Fitch: Brexit bez dogovora vodi u recesiju i smanjenje rejtinga

Autor:

12.02.2019.

FILE PHOTO: Britain's Prime Minister Theresa May speaks during a debate on her Brexit 'plan B' in Parliament, in London, Britain, January 29, 2019. UK Parliament/Mark Duffy/Handout via REUTERS/File Photo ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.
Mark Duffy / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May govori u parlamentu

Agencija Fitch poručila je da bi mogla smanjiti 'AA' kreditni rejting Ujedinjenog Kraljevstva zbog sve veće nesigurnosti u vezi pregovora između Britanije i Europske unije o razlazu, a u slučaju brexita bez dogovora, britansko bi gospodarstvo mogla uroniti u recesiju.

„Fitch vjeruje da bi brexit bez dogovora vodio u značajne poremećaje u gospodarstvu i trgovini Ujedinjenog Kraljevstva, barem kratkoročno”, navodi se u priopćenju te agencije, objavljenom u srijedu.

Dodaje se da bi agencija mogla smanjiti i 'AA' rejting središnje banke - Bank of England - ako smanji rejting Ujedinjenog Kraljevstva. U posljednjem tromjesečju prošle godine rast je usporio na samo 0,2 posto, s 0,6 posto u prethodnom kvartalu, što znači da je u cijeloj 2018. godini gospodarstvo poraslo 1,4 posto, navodi Fitch.

Ako Britanija napusti EU bez dogovora o trgovini, granicama i ostalim pitanjima, suočit će se s rizikom od recesije, koja bi mogla biti isto takvog intenziteta kao ona početkom 1990.-ih godina, kada je u šest tromjesečja bruto domaći proizvod (BDP) pao za 2 posto.

No, Fitch poručuje i da trenutno smatra da će brexit bez dogovora biti izbjegnut, pri čemu bi BDP u ovoj godini mogao porasti za 1,6, a u 20120. za 1,8 posto.

Europska komisija u ponedjeljak je pojačala aktivnosti informiranja poduzeća iz EU-a o carinama i neizravnom oporezivanju, npr. PDV-a, u slučaju Brexita bez dogovora s obzirom na rizik da Ujedinjena Kraljevina 30. ožujka ove godine napusti EU bez dogovora.

Svrha je kampanje pridonijeti informiranju poduzeća koja planiraju nastaviti poslovanje s UK-om nakon 30. ožujka o mjerama koje trebaju poduzeti kako bi osigurala prijelaz sa što manje poremećaja. Ako se žele izbjeći poremećaji poslovanja u EU-u, iznimno je važno pripremiti se na činjenicu da će Ujedinjena Kraljevina postati treća zemlja.

Povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu Pierre Moscovici izjavio je: "S obzirom na to da je rizik od istupanja Ujedinjene Kraljevine bez dogovora sve veći što se bliži 29. ožujka, Europska komisija i nacionalna carinska tijela ulažu velike napore kako bi bili spremni uvesti provjere i kontrolu protoka robe između EU-a i UK-a. Riječ je o ključnoj mjeri zaštite naših potrošača i našeg unutarnjeg tržišta. Puno toga ovisi o mogućnostima poduzeća koja posluju s UK-om da se upoznaju s najnovijim carinskim propisima koji će se primjenjivati od prvog dana izlaska UK-a bez dogovora. Ne smijemo gubiti vrijeme, a Komisija želi pomoći kampanjom informiranja".

Cilj je današnje kampanje podići razinu osviještenosti poslovne zajednice EU-a, posebno malih i srednjih poduzeća.

Kako bi se pripremila za scenarij „bez dogovora” i nastavila poslovati s Ujedinjenom Kraljevinom, ta bi poduzeća trebala:

  • procijeniti imaju li potrebnu tehničku i kadrovsku sposobnost za provedbu carinskih postupaka i pravila, npr. o "povlaštenim pravilima o podrijetlu"
  • planirati dobivanje različitih carinskih odobrenja i registracija radi lakšeg poslovanja ako je Ujedinjena Kraljevina dio njihova lanca opskrbe
  • stupiti u kontakt s nacionalnim i informirati se o drugim pripremnim radnjama koje bi mogla poduzeti.

