Srbija ušla u rusku gospodarsku uniju. Od toge će koristi imati hrvatske tvrtke, ali i one iz EU

Autor:

26.10.2019.

Russian Prime Minister Dmitry Medvedev and his Serbian counterpart Ana Brnabic attend a welcoming ceremony in Belgrade, Serbia October 19, 2019. Sputnik/Ekaterina Shtukina/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Ekaterina Shtukina / VIA REUTERS

Prije potpisivanja sporazuma, ruski premijer Dmitrij Medvedev je došao u posjet Beogradu: dočekala ga je premijerka Ana Brnabić

U petak, 25. ovog mjeseca, premijerka Ana Brnabić je u Moskvi potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije s Euroazijskom gospodarskom unijom (EAEU) i njezinim državama članicama: Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Armenija i Kirgistan; Moldova ima status promatrača. Srbija je dugo pregovarala, bilo je spornih točaka, ali san je konačno ostvaren.

Potpredsjednik srbijanske vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Lajić izvijestio je da će Srbija potpisivanjem sporazuma o zoni slobodne trgovine s EAEU dobiti mogućnost da 99 posto svoje robe bez carine plasira na tržište koje ima 185 milijuna ljudi.

Dva su izuzetno interesantna aspekta. Prvo, za hrvatske se izvoznike jačanjem trgovinskih odnosa Srbije s Euroazijskom unijom ništa ne mijenja. No, moglo bi se promijeniti za hrvatske tvrtke koje imaju proizvodnju u Srbiji: njima bi novi trgovinski ugovor Srbije i EAEU mogao dodatno otvoriti vrata ruskog i drugih euroazijskih tržišta, piše kolega Adriano Milovan za novac.hr.

Drugo, EU je s vidljivim nezadovoljstvom komentirao najavu potpisivanja ugovora. Ali, prema podacima koje je iz Ljajićeva ministarstva prikupio BIRN, od 20 najvećih srpskih izvoznika u Rusiju samo pet je u srpskom vlasništvu. Četrnaest su podružnice tvrtki sa sjedištem u EU. Dakle, Srbija de facto otvara put europskom izvozu u Rusiju mimo sankcija.

I još jedan podatak: EAEU u stvari donosi korist samo Rusiji. MMF je izračunao da na trgovinu s Rusijom otpada 96,9 posto sve trgovine unutar EAEU - na ostale članice 3,1 posto.

Tako da možda ova odluka i nije bilo toliko u srpskom koliko u europskom interesu. Jer, trgovina uvijek nađe put.