Propao plan za Kosovo? Aleksandar Vučić neće se pojaviti u Bruxellesu na sastanku s Thaçijem?

Autor:

07.09.2018.

5503462 17.05.2018 From left: Prime Minister of Bulgaria Boyko Borisov, President of Kosovo Hashim Thaci, Chancellor of Germany Angela Merkel and President of Serbia Aleksandar Vucic before a group photo at the EU-Western Balkans Summit in Sofia., Image: 372199446, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sputnik
Profimedia, Sputnik

Kosovski predsjednik Hashim Thaçi, njemačka kancelarka Angela Merkel i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić

Srbijanski mediji sinoć su objavili da je Vučić naredio prekid svih kontakata s Prištinom i da će se danas obratiti građanima.

Predsjednici Kosova i Srbije sastat će se danas u Bruxellesu, u uredu visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini koja vjeruje da su šanse za sporazum dviju strana realne.

Ovo je prvi sastanak nakon ljetne stanke, a ideje koje su se u međuvremenu pojavile uzburkale su strasti i na Kosovu i u Srbiji, ali i u široj regiji. Poprimaju i globalne razmjere jer ideju o mogućem dogovoru o razmjeni teritorija pažljivo gleda i Rusija koja je podržava.

Opasnost

Tako se stvorilo očekivanje kao da će dva predsjednika, Hashim Thaçi i Aleksandar Vučić, danas u Bruxellesu na stol staviti zemljopisne karte i početi crtati granice. Međutim, u sjedištu Europske unije žele malo smiriti loptu i kažu kako je za dogovor ipak potrebno znatno više vremena, nekoliko mjeseci sve do proljeća sljedeće godine. Zato bi današnji sastanak mogao biti tek najava učestalih sastanaka kako bi se došlo do dogovora.

Sama ideja o razmjeni teritorija, razgraničenju, korekciji granica ili kako god je tko zvao, podijelila je i samu Europsku uniju.

Iskusniji europski političari, koji su svjesni svih događaja na području bivše Jugoslavije, upozoravaju na opasnost od takvih ideja i podsjećaju da se cijeli angažman međunarodne zajednice godinama temeljio na načelu da nema promjene granica.

Argument Srbije da su proglašenjem neovisnosti Kosova, a prije osamostaljenjem Slovenije i Hrvatske, granice promijenjene, odbacuje se tvrdnjama da su sve države nastale na tlu bivše Jugoslavije ostale unutar administrativnih granica koje su imale kao federalne jedinice, uključujući i Kosovo. Zato bi, smatraju oni, ponovno crtanje novih granica otvorilo Pandorinu kutiju i destabiliziralo cijelu regiju.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, kojoj se odjednom žuri s rješenjem prije isteka njezina mandata, izrazila je spremnost prihvatiti bilo kakvo rješenje koje bude rezultat zajedničkog sporazuma dviju strana.

Jučer su u Bruxellesu samo podsjetili na ono što je nedavno Mogherini rekla u Beču na sastanku ministara vanjskih poslova, a to je da će sporazum dviju strana imati potporu EU ako bude i u skladu s međunarodnim pravom i načelima Europske unije.

- Znate dobro da je povijest EU zasnovana na prevladavanju i sprečavanju bilo kakve ideje o etnički čistim državama. Nadam se da će ovo uvjeriti sve one koji postaju nervozni oko ideja koje se pojavljuju okolo - izjavila je tada Mogherini koja će danas na sastanku Vučić-Thaçi posredovati u ime Europske unije.

Njemačka i Velika Britanija, ako je suditi prema izjavama političara tih dviju država, protiv ideja su o promjeni granica, a i države regije, uključujući Hrvatsku, Bruxellesu su slale poruke kako bi to bilo opasno.

Argumentacija

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas ponovio je protivljenje službenog Berlina promjenama granica između Kosova i Srbije.

- Razgovori o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije ne idu u pravom smjeru. Smatramo da će kod građana otvoriti mnoge stare rane i zato smo vrlo skeptični u tom pogledu - upozorio je Maas.