Dionici kao i nacionalna tijela i tijela EU-a trebaju se pripremiti za dva moguća glavna scenarija:

  • Ako se sporazum o povlačenju ratificira prije 30. ožujka 2019., pravo EU-a prestat će se primjenjivati na Ujedinjenu Kraljevinu i u njoj 1. siječnja 2021., tj. nakon prijelaznog razdoblja od 21 mjeseca. Sporazum o povlačenju obuhvaća mogućnost jednog produljenja prijelaznog razdoblja od najviše jedne odnosno dvije godine.
  • Ako se sporazum o povlačenju ne ratificira prije 30. ožujka 2019., neće biti prijelaznog razdoblja i pravo EU-a prestat će se primjenjivati na Ujedinjenu Kraljevinu i u njoj od 30. ožujka 2019. To je takozvani scenarij "bez dogovora” ili "neuređeni izlazak”.

Britanska federacija malih poduzeća upozorila je tvrtke koje prodaju kupcima u zemljama članicama EU da bi se mogle suočiti s "masivnim barijerama u trgovini" kad Ujedinjena Kraljevina izađe iz članstva ako bude proveden prijedlog kojim bi poslovni subjekti iz trećih država morali imenovati ovlaštene predstavnike u EU.

Dvije velike banke s Wall Streeta imaju dijametralno suprotne procjene konačnog ishoda krize s izlaskom Ujedinjene Kraljevine iz članstva u EU.

Goldman Sachs smatra da postoji 50 posto vjerojatnosti da Brexit bude proveden uredno, s ugovorom. S druge strane JPMorgan smatra da će doći do odgode cijelog procesa.

Goldman Sachs procjenjuje da je vjerojatnost od izlaska bez sporazuma samo 15 posto (što je vrlo konzervativna procjena), a posebno iznenađuje da vjeruju da je čak 35 posto izgleda da do Brexita uopće ne dođe. Treba napomenuti da su obje banke pogrešno procijenile ishod britanskog referenduma 2016. godine.

"Velika Britanija je zemlja koja nestaje, premalena da samostalno opstane na svjetskoj sceni, rekao je nizozemski premijer Mark Rutte u govoru u Zuerichu.

Mark Rutte je upozorio da se Britanija nalazi na korak od provalije koju predstavlja izlazak iz EU bez sporazuma. "Ujedinjena Kraljevina je ta koja će biti oslabljena Brexitom. Već je oslabljena, ona je zemlja koja se smanjuje u odnosu na stanje prije dvije, tri godine. Postat će ekonomija srednje veličine na Atlantskom oceanu. Niti SAD niti EU", rekao je Rutte.

Kako je objavila vlada u Bernu, 3500 Britanaca koji po prvi put dolaze u Švicarsku će dobiti pravo na rad. Od toga će njih 2100 dobiti i trajno pravo boravka dok će 1400 dobiti privremeno pravo boravka.

Londonski The Times objavio je anketu koju je za njih napravio YouGov, a prema kojoj bi na prijevremenim izborima pobijedila Konzervativna stranka.

Stranka premijerke Therese May osvojila bi 321 zastupničko mjesto što predstavlja tanku većinu, ali sasvim dovoljnu da može samostalno vladati. Parlament broji 650 zastupnika, ali Sinn Féin ne šalje u London svojih sedam zastupnika. Što znači da se polovica računa sa 643 zastupnika. A ne glasa ni vodstvo parlamenta. Pa je za većinu dovoljno 318 glasova. Trenutno konzervativci imaju 317 zastupnika.

YouGov je agencija koja je vrlo precizno predvidjela rezultate prijevremenih izbora koje je u lipnju 2017. godine sazvala Theresa May i na kojima je izgubila većinu u parlamentu. Pa je morala formirati koaliciju sa sjevernoirskom Demokratskom unionističkom strankom (DUP). I zbog te koalicije dosad nije bila u stanju osigurati dovoljan broj glasova u parlamentu kako bi bio prihvaćen sporazum o izlasku iz članstva u EU.

Riječ je o izuzetno interesatnom rezultatu jer su sve dosad ankete pokazivale da bi na izvanrednim izborima pobjedu odnijeli opozicijski laburisti. No, očito je da se javnost okrenula od njih zbog nedefinirane politike lidera stranke Jeremyja Corbyna koji sve donedavno nije javno iznio svoje stajalište - što zapravo želi od Brexita. A kad je iznio što želi to je uistinu bio ostanak u carinskoj uniji što je premijerka May glatko odbila.

No, zbog vremenske stiske izgledno je da premijerka May neće ići u avanturu prijevremenih izbora niti novog referenduma. Može se očekivati da će ona i dalje nastojati osigurati dovoljan broj glasova za svoj sporazum o izlasku iz članstva u EU.