Komentar: Lavrovov posjet Dodiku pred izbore u BiH dokaz je da je on 'stožerni oslonac' Rusije na Balkanu

Autor:

21.09.2018.

BOSNIA AND HERZEGOVINA - SEPTEMBER 21, 2018: Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov and Milorad Dodik (L-R front), President of Republika Srpska [the Serb republic in Bosnia and Herzegovina], attend a ceremony to unveil a memorial plaque marking the place to build a Russian-Serb church, and a cultural and spiritual centre in Banjaluka. Alexander Shcherbak/TASS, Image: 387761787, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS
Profimedia, TASS

Sergej Lavrov i Milorad Dodik

Jedan od ključnih igrača vanjske politike Kremlja posjetio je BiH pred same izbore... Bitnija od riječi koje je izrekao je sama gesta - koga je posjetio i u kojem trenutku, piše Vlado Vurušić.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, stigao je u Sarajevo. No, potom je otputovao u Banja Luku, što je, budimo otvoreni, bio i glavni cilj njegove posjete. Podsjetimo da se govorkalo kako će prvi Putinov diplomat Lavrov samo potegnuti do središta Republike Srpske, ali je na kraju ipak u svoj posjet BiH ukalkulirao i Sarajevo. Nije bez vraga ni činjenica da se Lavrovljev posjet poklopio i sa skorim (7 listopada) izborima u BiH.

Predizborna atmosfera prilično je mučna od zahtjeva HDZ-a BiH za promjenom izbornog sustava u strahu da Bošnjaci ne "izaberu hrvatskog člana predsjedništva" i puzajućih stidljivih zahtjeva za Trećim entitetom, stalnih prijetnji Milorada Dodika referendumom o izdvajanju ali i odjeka o reperkusijama koje bi na BiH imala eventualna " korekcija granica" između Srbije i Kosova te dodatnog homogeniziranja Bošnjaka na liniji " unitarizacije" BiH kao poluge za zaštitu opstojnosti Bošnjaka i BiH. Napeto nema što.

Iako je od rata prošlo 20 i kusur godina. BiH se nije puno pomakla naprijed, a sada je, dodatno, jedna od poluga međunarodnih (zapadno -ruskih) nadmudrivanja na Balkanu. Sergej Lavrov ne dolazi slučajno baš u sam osvit izbora. I to u Banja Luku kod Dodika. Naime, to je, opet neizravni poruka, signal i podrška Miloradu Dodiku. Naime, i dan pred famozni referendum o Danu državnosti RS, Putin je primio Dodika, onako usput " s nogu" u Kremlju, o referendumu kao nisu ni razgovarali, ali nije bilo potrebno, Bitna je bila fotografija rukovanja Dodika i Putina. I sam tajming bio je dovoljan da se pokaže ruska potpora Dodiku i njegovim namjerama.

Tako i sada, kada se Dodik kandidira za srpskog člana Predsjedništva BiH, Moskva pokazuje tko je njen ljubimac na ovim prostorima i na koga tipuje. Konačno, u Moskvi ni ne skrivaju kako je Dodik njihov " stožerni oslonac" na Balkanu, čak i veći od Aleksandra Vučića. Dodik ni ne krije da je on " kremaljski igrač s klupe". sam se hvali. I u Moskvi i Beogradu kažu kao je RS i Dodik " brana širenju NATO-a (ali i EU-a) na istok", odnosno na prostore BiH.

Moskva naravno istupa za jedinstvo BiH, za njenu teritorijalnu cjelovitost (podsjetimo da se Moskva zalaže i za teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, ali bez Krima), ali istodobno za jačanje državnosti Republike Srpske i protiv, kako kaže Lavrov, njene "demonizacije".

Nakon što je Crna Gora pretrčala na stranu NATO-a, a uskoro će to učiniti i Makedonija, tako rastu akcije BiH na kremaljskom političkom tržištu. Rusiji, koja gubi igru sa Zapadom oko utjecaja i kontrole Balkana, Republika Srpska je dar s neba, oko kojeg se čak ni ne trude da ga privole k sebi. Dodika ne treba nešto posebno nutkati i nagovarati. On radi sam sve što Moskvi konvenira.

Moskva je ovim pokazala da neće samo tako ispustiti BiH iz ruku, odnosno Republiku Srpsku, kao neku vrstu svog bastiona ili produžene ruke u ovom dijelu svijeta, uz pomoć koje uvijek može izazvati potrebnu destabilizaciju koja se može preliti i na susjedne zemlje, a znamo koliku Hrvatska ima granicu s BiH i to baš s Republikom Srpskom. No, što će tek biti kada Milorad Dodik, čovjek koji otvoreno negira državnost BiH postane jedna od trojice njenih predsjednika?

BiH svakako je jedan od ključeva Balkana, a pogotovo kada se klatno s Makedonije, s kojom se Rusija oprašta, nadvilo nad BiH. Ne treba smetnuti ni činjenicu da će Lavrov posjetiti gradilište rusko-srpskog pravoslavnog hrama u Banja Luci u počast zadnjeg ruskog cara Nikolaja II, što RS potvrđuje kao vjernog proruskog igrača.

U Republici Srpskoj u Rusiji vide svog velikog brata i zaštitnika s kojim mogu mahati pred očima i Bošnjacima i Hrvatima, ali i Bruxellesu i Washingtonu. U cijelom tom bosanskom zapetljanom vrzinom kolu pitanje je kakvu će poziciju zauzeti hrvatski političari u BiH i kakvoj politici će se oni prikloniti, pa i u kontekstu mogućih najava promjena granica, revizije Daytona, ruskog i ostalih utjecaja ili očekivanih Dodikovih provokacija o "odcjepiteljskim" referendumima u ključnim trenucima.