječnosti, no svoju konačnu presudu nije doživio zato što je njegovo beživotno tijelo pronađeno u zatvorskoj ćeliji u Haagu.

Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice Europske komisije Federice Mogherini komentirala je sporni Vučićev govor.

- Pomirdba, normalizacija i poboljšanje odnosa jedino su rješenje za povijest na Balkanu. Ne smijemo ostaviti prostora za veličanje onih koji su narušili sigurnost i stabilnost cijele regije – odgovorila je Kocijančič ne spominjući Vučića direktno, ali jasno dajući do znanja stav Europske komisije i visoke predstavnice vanjske i sigurnosne politike.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker također se osvrnuo na izjave srbijanskog predsjednika istaknuvši da nacionalizam nikada nije riješio probleme, već ih je samo stvorio.

Članak je preuzet u cijelosti s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version