Svijet oko nas: Arktik zabilježio drugu najtopliju godinu od 1900., a na 'polarnoj kapi' se vodi geopolitička bitka

Autor:

14.12.2019.

Adult Polar Bear (Ursus maritimus) with two cubs dripping on ice, Wager Bay, Churchill area, Manitoba, Arctic, Canada, Image: 471266584, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Dennis Fast / VWPics / imageBROKER / Profimedia
Dennis Fast / VWPics / imageBROKER / Profimedia

Polarni medvjedi na Arktiku

Esencijalni vodič kroz događaje koji nas zaokupljaju.

Bruxelles: Novo bojno polje - Arktik

Arktik je zabilježio drugu najtopliju godinu od 1900. godine, navodi se u izvještaju objavljenom u utorak, koji podiže strah od niskog ljetnog morskog leda i povećanja razine mora. Sjeverni pol zagrijava se dvostruko brže od ostatka planeta od devedesetih godina prošlog stoljeća, fenomen koji klimatolozi nazivaju “Arktička amplifikacija”. Posljednjih je šest godina bilo najtoplije ikad u arktičkoj povijesti: Prosječna temperatura u 12 mjeseci do rujna bila je 1,9 stupnjeva Celzijusa viša od prosjeka 1981-2010.

Zašto je to važno?

“Rusija planira naoružavanjem arktičkih divizija Sjeverne flote sustavom S-400 uspostaviti protuzračnu ‘kupolu’ na polarnom području”, rekao je u ponedjeljak zapovjednik ruske sjeverne flote, viceadmiral Aleksej Moisejev. “To znači da će Arktik biti zaštićen od bilo koje vrste neprijateljskog zračnog napada, bilo to iz zrakoplova, krstarećih ili balističkih raketa”, kazao je Moisejev u intervjuu za TV postaju Zvijezda ruskog ministarstva obrane. Kineska vojska sve više koristi znanstvena istraživanja na Arktiku kao put proboja u regiju, objavila je danska obavještajna služba krajem prošlog mjeseca.

Što je šira slika?

Arktičko vijeće je vodeći međuvladin forum koji promiče suradnju, koordinaciju i interakciju između arktičkih država, autohtonih zajednica i ostalih arktičkih stanovnika vezano za zajednička arktička pitanja, posebno u pitanjima održivog razvoja i zaštite okoliša na Arktiku. Ovo je tijelo osnovano 1996. godine i postiglo je određene uspjehe. Ali, otapanje leda je dalo prostora ideji komercijalnog iskorištavanja podvodnog blaga. Pa je ideja suradnje pala u drugi plan. Treba se dokopati što većeg dijela kolača. Ovdje smo već pisali o novoj sjevernoj brodarskoj ruti od Pacifika do Europe koja skraćuje put. I donosi zaradu, ali i jača strateški utjecaj Kine i posebno Rusije. Ali, prava se borba vodi na polarnoj kapi. Američki državni tajnik Mike Pompeo je upozorio na agresivno ponašanje Rusije te rekao kako treba pomno motriti ponašanje Kine - koja nije arktička zemlja ali smatra da i ona, kao moćna sila, mora imati udjela u podjeli plijena. Danska, članica Arktičkog vijeća, upozorava na jačanje tenzija zbog sukoba triju nuklearnih sila na Arktiku. Probudila se i EU. Vijeće EU je objavilo zaključke u kojima navodi da je primarna odgovornost na arktičkim državama (tri od njih su članice, Danska, Švedska i Finska, a još dvije članice Europsko ekonomskog prostora, Island i Norveška). Ali, Vijeće navodi i da su arktička pitanja u velikoj mjeri i “globalne prirode” te da se moraju rješavati na multilateralnoj razini. A zatim slijedi poziv visokom predstavniku za vanjsku i sigurnosnu politiku da se snažnije pozabavi Arktikom. Iako je riječ o birokratskom rječniku Bruxellesa, ipak je vidljiva promjena: EU se mora angažirati. Konačno, članice su izložene pritisku velikih sila. Zaključak Vijeća EU ulijeva nadu da je Ursula von der Leyen mislila ozbiljno kad je rekla da će Komisija biti “geopolitička”, a visoki predstavnik Josep Borrell najavio da “EU mora naučiti koristiti jezik moći”. Jer, transatlantski su odnosi oslabljeni, Ujedinjena Kraljevina vrlo vjerojatno ide svojim putem, a pritisak Kine je sve jači. Dok Rusija nastavlja svojom toksičnom i destruktivnom politikom. Jean-Claude Juncker je rekao da će njegova Komisija biti posljednja ako ne uspije približiti građane Uniji. Uspio je, odaziv na izbore u svibnju je bio zavidan. Von der Leyen i Borrell moraju kreirati mehanizme jačanja EU na globalnom planu - ili EU više neće postojati.

