Juncker upozorio da na Balkanu još uvijek postoji realna opasnost od oružanog sukoba

Autor:

05.10.2018.

, Image: 258203473, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker

Predsjednik Europske komisije je u svom govoru održanom u Beču upozorio na rizik od izbijanja rata na Balkanu koji bi eskalirao ako EU dopusti da se ugase nade za pristupanje zemalja te regije u Uniju.

- Ako uskratimo državama Balkana mogućnost članstva u EU, vrlo će se brzo ponoviti povijest iz 1990-tih - rekao je Juncker.

Međutim, naglasio je da je put do punopravnog članstva tih zemalja još dug, zato što još uvijek nisu zadovoljile tražene standarde. U tom je kontekstu izrazio sumnju da će države te standarde uspjeti zadovoljiti prije 2025. godine.

Unatoč tome, navodi Juncker, Europska unije bi se trebala fokusirati na Balkan kako bi prevenirala da državnici te regije smatraju 'da Bruxelles ne misli ozbiljno o njihovoj mogućnosti članstva', zato što neke države EU ne skrivaju svoju rezerviranost po pitanju daljnjeg proširenja.

- Balkan je još uvijek plodno tlo za ratne sukobe - zaključio je.

Juncker smatra da bi EU trebala predložiti zemljama zapadnog Balkana uspostavu 'ekonomskog prostora' u kojem bi se mogle razvijati kao buduće punopravne članice Europske unije.

Također, naglasio je da bi svi granični sporovi trebali biti riješeni prije službenog pristupanja EU, kako se u nju ne bi uvozila nestabilnost s Balkana.

EU je počeo pregovore o pristupanju sa Srbijom i Crnom Gorom, dok su Albanija i Makedonija za sada samo kandidati za članstvo, a BiH i Kosovo tek teže tom statusu.

Juncker je održao govor u austrijskom parlamentu tijekom posjeta Beču u povodu proslave 100. godišnjice osnivanja Republike Austrije u studenome 1918. godine.

Dogovor o Brexitu u studenom

Osvrnuvši se na Brexit, Juncker je rekao da je u potpunosti posvećen tome da pregovori o razdruživanju s Londonom budu što uspješniji, izrazivši pritom nadu da će u studenom biti postignut konačni dogovor.

- Pregovori nisu laki zato što dobivamo različite signale iz Londona - rekao je.

- Na razini samog britanskog kabineta postoji polifonija, a mi samo pokušavamo uskladiti tonove i od polifonije napraviti melodiju - dodao je Junker.

Kazao je kako se nada da će Europsko vijeće kasnije ovaj mjesec postići "dovoljan napredak" kako bi pregovori mogli biti zaključeni u studenom.

Juncker je također pozvao države članice da ukinu odlučivanje konsenzusom i više odluka donose kvalificiranom većinom kako bi osnažili ulogu EU-a u svijetu.

- Zaključali smo se u mračnoj sobi jednoglasnosti - zaključio je.