Rastu tenzije između Beograda i Prištine, Kosovo formira vojsku

Autor:

14.12.2018.

Reuters

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić

Formiranje vojske Kosova koje je najavljeno za petak 14. prosinca, Beograd vidi kao kršenje međunarodnih dokumenata.

Srbija se poziva na Rezoluciju 1244 UN-a, koja naglašava da međunarodne mirovne snage na Kosovu (KFOR) moraju spriječiti i razoružati sve albanske postrojbe, dok vlasti u Prištini taj čin nazivaju 'dostojanstvom i ponosom neovisnosti i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo'.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je danas kako je 'veoma zabrinut zbog situacije na Kosovu', ocijenivši da je problem to što Srbiji na Kosovu nameću 'dijelom Albanci, a dijelom dio svijeta'.

- To mi je noćna mora, to mi je najveća muka, s tim legnem, s tim se budim, a ne spavam mnogo. To mi je najveća muka zato što znam koliko smo se borili da sačuvamo mir i stabilnost -  rekao je večeras Vučić na predizbornom skupu vladajuće Srpske napredne stranke uoči lokalnih izbora u četiri općine 16. studenog.

Vučić kaže  kako 'ne razumije da bilo tko u svijetu može odobriti formiranje kosovske vojske', koja je, kako tvrdi, 'u potpunoj suprotnosti sa svim međunarodnim aktima'.

- Ili se svi prave da to ne vide - rekao je Vučić.

Istodobno, na Kosovu se tijekom ovog tjedna, postupno, stvaralo pobjedonosno ozračje da formiranjem kosovske vojske Priština dobiva još jedan adut državnosti, neovisnosti i državnog integriteta.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci danas je, prema izvješćima kosovskih medija, odjeven u odoru Kosovskih sigurnosnih snaga (BSK), u vojarni 'Adem Jashari' kod Prištine 'čestitao novu misiju pripadnicima BSK'.

Thaci je, kako prenose prištinski mediji na albanskom, ponudio jamstvo 'svim građanima, naročito onima srpske nacionalnosti, da će nove snage služiti svim građanima Kosova'.

Skupština Kosova u petak u 10 sati započet će sjednicu o kojoj se mjesecima unazad mnogo govorilo jer bi ona trebala biti prijelomna, s obzirom na to da se očekuje usvajanje zakona koji omogućavaju transformiranje Kosovskih sigurnosnih snaga (KBS) u vojsku.

- Nakon višegodišnjih napora da ovu transformaciju izvrši putem ustavnih promjena, za koje je potrebna i suglasnost manjina, odnosno Srpske liste, koja se suprotstavlja ovoj transformaciji, Vlada Kosova je odlučila da ovaj proces privede kraju izmjenama zakona - javlja iz Prištine dopisnica regionalne TV N1 Zana Cimili.

Ime snaga (KBS) ostat će isto, ali su se u posljednje vrijeme mogla čuti oprečna stajališta međunarodnih partnera. Naime, pojedini članovi NATO-a su protiv transformacije, ali snažna potpora SAD, a potom i Velike Britanije, pridonijela je da 'Kosovo konačno glasa za transformaciju BSK u oružane snage', navodi reporterka N1 iz Prištine.

- U znak zahvalnosti potpori koju su SAD pružile Kosovu u ovom, ali i svim ranijim procesima, centar Prištine je okićen zastavama Sjedinjenih Američkih Država - javlja N1 iz Prištine.

Prijelomna vijest u Beogradu večeras je da će predsjednik Srbije, koji je po Ustavu i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, 'u naredna 72 sata posjetiti postrojbe Vojske Srbije i policije u takozvanoj Kopnenoj zoni sigurnosti  (KZB) na jugu države, koji se nalazi uz administrativnu liniju sa Kosovom'. 

U pratnji će biti načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije general Milan Mojsilović, te ministar obrane Aleksandar Vulin, priopćilo je večeras srbijansko ministarstvo obrane.

Vučić je ranije danas izjavio kako je 'veoma zabrinut zbog situacije na Kosovu' i da ne razumije da bilo tko u svijetu može odobriti formiranje kosovske vojske.

Skupština Kosova usvojila zakone vezane uz formiranje vojske Kosova

Skupština Kosova u petak je usvojila je zakone koji će omogućiti transformiranje Sigurnosnih snaga Kosova (KBS) u vojsku Kosova, što službeni Beograd smatra kršenjem međunarodnih akata i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1999. godine i Ustava Kosova, a politički predstavnici kosovskih Srba poručuju da ih ne priznaju.

Zastupnici u kosovskom parlamentu izglasali su zakon o sigurnosnim snagama Kosova, zakon o ministarstvu obrane Kosova, kao i zakon o službi u sigurnosnim snagama Kosova, kojima se stvaraju uvjeti za transformiranje KBS u vojsku Kosova.

U tekstu zakona o sigurnosnim snagama Kosova se navodi kako 'snage sigurnosti Kosova štite suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo', što je, kako prenosi Tanjug, tekst usklađen s preporukama Europske komisije. U zakonu također stoji kako su 'kosovske sigurnosne snage multietničke vojne snage, profesionalne, naoružane i ovlaštene služiti u zemlji i inozemstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom'.  

Srpska lista, čiji zastupnici su bojkotirali sjednicu kosovskog parlamenta, priopćili su da ne priznaju usvojene zakone i da je Priština tom odlukom 'pucala u mir', a građane je pozvala na mir i suzdržanost i zatražila da ne nasjedaju na provokacije.

Predstavnici Srpske liste su na tiskovnoj konferenciji u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice poručili su da je KFOR 'jedina oružana snaga' koja može doći na sjever Kosova, većinski naseljen Srbima.

Ustav Kosova predviđa da je za odluku o formiranju vojske neophodna i suglasnost srpskih političkih predstavnika.

Prilikom usvajanja zakona u parlamentu je istaknuto kako će formiranjem kosovske vojske 'biti zaokružena kosovska neovisnost' te da nije riječ o stvaranju etničke vojske, a zapovjednik kosovskih sigurnosnih snaga Rahman Rama rekao je za prištinski list 'Zeri' kako će kosovska vojska služiti svim građanima i da će imati mandat izlaziti i na 'sjever zemlje'.

Glavni tajnik NATO Jens Stoltenberg poručio je početkom prosinca poslije ministarskog sastanka tog vojnog saveza da 'nije pravi trenutak' za formiranje vojske Kosova. Srbijanske agencije pak navode kako, unatoč protivljenju NATO-a, potporu formiranju vojske daju SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Zbog tenzija zbog današnje sjednice kosovskog parlamenta KFOR je u petak ujutro rasporedio više oklopnih vozila, džipova i ambulantnih vozila austrijskog kontigenta, a u sjevernom dijelu pojačano je prisustvo pripadnika Kosovske policije.

Građani sjevernog dijela Kosovske Mitrovice postavili su zastave Srbije na skoro svim lokalima, prodavaonicama, ugostiteljskim objektima te na prozorima i terasama stanova i kuća.

To je, kako su naveli, njihov 'odgovor na najavu formiranja vojske Kosova'  te na zastave SAD-a, koje su istaknute u Prištini i diljem Kosova južno od rijeke Ibar.

(HINA)