Springfield

Riječ godine je - oni, ali za nju ili njega

“Naša riječ ove godine je ‘oni’”, objavio je ugledni i poznati američki izdavač rječnika Merriam-Webster. “Pretrage za ‘oni’ su ove godine porasle 313% u odnosu na prošlu”, navodi izdavač. Ali, tu nije kraj. Specifičnost izbora je u sljedećem: “Odnedavna se ‘oni’ (u engleskom jeziku they) također koristi kad se odnosi na osobu čiji rodni identitet nije binaran”, ističu na web stranici. Dakle, ne nužno žensko ili muško.

Zašto je to važno?

Američka psihološka udruga je službeno predložila da se “oni” u jednini radije koriste u profesionalnim tekstovima nego “on ili ona” kada se odnose na osobu čiji je spol nepoznat ili kad je riječ o osobi koja preferira “oni”. Rječnik Oxford te rječnik Dictionary.com objavili su 2018. na internetu članke u kojima objašnjavaju da je uporaba riječi “oni” za jedninu gramatički korektna i da je bila prisutna od kraja 14. stoljeća.

Što je šira slika?

Sve je više ljudi koji naprosto ne žele da ih se identificira spolno kao muškarca ili ženu. Što nije nužno vezano uz njihovu spolnu orijentaciju. I neke zemlje vide potrebu da se u tome pomogne. Pa su u nekim vrtićima u Švedskoj ukinuli zamjenice on i ona već ranije. Konačno, zašto bi bilo normalno da “dečki ne plaču”, a “curice ne igraju nogomet”. Megane Rapione iz američke ženske nogometne reprezentacije je ovog tjedna osvanula na naslovnici Sports Illustrateda. Binarni svijet nije dobar jer je isključiv i stvara nepremostive razlike (tko ne vjeruje neka zna da su žene još prije više od mjesec dana zaradile svoju plaću za ovu godinu - do kraja rade besplatno kad se usporede s muškarcima). I zato, možete me slobodno titulirati s “oni”, pri čemu u tome ne smijemo vidjeti ni traga odnosa prema caru (oni, njihovo carsko veličanstvo).

New York

Budite mirni, i sljedeće godine bikovi vladaju

Kraj godine je pred nama i sad će krenuti dvije pošasti: što je bilo najvažnije u ovoj, a što možemo očekivati u sljedećoj godini. Politico.eu je objavio svojih 28 najvažnijih u Europi (nikoga iz Hrvatske), Time je na naslovnicu stavio Gretu Thunberg, a Bloomberg Business napravio vrlo interesantan pregled 50 najvažnijih. No, pravo je pitanje uvijek kako će nam biti u novčaniku. Wall Street predviđa da će se rekordni rezultati američkih burzi nastaviti sljedeće godine, što će podržati prilagodljiva kamatna politika Federalnih rezervi i otporna domaća ekonomija.

Zašto je to važno?

Dakle, nastavit će se najdulje bikovsko tržište u povijesti. Medvjedi, koji znače pad burzi, i dalje će, kažu na “ulici zida”, spavati. Haruhiko Kuroda, guverner Središnje japanske banke (Bank of Japan), također je bio neočekivano optimističan. “Očekuje se da će cjelokupna globalna ekonomija biti relativno pozitivna sljedeće godine”, rekao je. A i u EU se Njemačka oporavlja, Italija se još drži podalje od recesije, samo je Francuska zapala u probleme zbog štrajka.

Što je šira slika?

