Hrvatsko predsjedanje: Sastanak voditelja liječništva, sestrinstva i dentalne medicine

Autor:

04.03.2020.

Zagreb, 280120. Bolnica Fran Mihaljevc.
Pripremljena soba u koju ce biti smjesteni moguci oboljeli od korona virusa.
Na fotografiji:medicinske sestre u zastitnim odjelima.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Bolnica Fran Mihaljević. Pripremljena soba u koju će biti smješteni mogući oboljeli od korona virusa.

U sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, u Zagrebu se u utorak i srijedu održava sastanak voditelja liječništva, sestrinstva i dentalne medicine na kojem se raspravlja o zdravom starenju i ulozi zdravstvenog sustava u prevenciji i ranoj dijagnostici bolesti.

Cilj sastanka je kroz primjere dobre prakse i razmjenu iskustava ojačati potrebu osiguravanja primjerene zdravstvene skrbi starijih osoba, ponuditi prijedloge budućih aktivnosti, intervencija i zadataka, kako pojedinih profesija, tako i multidisciplinarnog tima te implementirati pojedine aspekte zdravog starenja u sve politike država članica Europske unije, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

Zahvaljujući porastu općeg životnog standarda i unapređenju zdravstvene zaštite, uz prisutno smanjenje prirodnog prirasta, u razvijenim zemljama Europe i svijeta dolazi do produljenja životnog vijeka, a time i većeg udjela starijih osoba u cjelokupnoj populaciji.

Broj stanovnika starijih od 65 godina neprekidno i ubrzano raste, ne samo u ekonomski razvijenijim zemljama, već i u zemljama u razvoju. Produljenjem životnog vijeka, uz porast udjela starijih osoba, raste i učestalost sistemskih bolesti, stoga treba društveni sustav u cjelini organizirati prema psihofizičkim mogućnostima starijih osoba.

Zajednički sastanak voditelja liječništva, sestrinstva i dentalne medicine trajat će dva dana, a bit će održana predavanja i radionice iz područja medicinske struke, sestrinstva i dentalne medicine, koje će voditi predavači iz Hrvatske i zemalja EU-a.

Okupljenim stručnjacima obratili su se voditelj liječništva u Hrvatskoj Mislav Herman, voditeljica sestrinstva Cecilija Rotim i voditelj dentalne medicine Hrvoje Pezo, a ispred Ministarstva zdravstva pomoćnica ministra Vera Katalinić-Janković. Oni su naglasili važnost zdravog starenja i ulogu zdravstvenog sustava, posebice zdravstvenih djelatnika na ostvarenju tog cilja, kao i ključnu ulogu suradnje liječnika, sestara i ostalih zdravstvenih djelatnika.

Tijekom dvodnevnog skupa bit će govora o važnosti prevencije i ranog otkrivanja malignih bolesti, Alzheimerove i drugih demencija, jačanja uloge obiteljskog liječnika i patronažne medicinske sestre.

Prvi se dan održavaju predavanja i radionice na temu zdravog starenja, dok će drugi dan obilježiti sastanci za svaku pojedinu profesiju (liječništvo, sestrinstvo i dentalna medicina), uz zastupanje teme zdravstvenog turizma s naglaskom na zdravo starenje.

Tagovi/Tags: