AfD je izbacila iz stranke svog vođu u Brandenburgu zbog neonacizma i desnog ekstremizma. Njemačkim konzervativcima prijeti duboki raskol.

Autor:

  • Karla Juničić

19.05.2020.

Andreas Kalbitz, newly re-elected AfD assessor and AfD leader in Brandenburg, speaks during the congress of the Alternative for Germany (AfD) far-right party on December 1, 2019 in Braunschweig, in north-central Germany. (Photo by Ronny Hartmann / AFP)
Ronny Hartmann / AFP

Andreas Kalbitz, vođa AfD-a i lider u Brandenburgu

Njemačka stranka Alternative für Deutschland (AfD) krenula je u lov na vještice, odnosno svoje radikalnijee članove. U petak (15.svibnja) stranka je protjerala lidera frakcije Afd-a u Brandenburgu, Andreasa Kalbitza, koji je početkom ožujka proglašen desničarskim ekstremistom što je izazvalo podjele unutar stranke i dodatno urušavanje rejtinga.

Vođa brandenburškog Afd-a optužen je da je prikrio svoje prijašnje članstvo u neonacističkom, a sada zabranjenom udruženju "Heimattreue Deutsche Jugend" (HDJ - Mladi Nijemci odani domu) kada se pridružio stranci.

Njemački mediji pišu da Kalbitz (47) ima dugu povijest umiješanosti u grupe koje promiču revizionističku interpretaciju njemačke ratne povijesti, a fotografiran je 2007. godine na događaju čiji je domaćin bio HDJ,Kalbitz je bio čl6an nacionalističke političke stranke "Republikanci" sredinom 1990-ih. On je zajedno s kontroverznim liderom središnje savezne države Tiringije, Björnom Höckeom, bio vođa sada već razrušenog ''Krila'' - grupacije koja je predstavljala neke od najekstremnijih desnih stavova u stranci. Skupina je raspuštena krajem travnja, nakon istrage njemačkog Saveznog ureda za zaštitu ustava (BfV).

Stranka je priopćila u petak kako je u glasanju o članstvu Kalbitza koje je pokrenuo čelnik Afd-a Jörg Meuthen bilo sedam glasova za, pet protiv i jedan suzdržan. Većinskom odlukom Savezna izvršna vlast proglasila je članstvo Kalbitza nevažećim.

Usko glasanje potvrdilo je duboku podijeljenost AfD-a zbog odluke.Vođa parlamentarne skupine AfD u Berlinskom zastupničkom domu, Georg Pazderski, je izuzeće Kalbitza iz stranke nazvao "jasnim znakom da borbu protiv ekstremnih ideja desnice shvaćamo vrlo ozbiljno".

Međutim, zamjenik čelnika AfD-a Stephan Brandner pozvao je putem statusa na Twitteru na sazivanje konferencije savezne stranke, na kojoj bi svi članovi odbora trebali objasniti razloge svoje odluke. Rekao je da je glasao za zadržavanje Kalbitza u stranci. A za zadržavanje su glasali neki od najpoznatijih članova, suosnivač stranke Tino Crhupall i čelnica parlamentarne skupine Alice Weidel, zaštitno lice koje stranci koja se bori s optužbama za ksenofobiju i konzervativnost daje ''imidž" prihvaćanja različitosti. Jer ona je u braku. Ali s mladom režiserskom podrijetlom sa Šri Lanke. I imaju dvoje djece.

Unutarnja borba

Otpuštanjem Kalbitza unutarnja borba za vlast ponovno je eskalirala. Protjerivanje Kalbitza napad je i na Björna Höckea jer se obojica smatraju utjecajnim ličnostima desnog krila stranke. Höcke je objavio u subotu video na internetu u kojem kaže da "onaj tko zauzme argumente stranačkih protivnika"  vrši izdaju protiv stranke."Oni koji dijele AfD uništavaju jedinu oporbu koju zemlja još uvijek ima", rekao je.

Höcke je pod pritiskom jer je zbog odluke BfV-a bio primoran službeno raspustiti ''Krilo". Do tada mu je mreža koju je osnovao u ožujku 2015. poslužila kao pouzdana baza snage. U to vrijeme Andreas Kalbitz bio je jedan od prvih potpisnika rezolucije za osnivanje grupacije uz današnje čelnike frakcije Bundestaga i počasnog predsjednika AfD-a Alexandera Gaulanda. Gauland odluku o protjerivanju Kalbitza također smatra ''pogrešnom i opasnom za stranku”.

