Tko se boji Therese još? Pet torijevaca želi preuzeti kormilo u povijesnom trenutku Ujedinjene Kraljevine

Autor:

  • Tea Trubić

29.05.2019.

Britain's Prime Minister Theresa May arrives at an extraordinary European Union leaders summit to discuss Brexit, in Brussels, Belgium April 10, 2019. REUTERS/Susana Vera TPX IMAGES OF THE DAY
Susana Vera / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May

Nakon što je Theresa May krajem prošloga tjedna najavila da će odstupiti s vlasti 7. lipnja, nekolicina ambicioznih torijevaca odmah je krenula u napad za preuzimanje Konzervativne stranke, a time i države.

Premijerka gotovo nije stigla obrisati suze nakon konferencije za novinare prošloga petka, a njezini su stranački kolege već na sav glas isticali svoje političke uspjehe i stranačke zasluge, najavljujući time svoju kandidaturu za njezina nasljednika.

1. Boris Johnson (40 posto šanse)

Former British Foreign Secretary Boris Johnson, who is running to succeed Theresa May as Prime Minister, leaves his home in London, Britain, May 28, 2019. REUTERS/Hannah Mckay
Hannah Mckay / REUTERS

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson

 

Bivši ministar vanjskih poslova trenutno je apsolutni favorit za preuzimanje Konzervativne stranke. Tvrdolinijaš i otvoreni euroskeptik posljednjih mjeseci nije zazirao od kritiziranja odluka premijerke May, a analitičari smatraju da bi pod njegovim vodstvom Ujedinjena Kraljevina iz Unije mogla izaći bez sporazuma. Otežavajuća okolnost svakako je činjenica da se Johnson u ovim ključnim trenucima nalazi na sudu zbog neistina koje je izrekao tijekom kampanje za referendum o Brexitu 2016. godine. 'Optuženi je neprestano obmanjivao britansku javnost u vezi troškova članstva u Europskoj uniji, govoreći da Ujedinjena Kraljevina tjedno izdvaja 300 milijuna funti' stoji u optužnici.

2. Dominic Raab (20 posto šanse)

Dominic Raab MP, former Brexit Secretary appears on BBC TV's The Andrew Marr Show in London, Britain, May 26, 2019. Jeff Overs/BBC/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. NOT FOR USE MORE THAN 21 DAYS AFTER ISSUE.
Jeff Overs/BBC / REUTERS

Bivši ministar za Brexit Dominic Raab

 

Bivši ministar za Brexit u vladi premijerke Therese May svoju je kandidaturu najavio je samo dva dana nakon što je May podnijela ostavku. Raab smatra da bi za Ujedinjenu Kraljevinu bilo najbolje da izađe iz EU sa sporazumom, prije 31. listopada, ali je pritom naglasio da neće zazirati od napuštanja Unije i bez dogovora ako to bude potrebno.

3. Michael Gove (15 posto šanse)

Britain's Secretary of State for Environment, Food and Rural Affairs Michael Gove, who is running to succeed Theresa May as Prime Minister, leaves his home in London, Britain, May 28, 2019. REUTERS/Peter Nicholls
Peter Nicholls / REUTERS

Britanski ministar zaštite okoliša Michael Gove

 

Ministar zaštite okoliša koji sebe nameće kao kandidata koji će uspješno ujediniti stranku i državu. No, stranački tvrdolinijaši zamjeraju mu što je do samoga kraja ostao vjeran premijerki May, čak i onda kada su joj i posljednji okrenuli leđa. 'Smatram da sam spreman ujediniti Konzervativnu stranku, finalizirati Brexit i voditi ovu divnu državu'.

4. Andrea Leadsom (15 posto šanse)

Britain's Conservative Party's leader of the House of Commons Andrea Leadsom is seen outside Downing Street, as uncertainty over Brexit continues, in London, Britain May 21, 2019. REUTERS/Hannah Mckay
Hannah Mckay / REUTERS

Andrea Leadsom

 

Ministrica u vladi Therese May koja je svojom ostavkom prošloga tjedna, večer prije izbora za Europski parlament, zapečatila njezinu političku sudbinu. Leadsom je najavila da bi predstavila zakonski paket kojim bi osigurala prava građana Europske unije, ali i definirala status Gibraltara, britanskog teritorija na jugu Španjolske.

5. Jeremy Hunt (10 posto šanse)

Britain's Foreign Secretary Jeremy Hunt arrives at his home in London, Britain, May 28, 2019. REUTERS/Hannah Mckay
Hannah Mckay / REUTERS

Ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt

 

Ministar vanjskih poslova Ujedinjene Kraljevine koji je zamijenio Johnsona u srpnju 2018., kada je podnio ostavku zbog dogovora premijerke i Bruxellesa. Hunt smatra da bi novi vođa trebao ponovno otvoriti pregovore o izlasku iz Europske unije po preuzimanju vlasti, nešto što je Bruxelles odlučno odbio razmotriti.

Status Brexita

Prema sadašnjem dogovoru Londona i Bruxellesa, Ujedinjena Kraljevina trebala bi izaći iz Europske unije najkasnije do 31. listopada, prije formiranja Europske komisije. No, London može izaći i prije, pod uvjetom da Donji dom parlamenta usvoji sporazum kojeg su dogovorili s vladom premijerke na odlasku Therese May, što nije izgledno, ili jednostrano bez sporazuma čime bi došlo do 'tvrdog' Brexita od kojeg strahuje međunarodno tržište.

Sinoć je premijerka May posljednji put sudjelovala na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu kao britanska premijerka. Sredinom lipnja trebao bi se odabrati njezin nasljednik, novi premijer/ka, čiji će glavni zadatak biti pronaći izlaz iz pat pozicije u kojoj se našla britanska politika zbog Brexita.

Novi čelnik Ujedinjene Kraljevine neće imati mogućnost ponovno otvoriti pregovore s Bruxellesom, napomenuo je predsjednik Europske komisije na odlasku Jean-Claude Juncker.

- Sastat ću se s Theresom May, ali mislim da sam bio kristalno jasan kada sam rekao da neće biti novih pregovora – rekao je Juncker prije jučerašnjeg summita u Bruxellesu.

Apsolutni pobjednik britanskih izbora za Europski parlament bio je Nigel Farage koji je uspio osvojiti preko 30 posto podrške naroda, zbog čega sada želi biti uključen u pregovore o izlasku s Bruxellesom.

Škotska, britanska pokrajina koja se od samoga početka protivila Brexitu i prijetila raspisivanjem novog referenduma o odcjepljenju, ovoga je tjedna donijela zakonski paket temeljem kojeg će najkasnije do 2021. godine raspisati još jedan referendum o neovisnosti.

- Našim se građanima što prije treba omogućiti da odustanu od izlaska iz Unije - izjavila je premijerka Nicola Sturgeon, istaknuvši da je njezina stranka na europskim izborima prošloga četvrtka osvarila povijesni uspjeh, što govori u prilog da Škoti ne žele iz Unije.