Italija ušla u izravan sukob s Bruxellesom oko proračuna, ustraje na kršenju pravila

Autor:

  • Beatriz Rios/ EURACTIV.com

23.10.2018.

European Economic Commissioner Pierre Moscovici meets with Italy's Economy Minister Giovanni Tria at the Treasury ministry in Rome, Italy October 18, 2018. REUTERS/Max Rossi
REUTERS

Talijanski ministar gospodarstva Giovanni Tria (lijevo) na sastanku s povjerenikom EK za gospodarstvo Pierreom Moscovicijem (desno)

Europska komisija spremna je u utorak (23. listopada) odbiti talijanski proračun zbog „dosad neviđenog“ kršenja europskih fiskalnih pravila. Naime, Rim je odbio odstupiti od svojih stajališta, predstavivši kršenje „teškom, ali nužnom odlukom“ vlade.

Talijanska vlada ne namjerava izmijeniti svoj proračunski plan unatoč optužbama Europske komisije da krši pravila Pakta o stabilnosti i rastu.

Naprotiv, talijanski ministar financija Giovanni Tria priznao je da je vlada "svjesna da je odabrala pristup proračunskoj politici koji nije u skladu" s europskim pravilima.

Kolegij povjerenika sastat će se u utorak (23. listopada) u Strasbourgu, a talijanski proračunski planovi bit će na samom vrhu dnevnog reda. 

S obzirom na brojke koje je predstavila Italija i njezino odbijanje da ih izmijeni, Komisija će vjerojatno zatražiti novi nacrt prijedloga proračuna. Učini li to, bit će to prvi takav zahtjev u povijesti Unije.

U tom slučaju, talijanska vlada morat će u roku od tri tjedna predstaviti novi proračunski plan. Međutim, vlada Giuseppea Contija ne pokazuje spremnost da to učini.

Ako vlada odbije predstaviti novi proračun ili ako prilagodba ne bude dovoljna, Komisija može protiv Italije pokrenuti postupak u slučaju prekomjernog deficita jer ne poštuje europska fiskalna pravila.

Otvoreni za razgovor

Bilo je teško, ali nužno odstupiti od europskih pravila, kaže Tria, "s obzirom na stalno odgađanje vraćanja BDP-a na razine prije financijske krize i dramatične gospodarske uvjete u kojima se nalaze najsiromašniji slojevi talijanskog društva."

Tria je uputio sličan odgovor europskom povjereniku Pierreu Moscoviciju i potpredsjedniku Komisije nadležnom za euro, Valdisu Dombrovskisu, koji su izrazili "duboku zabrinutost" zbog talijanskog proračunskog plana.

U očima Komisije nacrt talijanskog proračuna predstavlja "očito značajno odstupanje" od preporuka Vijeća ministara EU za 2019. godinu.

 

Rim tvrdi kako je i dalje otvoren za "nastavak konstruktivnog dijaloga" unatoč "razlikama u ocjenama" proračuna.

Međutim, Tria je izjavio kako će Rim razmotriti poduzimanje "svih nužnih mjera" za izmjenu državnih financija samo ako vlada svojim potezima ne uspije smanjiti udjele duga i deficita u BDP-u.

Komisiji to možda neće biti dovoljno. U svojoj prošlotjednoj preliminarnoj ocjeni Komisija je navela da talijanski proračun predstavlja "osobito ozbiljan" rizik od kršenja europskog Pakta o stabilnosti i rastu.

Talijanske brojke

Očekivalo se da će Italija usvojiti prilagodbu proračuna od 0,6 % svog BDP-a. Umjesto toga, predstavila je ekspanzivni proračun od oko 1 % BDP-a. Osim toga, deficit Italije za sljedeću godinu dosegnut će 2,4 % BDP-a, za razliku od 0,8 % BDP-a koliko je zacrtala prošla vlada.

"Oživljavanje javnih investicija i modernizacija infrastrukture dovest će do povećanog povrata privatnih ulaganja, a time i do rasta iznosa ulaganja", tvrdi talijanski ministar financija.

Italija nije prva država članica koja odstupanje od fiskalne prilagodbe opravdava potrebom za poticanjem rasta. Međutim, takav pristup inače ne uspijeva. Dug koji iznosi oko 130% BDP-a neće pomoći Italiji da obrani svoja stajališta.

Vlada je "uvjerena da će sve ove mjere omogućiti ponovno pokretanje rasta i istovremeno osigurati dugoročnu održivost javnih financija i planirano smanjenje udjela duga", tvrdi Tria.

Međutim, Komisija se s time ne slaže.

Unatoč nesuglasicama s Bruxellesom, i talijanski premijer Luigi Di Maio i Tria istaknuli su kako Italija ne namjerava izaći iz europodručja.

"Sve dok sam na čelu ovog pokreta i ministar u ovoj vladi, jamčit ću da će Italija ostati unutar europodručja i u Europi", rekao je Di Maio novinarima. "Italija je dio Europe i europodručja", naglasio je Tria.