Ruski diplomatski specijalac nakon Zagreba i Sarajeva dolazi za ambasadora u Beograd

Autor:

15.04.2019.

Left to right: Alexander Botsan-Kharchenko (Russian Official) talking with James Pardew (NATO Deputy Assistant Secretary General, Operations Directorate)
NATO / NATO

Aleksandar Bocan-Harčenko i James Pardew, bivši američki dužnosnik u NATO-u

Drugi najmoćniji političar u Srbiji, odmah iza predsjednika Aleksandra Vučića, je - ruski ambasador.

Kad je dosadašnji, Aleksandar Čepurin, davao intervjue, Vučiću nije bilo lako. Jer, u Srbiji jako odjekuje ruski glas. Čepurina će, kako piše beogradski Blic, zamijeniti Aleksandar Bocan-Harčenko. "Kako je diplomacija posve suprotna od nogometa, najbolji i najkorisniji igrači najčešće se - ne vide. Njih nema na naslovnicama, najšira javnost najčešće i ne zna tko su, ali ministri i predsjednici znaju da bez takvih 'vodonoša', da se opet vratim nogometnim pojmovima, ne mogu dobiti nijednu utakmicu. Tamo gdje je najteže i najzamršenije, najčešće se upućuju upravo takvi nevidljivi 'troubleshootersi'. Chris Hill u Sjevernu Koreju, Charles Rodman u Bosnu… malo tko zna njihova imena, jer slavu odnesu drugi, koji više vole reflektore i kamere. Poput Holbrookea.

Takav je 'troubleshooter' i Aleksandar Bocan-Harčenko. 'Avarijni monter', reklo bi se po ruski", tumači za Jutarnji Hido Biščević, bivši hrvatski ambasador u Moskvi. "Još otkako je bio drugi čovjek ruskog Veleposlanstva u Zagrebu i iz Bosanske ulice osmatrao balkanske i osobito bosanske krizne zavrzlame, djelujući strogo - ali i s osobnom voljom - na crti Primakovljeve tadašnje politike uravnoteženih ruskih odnosa spram Beograda i Zagreba, pa preko svih sljedećih diplomatskih stanica, 'Sašenjka', kako se usuđujem prijateljski ga zvati, pokazivao je upravo ono najvrednije u diplomaciji: samozatajnost i profesionalnost. Tko zna da je nakon Bosanske u Moskvi vodio Odjel za zemlje bivše Jugoslavije, svakako nimalo lak posao i zbog unutarnjih ruskih razlika i podjela u Dumi.

Tko zna da je upravo on bio na Daytonskim mirovnim pregovorima, tko se uopće sjeća da je bio u radnoj skupini za rješavanje srpsko-kosovskog pitanja, malo tko zna da je 'Sašenjka' godinama sjedio u Sarajevu i u Vijeću za primjenu Daytonskog mirovnog sporazuma usrdno branio bilo kakvu izmjenu sporazuma s bošnjačkim ili kakvim drugim otklonom", kaže Biščević.

I zato je Vučić zadovoljan, on je ruskog diplomata opisao kao "istaknutog, oštrog, snažnog, ukratko jedan od ruskih diplomatskih specijalaca". Biščević se slaže: "Vrhunski znalac, profesionalac koji zna broditi između različitih i sučeljenih interesa, u Beogradu upravo u ovom trenutku, kad po svemu sudeći nastupa razdoblje u kojem će se odmjeravati održivost srpske vanjskopolitičke strategije priključivanja EU uniji kroz prilično poodmakle pregovore i istodobnog održavanja strategijskog partnerstva s Rusijom. I sve na pozadini činjenice da na cijelom obodu između EU i Rusije - od Bjelorusije preko Ukrajine do Moldavije i Gruzije… - upravo ta dvojnost ciljeva izaziva unutarnje polarizacije i vanjske političke napetosti i čak konfrontacije. Nazad na nogomet: u posljednjih deset minuta odlučujuće utakmice treneri ubacuju najbolje što imaju".