(L-R) The top candidate for Thuringian state elections of the far-right AfD (Alternative for Germany) party Bjoern Hoecke and the AfD co-leaders Joerg Meuthen and Alexander Gauland arrive prior a press conference in Berlin on October 28, 2019, one day after regional elections in Thuringia. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
Tobias SCHWARZ / AFP

S lijeva na desno: Björn Höcke, Alexander Gauland i Jörg Meuthen nakon lokalnih izbora u saveznoj državi Tiringiji

Čelnik AfD-a Meuthen je za ZDF-heute izjavio da je stranka izbacivanjem Kalbitza ''postupila prema zakonskim pravilima". "Kalbitz je imao učvršćenu desničarsku ekstremističku povijest koju je držao u tajnosti kad se pridružio AfD-u. Nema pomilovanja", rekao je.

Za javnu televiziju ARD rekao je: "Mi smo tradicionalna konzervativna stranka. Moramo pokazati koheziju, ali također se moramo jasno distancirati od krajnje desnih pozicija."

Stranka je pod pritiskom da se distancira od ekstremista u svojoj sredini, nakon što je pod sve većim nadzorom njemačke domaće obavještajne agencije.  AfD je bila treća na nacionalnim izborima u 2017. godini, ali u posljednje vrijeme gubi poziciju u anketama javnog mijenja. Dok je pandemija koronavirusa donijela kancelarki Angeli Merkel politički oporavak, a njenoj Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) 38% glasova u anketama, AfD se borila u formulaciji koherentnog stava tijekom kriznog mendažmenta. AfD se kretao između optuživanja Merkeline vlade za prekasno zatvaranje granica, a potom  za prerano otvaranje gospodarstva. Na društvenim medijima Chrupall je zahtijevao „ponovno otvaranje gospodarstva", istodobno se suprotstavljajući predloženim mjerama za kontrolu širenja koronavirusa nakon ublažavanja ograničenja zaključavanja, kao što su aplikacije za praćenje kontakata, putovnice za imunitet i obvezna cijepljenja. Ono najbitnije, AfD nije uspio iskoristiti široki pokret za borbu protiv mjera zatvaranja koji je okupio grupe iz lijevog i desnog spektra s ekstremnijim stajalištima.

Može li se bez Kablitza?

Kalbitz, koji je ujedno bio i čelnik stranke u parlamentu u Brandenburgu, rekao je njemačkoj novinskoj agenciji dpa da planira poduzeti pravni postupak protiv odluke o protjerivanju. Rekao je da namjerava "iskoristiti sve pravne mogućnosti kako bi osporio ono što smatra političkom greškom. Također on negira svoje prijašnje članstvo u HDJ-u.Parlamentarna grupa Brandenburg AfD ranije je velikom većinom odlučila da Kalbitz ostane član parlamentarne skupine usprkos tome što je isključen iz stranke.

Glavni tajnik Socijaldemokratske partije (SPD) u Brandenburgu, Erik Stohn, sumnja da će isključenje Kalbitza promijeniti bilo što o političkoj orijentaciji AfD-a u Brandenburgu.

"AfD-Brandenburg je stranka koju je g. Kalbitz ''uokvirio", rekao je za EURACTIV Njemačka. Čak i bez Kalbitza, ona je u središtu krajnje desnog spektra. Konkretno Höcke i Kalbitz nastavit će znatan utjecaj na tijek stranke jer su članovi AfD-a predani vodstvu.

Meuthen je rekao da vidi jasnu većinu stranke iza sebe u odluci protiv Kalbitza. ''Ima i kritika, ali to je nemir koji se mora prihvatiti. Brandenburški AfD će također biti uspješan bez Kalbitza.Svi su zamjenjivi.”, rekao je naglasivši da ne namjerava povući svoju odluku o njegovom otpuštanju.

Pitanje koje sada ostaje otvoreno je: Hoće li unutarstranački sukob dovesti do podijele stranka na dva tabora, onog koji stoji iza Kalbitza ili onog iza Meuthena?