Vučić najavio izbore u nadi da će malo odgoditi pritisak Amerike da prizna Kosovo

Autor:

05.11.2019.

Russian Prime Minister Dmitry Medvedev and Serbian President Aleksandar Vucic attend a military parade near Belgrade, Serbia October 19, 2019. Sputnik/Ekaterina Shtukina/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Ekaterina Shtukina / VIA REUTERS

Dmitrij Medvedev, ruski premijer, nedavno je boravio u Beogradu i družio se sa srbijanski predsjednikom Aleksandrom Vučićem

Bruxelles i Washington požuruju nastavak dijaloga između Srbije i Kosova. No, nakon listopadskih izbora Kosovo još nema vladu i s tim se oteže, a sada je i srbijanski predsjednika Aleksandar Vučić najavio izbore za kraj ožujka 2020. godine (i to zajedno parlamentarne i lokalne), što već može značiti da od ozbiljnijih pregovora neće biti ništa najmanje do ljeta, ako ne i jeseni 2020. godine.

Naime, na Kosovu su problemi jer je iz Washingtona otvoreno poručeno pobjedniku izbora Albinu Kurtiju da je jedini legitimni predstavnik Srba na Kosovu Srpska lista, koju on ne bi za partnera. Bijela kuća ga tu pritišće, a Srbi ne žele u vladu pod palicom Kurtija, pa se tako stvara začarani krug. Elem, dok se formira kosovska vlada pa počne kampanja u Srbiji, smatraju analitičari, obje bi strane mogle odugovlačiti, mada EU i SAD žele da se proces dijaloga obnovi negdje početkom 2020 godine.

Vrijeme odmiče, a Aleksandar Vučić je u sve večim problemima. Beograd su po ovoj kasnojesenskoj južini pohodili washingtonski balkanski emisari Richard Grenell i Michael Palmer, koji navodno odražavaju sukob u balkanskoj politici između State Departmenta i Bijele kuće (Palmer je navodno "dobri policajac", a Grenell "loš policajac"). Ugrubo rečeno SAD, bez obzira na to je li riječ o Palmeru ili Grenellu, traži priznanje Kosova od strane Srbije, a to je nešto od čega Vučića hvata blaga panika.

Njegovi mediji nastoje ublažiti štetu Palmerova posjeta, hrabreći "narod" kupovinom ruskog naoružanja. SAD je već razradio plan pritiska na Srbiju u tom smjeru, a to će raditi u dosluhu s Bruxellesom jer "nema ulaska u EU bez priznanja Kosova" te najavio kako je primarni cilj SAD-a na Balkanu - razrješavanje srpsko-kosovskog čvora, kao ključnog problema regije.

Palmer je najavio da će to "biti dug pregovarački proces", ističući zapravo jedinu agendu dijaloga - međusobno priznanje. Palmer je rekao: Što se tiče SAD-a, ponovno razmatranje statusa Kosova nije cilj pregovora. Cilj je pregovora da se definiraju elementi normalnog odnosa između Beograda i Prištine, a što se tiče SAD-a, naš stav je da je međusobno priznanje idealno rješenje".

Dakle, tu više, čini se, nema vrdanja, ali se čeka i "odgovor Moskve" kojoj takav rasplet nikako ne odgovara i koja, poput Vučića, stalno govori o pregovorima o statusu Kosova, tvrdeći da je Kosovo Srbija. Uz to, iz SAD-a je poručeno da nema pristajanja na Vučićev očajnički zavjetni plan "korekcije granica", odnosno da Srbija dobije sjeverni dio Kosova (od rijeke Ibar), naseljen većinom Srbima.

Tako da je Vučić poručio da "ne može Kosovo dobiti sve, a mi ništa" i "samo nama nabacuju uvjete, a što je s obavezama Prištine" te je ponovio da je "spreman na kompromis". A on se, kada je u pitanju Vučić, svodi samo na paničnu tzv. korekciju granica, za što je imao prešutnu podršku (barem zasad) i u kosovskom predsjedniku Hashimu Thaçiju kojeg je, čini se, Palmer razuvjerio.

Osim toga, Palmer je izrazio zgražanje činjenicom da se Srbija naoružava iz Rusije, pogotovo najavu kupnje proturaketnih sustava S 300 i S 400. Palmer je čak naglasio kako se nada da će "srpski prijatelji dobro razmisliti prije tog rješenja", a spominju se čak i moguće sankcije. Doduše, mnogi u Srbiji tvrde da za te sustave Vučić u "blagajni nema para", a Putin to ipak neće pokloniti, ali je vrlo utješno za njegove glasače pred izbore, a i uživaju "sijati strah" po regiji koja se zabrinula zbog proruske militarizacije Srbije.

Doduše, Vučić je svjestan da na kraju balade, ako želi u EU (pa kad god to bilo), mora tako završiti svoj "europski put". Podsjetimo da ga čeka još jedna za njega škakljiva stvar, a to je otvaranje pregovaračkog poglavlja 31 - obrana i vanjska politika - kada će morati prihvatiti i pristati i na politiku EU prema Rusiji, a to podrazumijeva sankcije i ostale ne baš ugodne europske postupke prema sadašnjem zaštitniku.

No, Vučić već počinje pripreme za izbore, najavljujući nove ljude na listama, a i apsolutnu pobjedu (prema svim istraživanjima, njegov SNS dobiva više od 55 posto glasova). Dio oporbe najavljuje i mogući bojkot izbora, a počinju i manevri za naivne, unutar vladajuće koalicije, pa provučićevski mediji najavljuju sukobe između vladajuća "dva oka u glavi" Ivice Dačića, lidera SPS-a i Vučića. Ivica Dačić nastoji izigravati oporbu, pa srbijanski politolog Boban Stojanović kaže da "projekt Dačića oporbenjaka dolazi iz Vučićeve kuhinje". No, to je tek početak. Do izbora je ipak još pet mjeseci.