Zanimljivo je da su u ovoj priči sve aktivniji Austrijanci, uključujući sadašnju vladu desnog centra i krajnje desnice, ali i bivše diplomate poput ambasadora Wolfganga Petritscha. On sada navodno radi za jednu konzultantsku tvrtku koja zastupa interese Srbije.

Petritsch je sve češće u medijima i poziva na potporu dvjema stranama za sporazum o korekciji granica. No, da su njegovi stavovi bliži Beogradu vidljivo je iz izjava da je, prema njegovim riječima, promjene granice već bilo jer je proglašenje neovisnosti Kosova bilo suprotno Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a. Petritsch očito zaobilazi činjenicu da je Međunarodni sud pravde u Haagu dao mišljenje, i to na upit Srbije poslije duge argumentacije, da proglašenje neovisnosti Kosova ne krši ni međunarodno pravo, ni UN-ovu rezoluciju 1244. Problematična je i Petritscheva argumentacija da bi trebalo dopustiti korekciju granica Srbije i Kosova jer to rade i Hrvatska i Slovenija.

Strah od Rusije

Petritsch je u jednom autorskom tekstu za kosovski dnevni list Koha ditore napisao kako je sada dobar trenutak za sporazum jer se obilježava 100. godišnjica završetka Prvoga svjetskog rata i time bi se okončalo razdoblje povijesnih sukoba na Balkanu. No, neki diplomati u Bruxellesu su pomalo sumnjičavi jer se boje da bi Rusija mogla iskoristiti ovo pitanje kao presedan, a ruski predsjednik Vladimir Putin ima itekako dobrih privatnih veza u austrijskome Ministarstvu vanjskih poslova.

EU svakako želi rješenje i što brži sporazum Srbije i Kosova, snažno podržava nastavak dijaloga, ali nema jedinstva u tome što bi trebalo biti rezultat i treba li prihvatiti i promjene granica.

Bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt, šef skupine Liberala u Europskom parlamentu, upozorio je da promjene granica i razmjena teritorija između država Zapadnog Balkana nisu nešto čime se poboljšavaju odnosi, nego suprotno: dugotrajni prosperitet i stabilnost mogu se jamčiti jedino istinskim pomirenjem etničkih zajednica, prevladavanjem etničkih podjela i vjerodostojnim napretkom u europskom projektu.

Dok su se pripremali za današnji sastanak, predsjednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hashim Thaçi, vodili su bitku kod kuće u pridobivanju potpore. Vučić će nakon sastanka u Bruxellesu otići na Kosovo gdje bi u sjevernom dijelu Mitrovice trebao, kako je najavljeno u medijima, tamošnjim Srbima iznijeti svoje viđenje rješenja.

Dok je u sadašnjoj situaciji Vučićeva snaga u Srbiji neupitna, nešto slično ne može se reći za kosovskog predsjednika Hashima Thaçija. On za razgovor o granicama sa Srbijom nema potporu ni koalicijskih partnera u vladi, a kamoli šire javnosti i oporbe.

Kako na prekrajanje granica gledaju europski diplomati?

Federica Mogherini - visoka predstavnica Europske unije

“Spremni smo prihvatiti bilo kakvo rješenje koje bi bilo rezultat zajedničkog sporazuma dviju strana i ako bude u skladu s načelima EU”

Wolfgang Petritsch - bivši austrijski diplomat

“Pozivam na potporu dvjema stranama za sporazum o korekciji granica. Smatram da bi se time okončalo razdoblje povijesnih sukoba na Balkanu”

Heiko Maas - njemački ministar vanjskih poslova

“Razgovori o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije ne idu u pravom smjeru. Smatramo da će kod građana otvoriti mnoge stare rane”

Guy Verhofstadt - bivši belgijski premijer

“Promjene granica i razmjena teritorija između država Zapadnog Balkana nisu nešto čime se poboljšavaju odnosi, nego upravo suprotno”

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version