Britanski gospodarstvenici osudili pokušaj opoziva Therese May: 'Povijest neće biti blaga prema vama!'

Autor:

12.12.2018.

REUTERS

Theresa May

Britanski gospodarstvenici osudili su pokušaj rušenja premijerke Therese May, koji su pokrenuli zastupnici njene, Konzervativne stranke. Britanska gospodarska komora i udruga menadžera IoD burno su reagirale na vijest o pokretanju postupka opoziva.

- Brojni poslovni čelnici, zajedno s ostatkom zemlje, čupat će kosu zbog sadašnje politike u Westminsteru, stoji u priopćenju Instituta direktora (IoD), udruge koja okuplja direktore velikih, srednjih i malih kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu.

- Zadnja stvar koja je danas trebala gospodarstvu je još više nesigurnosti - no politika je ponovno to uspjela isporučiti. Približavamo se sve bliže i bliže Brexitu bez sporazuma, zbog konstantnog odgađanja i unutarnjih političkih sukoba, rekli su iz IoD-a.

Britanska gospodarska komora (BCC) naglasila je kako je nemoguće preuveličati šok i razočaranje gospodarstvenika.

- U jednom od prijelomnih trenutaka za gospodarstvo Ujedinjenog kraljevstva u nekoliko desetljeća, neprihvatljivo je da su se političari u Westminsteru odlučili fokusirati na sebe, umjesto na potrebe države. Povijest neće biti blaga prema onima kojima je bitnija politička prednost od dobrobiti ljudi, stoji u priopćenju BCC-a.

- Naše tvrtke su zabrinute, investitori diljem svijeta su osupnuti i razočarani, a tržišta pokazuju ozbiljne napetosti dok se ova politička saga nastavlja.

Najnoviji razvoj događaja, u kojem će zastupnici Konzervativne stranke u srijedu navečer glasati o povjerenju svojoj premijerki, dodatno je podigao razinu nesigurnosti koja već dugotrajno okružuje Brexit. Ukoliko May bude prinuđena odstupiti, pitanje je bi li joj zastupnici pronašli zamjenu dovoljno brzo da uspije ispregovarati bilo kakav drugačiji sporazum o izlasku iz EU.

Bez parlamentarnih izbora, odnos snaga u Donjem domu ostao bi isti kao i sad, u kojem ne postoji većina niti za sporazum koji je postigla May, niti za novi referendum, niti za odustajanje od Brexita. Rušenje Therese May moglo bi potaknuti opoziciju da potegne inicijativu izglasavanja nepovjerenja vladi i raspisivanje novih izbora, čiji bi rezultat teško bio postignut na vrijeme prije 29. ožujka - zakonskog roka za izlazak iz EU.

Bez obzira na razvoj događaja u Ujedinjenom Kraljevstvu, visoki dužnosnici EU jasno su dali do znanja da su za njih pregovori o izlasku završili, te da ne dolazi u obzir mijenjanje bilo kojih konkretnih odredbi postojećeg sporazuma - moguće su jedino kozmetičke izmjene u političkoj deklaraciji koja prethodi konkretnim odredbama.

Ukoliko konzervativci sruše May, najizglednija opcija postaje Brexit bez sporazuma, što bi se izrazito negativno odrazilo na britansko gospodarstvo, ali bi imalo ozbiljne posljedice i po mnoge zemlje EU.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version