I Jerome Powell, šef američke središnje banke Fed, rekao je da iduće godine ne planira dirati kamate jer “ekonomski su izgledi povoljni”. Prošle su godine najave bile tmurnije. Nadamo se da se neće dogoditi da ova pozitiva u nekom trenutku potone. Fed mudro zbori: držite svoje pogreške u stanju da njima možete upravljati. Jer, upravo se obrnuto dogodilo 2008. godine. A rizika je i više nego dosta: Brexit, pa Donald Trump, Kina (koja sama najavljuje da se suočava s više unutarnjih problema nego što su vanjski pritisci). Tvrtka ControlRisks navodi još neke od manje vidljivih, a jednako opasnih rizika: lideri bez strategije, kibernetičke prijetnje. I konačno, rizik svih rizika: američki izbori u studenome. Trumpu se smiješi pobjeda. Četiri smo godine ekonomski solidno preživjeli, još četiri bi mogle biti pogubne. Dakle, mislite dobro kako bi dobro bilo, ali s dozom opreza jer ovisimo o vrlo nepredvidljivim faktorima, posebno kad je riječ o liderima bez strategije. Na [email protected] javite za kojeg od svjetskih - i ne samo svjetskih - lidera smatrate da nema strategije, objavit ćemo anketu.

Darmstadt

Zmazovi sa Zemlje ne staju samo na Zemlji

Kuka se i motika, s punim pravom digla, na to što smo prekrasan plavi planet pretvorili u veliko smetlište. Ali, nije nama to dosta. Zasvinjili smo i svemir iznad nas. “Gravity” sa Sandrom Bullock jedan je od fikcijskih, ali ipak dobrih primjera što se gore može dogoditi. No, na sreću, ima onih koji i o tome misle. Europska svemirska agencija (ESA) planira zajedničku misiju s komercijalnim konzorcijem s ciljem čišćenja svemirskog smeća iz brojnih svemirskih misija. Riječ je o švicarskom start-upu ClearSpace, povezanom s Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne.

Zašto je to važno?

Razloga je mnogo. Posljednjih godina rastu strahovi da bi moglo doći do sudara u svemiru jer je ondje sve više napuštenog materijala, a ubrzano se radi na razvoju komercijalnih letova. Postoji i bojazan da bi se veliki komadi otpada mogli srušiti na Zemlju. “U jednu ruku, ovo je velika inovacija, u drugu, velika je i hitna nužnost”, kazao je ravnatelj ESA-e Jan Woerner.

Što je šira slika?

U ovom trenutku planira se lansiranje stotina satelita koji će kružiti oko Zemlje. Planiraju se i brojni nacionalni vojni projekti, a i privatne kompanije poput SpaceX-a imaju svoje planove. Woerner kaže da oni koji stoje iza lansiranja trebaju dokazati da će se po isteku roka trajanja vratiti i sagorjeti u atmosferi ili potpisati ugovor s kompanijom koja će za njih očistiti njihovo svemirsko smeće. I nije isključeno da ruska, kineska i američka vlada na to pristanu. Jer, njihove ideje širenja vojnog djelovanja u svemir bi mogle biti ozbiljno hendikepirane ako oružje neće biti sigurno od moguće udara nekog otpatka brzinom 40.000 kilometara na sat. Pa tako u sekundi propadne proizvod vrijedan stotine milijuna dolara. Svako zlo za neko dobro, nadamo se.

Saarbrücken

Kako najbolje uspavati dijete? Pričom na klingonskom

Ne, ne šalimo se. Nakon prijevoda “Malog princa”, stručnjak za jezike iz “Zvjezdanih staza” Lieven L. Litaer sada je preveo poznatu njemačku priču za laku noć na klingonski. Knjiga “Lijepo spavaj, mali vuče” u prijevodu glasi “Qongchu’, ngavyaw’ mach”, rekao je nastavnik klingonskog nedavno za dpa, a prenosi Hina. E sad, sasvim je jasno da bi ta priča mogla uspavati junake sad već kultne serije “Teorija velikog praska”. Ali ostale? No, što ja znam o novoj djeci, imate pravo.

Zašto je to važno?

Nije, samo je zabavno. Kao i vijest da knjigu “Pravo na lijenost” francuskog revolucionarnog socijalista Paula Lafarguea sada možete čitati besplatno na internetu. Na hrvatskom. Samo, onaj tko se stvarno pridržava motta knjige neće je ni uzeti u ruke. Jer, ima pravo na lijenost.

Što je šira slika?

UNESCO je jedna važna i utjecajna institucija. Koja čuva svjetske vrednote, kako materijalne tako i nematerijalne. Pa i ojkalice. Neka, što ne bi. Ali, ovo će se mnogima dopasti: na popis nematerijalne baštine je stigla i tajlandska masaža. Svi oni koji sada imaju prljave misli sram vas bilo. Nije to masaža sa “sretnim završetkom”. Riječ je o umijeću masaže Nuad koje su budistički liječnici i redovnici prenijeli iz Indije prije oko 2500 godina.