Merkel se sprema za dvodnevni posjet Ateni uoči sukoba oko promjene imena Makedonije

Autor:

  • Euractiv.com

10.01.2019.

German Chancellor Angela Merkel, Greek Prime Minister Alexis Tsipras and European Commission President Jean-Claude Juncker attend a European Union leaders summit in Brussels, Belgium, March 22, 2018. REUTERS/Wolfgang Rattay - UP1EE3M15676U
Wolfgang Rattay / REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Alexisom Tsipras

Njemačka kancelarka Angela Merkel će tijekom svog prvog posjeta Ateni nakon više od pet godina pokušati izvršiti pritisak na Grčku da implementira teške ekonomske reforme, ali će i predložiti da zadrži fiskalnu disciplinu.

Merkel, koja je zbog mjera štednje tijekom grčke dužničke krize postala jako nepopularna u Grčkoj, pokušat će potaknuti grčke političare da usvoje odredbe sporazuma s Makedonijom. Njemačka i Europska unija smatraju da bi do uvelike doprinijelo miru i stabilnosti u regiji Zapadnog Balkana.

Grčki premijer Alexis Tsipras, čija se popularnost prema istraživanju javnog mnijenja narušila uoči parlamentarnih izbora, obećao je opozvati nepopularne reforme, nakon što je prošlog kolovoza usvojen posljednji paket međunarodne financijske pomoći od 2010. godine za spas od financijske krize. Ekstremno lijeve stranke u četvrtak su pozvale stranačke simpatizere da sudjeluju u prosvjedu protiv posjeta njemačke kancelarke.

Makedonski sporazum o imenu

Njemačka, zadužena za financije Europske unije, zabrinuta je zbog sposobnosti Tsiprasove vlade da osigura usvajanje sporazuma kojeg je sklopila sa susjednom Makedonijom, kojim bi se ime te države promijenilo u Republika Sjeverna Makedonija.

Tsiprasov koalicijski partner, stranka Nezavisni Grci, zaprijetila je da će napustiti vladu ako parlament podrži odluku o sporazumu. Naime, mnogi Grci žele da Skopje u potpunosti izbaci ime 'Makedonija' iz službenog naziva svoje države, tvrdeći da to ime simbolizira teritorijalne apetite prema grčkoj sjevernoj pokrajini istoga imena.

Njemačka sporazum smatra 'trijumfom diplomacije' koji balkanskoj državi omogućava pristup Europskoj uniji i NATO savezu, čime bi se u konačnici ograničio ruski utjecaj u regiji. Merkel će se u petak sastati s Kyriakosom Mitsotakisom, čelnikom konzervativne stranke Nova demokracija, koja je prema istraživanjima javnog mnijenja vodeća stranka, a protivi se usvajanju sporazuma s Makedonijom.

Odštete  iz Drugog svjetskog rata

Također, tijekom dvodnevnog posjeta Angele Merkel pokrenut će se rasprava o pitanju odšteta za Grke koji su postali žrtve surove okupacije tijekom Drugog svjetskog rata, ali i otplate zajma kojeg je tada Grčka bila prisiljena uzeti od Njemačke. Iako je Njemačka već u nekoliko prilika odbacila zahtjeve Atene, grčki je predsjednik prošle godine to pitanje ponovno postavio svom njemačkom kolegi.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version