Weber tvrdi da nije dao izjavu o Makedoniji, snimka Euractiva ga demantira

Autor:

  • Zoran Radosavljević / Euractiv.com

11.01.2019.

Manfred Weber, top candidate of Germany's Christian Social Union (CSU) for the European Parliament election, speaks at a party congress in Munich, Germany, November 24, 2018. REUTERS/Andreas Gebert
Andreas Gebert / REUTERS

Manfred Weber

Nakon što je Euractiv 10. siječnja objavio članak u kojem je citirao čelnika EPP-a Manfreda Webera, koji je rekao da je odgovornost grčke vlade osigurati većinu u parlamentu za sporazum Grčke i Makedonije o imenu, EPP je zanijekao istinitost članka, doveo u pitanje što je rekao, i je li to uopće rekao.

Stav nekih osoba u Europskoj pučkoj stranci, najvećoj političkoj grupi u Europskom parlamentu, a pogotovo njenog spitzenkandidata Manfreda Webera, dugo je bio neodređen spram pitanja imena Makedonije. U najboljem slučaju pružali su okvirnu podršku sporazumu koji je ključan za stabilnost na Balkanu.

U ime točnosti i transparentnosti, Euractiv.com objavljuje doslovni prijepis razgovora koji se odvio između gospodina Webera i reportera Euractiva Gerarda Fortune, kao i nekoliko drugih novinara, koji se dogodio nakon press konferencije u srijedu, 9. siječnja. Niti Weber niti članovi njegovog tima nisu ni u kojem trenutku prekinuli razgovor, ili rekli kako govore 'off the record'.

Snimka tog razgovora dostupna je ovdje.

Članak u kojem se citira nalazi se ovdje.

Razgovarajući nakon predstavljanja novinarima koje je držao Manfred Weber, reporter Euractiva Gerardo Fortuna Weberu je postavio pitanje o sporazumu o imenu Makedonije.

Weber je odgovorio: "Mi smo u procesu, prijedlozi su sad na stolu, i svi znaju da to treba riješiti kako bi Makedoniji dali pozitivnu ekonomsku i europsku budućnost."

[Drugi novinar je pitao]: Zna li Nova demokracija da to treba biti riješeno? Ako će njihovi glasovi nedostajati na plenarnoj sjednici u Grčkoj, hoćete li podići telefon?

Weber: "Prvo, imaju vladu koja pregovara oko sporazuma, i odgovorna je..."

[Drugi novinar intervenira]: "Sporazum je gotov..."

Weber: "No ponovno, opozicija formalno nije potrebna kako bi se prihvatio kompromis. Stoga, uloga je opozicije da pokaže alternativu, to je uloga opozicije, i Kyriakos se ne protivi principu ideje pronalska kompromisa."

Nakon objave članka, Weber je objavio na Twitteru: "U potpunosti poštujem osjetljivost Grka oko pitanja imena FYORM-a. Nisam dao intervju na tu temu. Poštujem stav Kyriakosa i snažno vjerujem da će povesti Grčku u stabilnost i prosperitet borbom protiv populizma."

 

Kyriakos Mitsotakis je čelnik Nove demokracije, najveće grčke opozicijske stranke i članice EPP-a. Javno je pozvao grčke političke stranke da odbiju sporazum o imenu s Makedonijom, po kojem bi se ta država zvala 'Sjeverna Makedonija'. Sporazum su postigli premijeri Alexis Tsipras i Zoran Zaev prošlog lipnja, nakon gotovo 30 godina spora.

Za vrijeme posjete njemačke kancelarke Angele Merkel Ateni u utorak, 10. siječnja, izjavila je kako je 'zahvalna' premijeru Ciprasu za njegove napore u pronalaženju rješenja za spor oko imena.

- Rješenje neće samo koristiti Grčkoj i 'Sjevernoj Makedoniji', već i cijeloj Europi, rekla je Merkel.

Članak je preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version