Tinejdžeri u Americi žele se cijepiti usprkos željama svojih roditelja protivnika cijepljenja

Autor:

  • Jasmina Tomašević

11.02.2019.

Zagreb, 090417. U Zagrebu i Splitu u 11 sati zapoceo je prosvjed roditelja inicijative Za slobodu izbora pri cijepljenju djece.
Zagrebacki prosvjed odrzan je na Trgu Francuske republike.Roditelji traze da kao u 18 zemalja EU i u Hrvatskoj cijepljenje bude pravo izbora a ne zakonski obavezno.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Prosvjed inicijative Za slobodu izbora pri cijepljenju djece

Djeca protivnika cijepljenja u SAD-u poželjela su se cijepiti, prenio je vijest Washington Post. Trojica tinejdžera objavila su na društvenoj mreži Reddit svoje ispovijesti o mukama s roditeljima koji su se razočarali njihovim odabirom.

U jeku povratka nekih opasnih bolesti čije su epidemije direktna posljedica necijepljenja te zbog sve veće dostupnosti podataka putem brojnih digitalnih platformi, brojni mladi okreću leđa dogmiama svojih roditelja.

Jedan od mladića koji je izrazio želju za cijepljenjem je Ethan Lindenberger iz Ohia. On je iz straha za svoje zdravlje, ali i za zdravlje svoje braće i sestara, odlučio nešto poduzeti.

Rekao je za Washington Post kako je unazad nekoliko godina shvatio da njegova majka vodi kampanju protivnika cijepljenja na društvenim mrežama te da je jedini među prijateljima koji nije cijepljen.

Ponukan tim saznanjima započeo je čitati znanstvene članke, ali je kontaktirao i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u nadi da će ga majka cijepiti, no roditelji su mu rekli kako će postati autističan ako mu to dopuste.

U SAD-u, uz Ohio, još 16 saveznih država pravno dopušta roditeljima da odbiju cijepljenje djeteta iz svjetonazorskih razloga. Iz religijskih razloga 47 država dopušta odbijanje, a svih 50 država dopušta odbijanje cijepljenja iz medicinskih razloga.

Lindenberger se požalio pastoru te mu je on rekao kako ima dovoljno godina da sam odluči i da može to učiniti bez odobrenja roditelja.

Otišao je u Dom zdravlja u Ohio te primio koktel cjepiva za Hepatitis A i B, gripu te HPV. Tada je otkrio i da je već cijepljen protiv tetanusa.

Najavio je kako će se nastaviti boriti za prava djece na cijepljenje i za smanjivanje dobi pristanka, kako bi se djeca mogla oduprijeti dogmama svojih roditelja.

 

Američke savezne države Washington i Oregon nedavno su zabilježile epidemiju ospica, bolesti koja je do pojave sve većeg odbijanja cijepljenja držana pod kontrolom.

Alan Melnick , ravnatelj Doma zdravlja Clark County, smatra kako je zbog 'velike zaraznosti ospica prijetnja širenja bolesti ogromna, posebice ako necijepljena populacija nadmaši cijepljenu'. S obzirom na to da se radi o smrtonosnoj bolesti, zabrinutost je opravdana.

Epidemija ospica prošle je godine bila i glavna vijest u regiji. Oko 2000 ljudi u Srbiji i na sjeveru Kosova oboljelo je od te bolesti te su zabilježeni i smrtni slučajevi. Institut za javno zdravlje u Beogradu ustupio je podatke po kojima 94 posto od ukupnog broja oboljelih nije bilo cijepljeno.

Hrvatska se također našla na listi europskih zemalja koje su u samo godinu dana udvostručile broj zaraženih ospicama.

Kampanje protiv cijepljenja vode se i u regiji, ali i u drugim europskih zemljama. Neke političke stranke također su se uključile pa je tako populistički  PoKret 5 Zvjezdica jedan od istaknutijih zalagatelja za pravo izbora po pitanju cijepljenja u Italiji.

U Hrvatskoj se politička stranka Živi zid zalaže za ukidanje obveznog cijepljenja, odnosno da cijepljenje postane pitanjem slobodnog izbora svakog građanina.

Struka se, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj i dalje ne slaže s idejom ukidanja obveznog cijepljenja.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version