Svi hrvatski zastupnici u EP poslali otvoreno pismo Junckeru i drugim čelnicima EU povodom izbora u BiH

Autor:

26.10.2018.

, Image: 258203473, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker

Svi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu zajednički su jučer poslali otvoreno pismo čelnim ljudima Europske unije, u kojem su izrazili svoju duboku zabrinutost ishodom izbora u Bosni i Hercegovini.

U pismu, poslanom na adrese predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, čelnika Europskog vijeća Donalda Tuska, predsjednika Europske Komisije Jean-Claudea Junckera, visoke predstavnice EU za vanjsku politiku Federice Mogherini i povjerenika za proširenje Johannesa Hahna, ukazali su na činjenicu da je na izborima u BiH kao hrvatski član predsjedništva izabran kandidat za kojeg su većinom glasali Bošnjaci, dok je većina Hrvata glasala za drugog kandidata.

“Hrvatska je potpisnica Daytonskog sporazuma, članica EU koja ima najdužu granicu s BiH, te s tom državom ima duge i duboke veze”, naveli su hrvatski europarlamentarci u svojem pismu. “Stoga pozivamo na oprez i praćenje razvoja ovih događaja koji bi mogli utjecati na stabilnost Bosne i Hercegovine i šire regije, bilaternalne odnose s Hrvatskom, regionalnu suradnju i njene europske ambicije”.

“Vrijeme je da sve EU institucije i države članice shvate i prihvate činjenicu da je jednakost tri konstitutivna naroda neophodna, ne samo zato jer je tako navedeno u Daytonskom sporazumu, već i zato jer je to jedini koncept koji jamči dugoročnu održivost i prosperitet Bosne i Hercegovine”, stoji u pismu.

“Tendencije koje zagovaraju centralizaciju ili separatizam ne vode učinkovitijem djelovanju BiH, i nastavljaju polarizirati zajednice u toj državi. BiH može prevazići sadašnje probleme samo ako sva tri konstitutivna naroda mogu sjesti za isti stol, i osigurati da svaki od njih ima jednaku i ujedinjujuću ulogu u svojoj državi”.

Pismo je potpisalo svih jedanaest hrvatskih zastupnika u EP-u: Biljana Borzan, Ivana Maletić, Marijana Petir, Tonino Picula, Jozo Radoš, Davor Škrlec, Dubravka Šuica, Ivica Tolić, Ruža Tomašić, Željana Zovko i Ivan Jakovčić, a u zaključku navode kako će i dalje podržavati BiH u sklopu vizije prošlogodišnje rezolucije EP-a, koja je ukazala na nužnost osiguravanja legitimiteta izabranih predstavnika.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version