Macron, Tusk i Trump čestitali Zelenskom na pobjedi. Moskva nudi suradnju, ali Putin šuti

Autor:

22.04.2019.

Ukrainian presidential candidate Volodymyr Zelenskiy and his wife Olena react following the announcement of the first exit poll in a presidential election at his campaign headquarters in Kiev, Ukraine April 21, 2019. REUTERS/Valentyn Ogirenko
Valentyn Ogirenko / REUTERS

Pobjednik ukrajinskih predsjedničkih izbora Vladimir Zelenski i njegova supruga Olena

Ukrajina je u ponedjeljak uplovila u nepoznate političke vode pošto su konačni rezultati izbora pokazali da je komičar bez političkog iskustva i jasna plana razbio status quo i velikom pobjedom postao novi šef države.

Trijumf 41-godišnjeg Vladimira Zelenskog težak je udarac za aktualnog predsjednika Petra Porošenka koji je novi mandat pokušao izboriti predstavljajući se kao štit protiv ruske agresije i čuvar ukrajinskog identiteta. Riječ je o teškom porazu: Zelenski je osvojio gotovo 75 posto glasova, a Porošenko oko 25.

Glumac židovskog podrijetla, Zelenski je u popularnoj tv seriji glumio učitelja povijesti koji postaje predsjednik nakon što održi bijesni govor protiv korupcije, a snimka postane viralna. Fikcija se pretočila u stvarnost i Zelenski sada doista preuzima državu koja je na prvoj crti sukoba između Zapada i Rusije pošto je Moskva anektirala Krim i podržala prorusku pobunu na istoku Ukrajine. 

Novi ukrajinski predsjednik u nedjelju je rekao da planira nastaviti pregovore s Rusijom koje podržavaju europske zemlje (takozvani Normandijski mandat: Njemačka, Francuska, Rusija, Ukrajina, ali Zelenski bi želio uključiti i SAD i Veliku Britaniju što Moskva neće biti sklona prihvatiti) o zasad neimplementiranom mirovnom sporazumu iz Minska te da će pokušati osloboditi 24 ukrajinskih mornara pritvorenih u Rusiji nakon incidenta kod Kerčkih vrata koja vode iz Azovskog u Crno more. U posljednje je vrijeme NATO bitno ojačao svoje aktivnosti na Crnom Moru.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev koji je prošli tjedan potpisao dekret o ograničavanju izvoza ruskog ugljena, sirove nafte i naftnih proizvoda u Ukrajinu, istaknuo je da Moskva i Kijev sad imaju priliku poboljšati uništene gospodarske odnose, ali da ne gaji iluzije da će se to nužno i dogoditi.

“Postoji šansa za Ukrajinu da popravi svoje odnose s Rusijom. Što je za to potrebno? Iskrenost, kao i pragmatičan i odgovoran pristup s nužnom referiranjem na trenutne političke realnosti u Ukrajini, primarno na istoku zemlje. Stoga, prije svega mi novom ukrajinskom vodstvu želimo zdrav razum te shvaćanje nerazdvojivosti odnosa naših naroda i zemalja koji nadilaze sve trenutne političke okolnosti. To je jedini način da oživi ekonomska suradnja koja je praktično ugasnula, a to bi utrlo put za rješavanje izuzetno izazovnih društvenim problema s kojima se danas suočavaju milijuni Ukrajinaca”, objavio je Medvedev.

Vladmir Putin se, jasno, nije oglasio. Ali je prva progovorila glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova: “Ukrajina ima prigodu provesti pozitivne promjene za dobrobit društva u cjelini.Ukrajina se može presložiti, ne prebacivanjem novca iz jednih džepova u druge, nego prepoznavanjem nužnosti da ujedini narod, ne silom nego razvojem nacionalnog plana", objavila je Zahorova navodeći da “ukrajinsko čelništvo ne bi trebalo isključiti "milijune svojih građana”. Misleći pritom na istok Ukrajine.

Zelenski obećava zadržati prozapadnu orijentaciju Ukrajine i okončati rat u istočnoj regiji Donbasu te uvjerava ulagače da će provoditi reforme, boriti se protiv korupcije i poštovati uvjete MMF-a.

Sjedinjene Države, Europska unija i Rusija pomno će pratiti njegove vanjskopolitičke objave te što će i kako učiniti da pokuša zaustaviti rat protiv proruskih separatista u kojem je dosad poginulo 13 tisuća ljudi.

Utjecaj Zelenskog na političku scenu ovisit će o njegovoj sposobnosti da stvara saveze, piše u svojoj analizi Teneo grupa. "Ukrajina je parlamentarna republika, ali predsjednik ima važnan utjecaj. Primjerice, imenuje ministre vanjskih poslova i obrane, čelnicka obavještajnih službi i javnog tužitelja. No, parlament mora prihvatiti ta imenovanja". Parlamentarni se izbori održavaju u listopadu i nakon njih će biti jasnije kakav je stvarni odnos snaga u post-majdanovskoj Ukrajini. Jer, Zelenski nema iza sebe stranku. Porošenko, Julija Timošenko i proruski predsjednički kandidati imaju. Posebno će biti važna uloga sadašnjeg premijera Vladimira Grojsmana koji je pažljivo reterirao od Porošenka i mogao bi voditi kabinet sve do listopada. I ostvariti političku prednost na valu pada podrške Porošenku pa bi ujesen dva Vladimira mogla definirati ukrajinsku politiku.

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je Zelenskog i obećao podršku ukrajinskom teritorijalnom integritetu, a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk čestitao je ukrajinskom narodu na onom što je prozvao pokazateljem demokratskog sazrijevanja. Iako Zelenski obećava ostanak Ukrajine na prozapadnom putu, manje je entuzijastičan od Porošenka o mogućem članstvu te države od 42 milijuna stanovnika u Europskoj uniji i NATO savezu. Među prvima je Zelenskom čestitao francuski predsjednik Emmanuel Macron. On je jedini europski čelnik koji se tijekom kampanje sastao sa Zelenskim kojeg je primio 12. travnja, kad i Porošenka. Poljski predsjednik Andrzej Duda pozvao je Zelenskog da prvo posjeti Varšavu.

Tako je drugi komičar došao na čelo europske države: slovensku vladu vodi Marjan Šarec koji je također bio komičar kritičar politike. A u Italiji je na vlasti Luigi Di Maio, iz PoKreta 5 Zvjezdica koji je osnovao komičar Beppe Grillo. Očito je vrijeme za komediju koja je zapravo vrhunska tragedija, kako nas uči teorija književnosti.