EU je otvorila granice i predstavila novi alat za pokretanje turizma

Autor:

  • Karla Juničić

15.06.2020.

German tourists prepare to board at bus of German tour operator TUI upon their arrival at Son San Joan Aeroport in Palma de Mallorca on June 15, 2020, as part of a pilot program to reactivate tourism a week before Spain reopens its borders. - Spain, one of the world's leading tourist destinations, will next June 21 re-establish free travel with fellow EU countries. (Photo by JAIME REINA / AFP)
JAIME REINA / AFP

Granice u nekim država još nisu otvorene za EU građane poput Španjolske koja ih planira otvoriti 21. lipnja

Od ponedjeljka 15. lipnja bi sve granice EU formalno trebale biti otvorene prema zahtjevima Bruxellesa. Ali prostor Schengena i dalje nije u potpunosti oživljen što će najviše naštetiti turističkoj sezoni.

Europska komisije je zato u ponedjeljak predstavila novi alat – mrežnu platformu ''Re-open EU'' na kojoj će se moći pronaći sve informacije na 24 službena jezika EU u stvarnom vremenu o granicama, dostupnim prijevoznim sredstvima i turističkim uslugama, javnozdravstvenim i sigurnosnim mjerama u državama članicama, stoji u opisu aplikacije Komisije.

''Putnici će lako moći pronaći informacije koje su im potrebne da bi pouzdano planirali putovanja i sigurno proveli odmor. Bit će korisna za vlasnike malih restorana i hotela te gradove diljem Europe jer će na njoj moći vidjeti kakva su inovativna rješenja razvili drugi", izjavio je Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište.

Sve u svemu, nova platforma koja će biti prilagođena mobilnim telefonima, služit će kao glavna referentna točka svima koji žele putovati na godišnji odmor u EU.

Od kada su zemlje u ožujku samostalno počele uvoditi ograničenja kretanja i zatvorile granice kako bi spriječile širenje koronavirusa, Europska komisija je još početkom lipnja izrazila želju da bi otvaranje granica trebalo biti malo urednije i koordiniranije. Također, povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson jasno je izjavila da blok mora smisliti zajednički pristup za ponovno pokretanje putovanja i izvan bloka koje se planira iza 1.srpnja. Nedavno izvješće Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti utvrdilo je da zatvaranje granica ima značajan negativni utjecaj na gospodarstvo i da je mjera učinkovita samo u odgađanju epidemije u njenom nastanku i u izoliranim regijama.

Ipak, trenutno svaka zemlja i dalje provodi vlastite regulacije prometa stranih građana pa je i otvaranje granica EU kao i njihovo zatvaranje ostalo kaotično. Mnoge zemlje se i dalje opiru otvaranju prema nekim zemljama gdje je situacija s epidemijom i dalje nestabilna poput Švedske ili Ujedinjenog Kraljevstva. Švicarska drži svoju granicu s Italijom zatvorenom, a Norveška čini isto sa Švedskom, čija je virusna strategija stvorila relativno visoku stopu smrtnosti po glavi stanovnika.

Austrija je još 4. lipnja otvorila svoje kopnene granice s Njemačkom, Švicarskom, Lihtenštajnom, Slovačkom, Slovenijom, Mađarskom i Češkom, a zemlja će ponovo otvoriti svoju granicu s Italijom od utorka 16. lipnja s upozorenjem za putovanje u Lombardiju. Njemačka je otvorena od ponedjeljka za EU građane i Britance, ali barem do 31. kolovoza ostaje zatvorena za zemlje izvan EU.Zbog pritiska na putovanja njemačka kancelarka Angela Merkel i njezin austrijski kolega Sebastian Kurz objavili su da planiraju ove godine ljetovati u svojoj domovini. Britanija je pak tek 8.lipnja uvela obaveznu 14.-dnevnu karantenu za većinu dolazaka što je prestravilo turističku i zrakoplovnu industriju. Kao rezultat toga Francuska je uvela obveznu karantenu i za Britance, a nekoliko drugih država uopće ne pušta britanske turiste tijekom prvog vala otvaranja.

Zemlje juga požurile su s otvaranjem zbog ubrzavanja pokretanja turističke sezone pa je tako Italija 4. lipnja otvorila svoje granice za državljane EU i one iz zemalja Schengena. Španjolska će od 21. lipnja dozvoliti svim zemljama članicama ulaz, ali s Portugalom će otvoriti granicu 1.srpnja. Grčka čijih 20 posto BDP-a ovisi o turizma je slijedila primjer većine zemalja EU pa je od 15. lipnja ukinula ograničenja za državljane EU izuzevši one koji dolaze iz zemalja s nepovoljnijom situacijom poput Španjolske, Italije, Britanije i Francuske. Od 1. srpnja Grčka se otvara prema svim zemljama EU osim ako ne bude ''neugodnih iznenađenja'', rekao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

Očito je da ponovno otvaranje granica u post-korona Europi ne teče baš glatko zbog pojačanog opreza. No, čelnici Unije koje se pribojavaju gospodarskih posljedica turizma smatraju da bi novo digitalno rješenje moglo doprinijeti olakšavanju kretanja.

Osim aplikacije 'Re Open', države rade na aplikaciji praćenja koronavirusa koja predstavlja alat za sprečavanje drugog vala i osiguravanja sigurnog turizma. Njemački ministar zdravstva Jans Spahn objavio je u nedjelju da će ovoga tjedna država pokrenuti svoju aplikaciju. Ranije su unatoč problemima s privatnošću to učinile Francuska i Italija. Dakle aplikacije u ruke i put prema moru bez straha.