Nakon makedonskog referenduma svi mogu proglasiti pobjedu, ali budućnost nosi mnoge opasnosti

Autor:

01.10.2018.

Skoplje, 160918.
Gradjansko okupljanje koalicije Zajedno za europsku Makedoniju, na kojem su se nasli premijer Zoran Zaev i clanovi Vlade u znak podrske referendumu za promjenom imena i ulaska u EU i NATO.
Foto: Ivana Batev / CROPIX
Ivana Batev / HANZA MEDIA

Građansko okupljanje koalicije 'Zajedno za europsku Makedoniju', 16. rujna u Skoplju, gdje su premijer Zaev i članovi Vlade pružili podršku referendumu

Tko to tamo trlja ruke nakon jučerašnjeg referenduma u Makedoniji? Svi! Time se nastavlja makedonski apsurd. Pobjedničkim zastavama mašu svi, mada je situacija bizarna jer svi za one druge tvrde su izgubili, a za sebe da su prvaci, piše Vlado Vurušić.

Trenutno je pat pozicija u kojoj svaka strana misli da ipak ima u rukavu potez kojim može partiju okrenuti u svoju korist. Naime, na "povijesnom" referendum u promijeni imena 91 posto se izjasnilo "Za" (Ura, pobjeda!!!), ali izašlo ih je manje od potrebnih 50 posto (oko 35 posto) pa je on zapravo nevažeći (Ura, pobjeda!!!). Tako da sada svi pobjedonosno mašu podacima koji im idu na ruku.

No, ipak se radi o određenom fijasku premijera Zorana Zaeva, bez obzira na to što ovo nije obvezujući, nego tek savjetodavni referendum. No, stvar nije gotova. Premijer Zaev bi mogao (mora ako misli pomaknuti stvari s mrtve točke) u Sobranju progurati Sporazum s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom oko promijene imena koji bi Makedoniji (pardon Sjevernoj Makedoniji) otvorio vrata članstvu u NATO-u i pregovorima s Bruxellesom i u budućnosti članstvu u EU.

NATO bi bio, što se kaže, - koliko sutra. (Podsjetimo Makedonija je zbog blokade Grčke zbog imena propustila ući u NATO s Hrvatskom i Albanijom 2009 godine te otvoriti pregovore s EU početkom 2000-ih). Time bi Makedonija prestala biti zadnja rupa na svirali Europe. No, očito da se dobrom dijelu Makedonaca (tu prije svega mislimo na etničku, a ne građansku pripadnost) više sviđa ovo staro ime s kojim i zapinju u balkanskom glibu.

Ime "Bivša jugoslavenska republika Makedonija" (pod tim imenom su primljeni u UN, nastupaju na Olimpijskim igrama i piše u svim međunarodnim dokumentima) im je više prirasla srcu nego predloženo Sjeverna Makedonija pod kojim im se otvaraju euroatlantske perspektive, jer ulaskom u NATO automatski prestaju biti ozbiljne bilo kakve susjedske pretenzije od Velike Albanije i Srbije, do Velike Grčke i Bugarske.

Zoran Zaev, dakle, ima još jednu mogućnost: a to je da u Sobranju dobije dvije trećine glasova za Sporazum i promjenu ustava. Treba mu 81 glas. Trenutno od 120 zastupnika ima sigurnih 49 glasova svoje SDMS te računa na 20 glasova albanskih stranaka koje sve podržavaju Sporazum s Grčkom. Za prolazak fali mu još 12 glasova koje mora iskamčiti od zastupnika oporbenog VMRO-DPMNE, koji je i pozivao svoje sljedbenike da bojkotiraju referendum.

Veliki protivnik Sporazuma je i predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov, koji ga naziva "povijesnim samoubojstvom". Prema nekim neslužbenim makedonskim izvorima Zaev već u džepu ime najmanje pola toga te mu još treba nekih 5-6 glasova. Počinje utrka s vremenom. S jedne strane na VMRO pritišće međunarodna zajednica - SAD i EU, ali takav stav podržava Rusije.

U Makedoniji su s podrškom bili i njemačka kancelarka Angela Merkel, i šefica EU diplomacije Federica Mogherini, gazda NATO-a Jens Stoltenberg, američki ministar obrane James Mattis. Tako da je to i projekt SAD-a i EU-a, koji su i pozdravili rezultate referenduma.  No, Zaev ima još jedan jaki argument, a to je da bi za potrebnu podršku VMRO-a zažmirio na krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg šefa VMRO-a Nikole Gruevskog za zloporabu položaja, korupciju i ostale malverzacije, koji bi dugogodišnji proces i boravak u zatvoru mogao zamijeniti za novootkrivenu ljubav prema Sjevernoj Makedoniji.

Treća opcija koja bi mogla izazvati daljnju nestabilnost u Makedoniji jesu novi izbori koji bi tko zna što izrodili, pa i ono najgore – sukobe. Nije za ne spomenuti i to kako će reagirati makedonski Albanci koji su u najvećem broju glasovali "za" i podržavaju ulazak NATO i EU ako Sporazum propadne.

Na toj liniji dodatno se mogu zaoštriti i etnički odnosi, koji su ionako vrlo daleko od idiličnih te bi moglo doći i tu do napetosti. Makedonija se svakako nalazi na velikoj i sudbonosnoj razmeđi. Počelo je vrijeme iščekivanja. Premijer Zoran Zaev stavio je sve na jednu, ali vrlo važnu, kartu te ako ne uspije vjerojatno bi to bio i njegov politički kraj, kao i krah Makedonije, kojoj bi bilo kakav europski put bio zakrčen, a oni bi postali laka meta raznih interesa svih susjeda.

Ukoliko Sporazum ne prođe, i u Grčkoj bi premijer Alexis Tsipras izgubio važan adut. Njega ionako, ne samo radikalna oporba proziva za veleizdaju, te ne traže samo njegovu ostavku nego i čak uhićenje. On je također puno uložio i eventualni debakl Sporazuma odrazio bi se i na njegov politički rejting. Doduše EU pokušava slomiti oporbenu Novu Demokraciju, koja je također protiv dizanja rampe Makedoniji, ali bi i oni mogli zažmiriti zbog pritiska Bruxellesa i Washingtona.

I još nešto. Ovo bi bio i veliki uspjeh Rusije, koja se svim silama protivi širenju NATO-a te bi im ovo bio još jedan argument da pojačaju svoju angažiranost na ovim prostorima. Moskva traži načine da se zadrži na Balkanu, a propast Sporazuma i Makedonija u sadašnjem statusu "daleko od integracija" idealan je za njen opstanak i jači angažman na ovim prostorima. Dakle, stvari su prilično komplicirane.