Merkel u govoru o budućnosti EU pozvala na osnivanje europske vojske

Autor:

  • Tea Trubić

13.11.2018.

German Chancellor Angela Merkel addresses the European Parliament during a debate on the future of Europe, at the European Parliament in Strasbourg, France, November 13, 2018. REUTERS/Vincent Kessler
REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel

Današnji dan u Strasbourgu protekao je u znaku dugoočekivanog govora 'prve žene Europske unije' o budućnosti Europe.

- Sve je manje moguće izolirano promicati svoj interes na globalnoj pozornici, stoga postaje sve važnije da surađujemo i naše interese zastupamo zajedno, kao Europljani – poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel svojim kolegama u Europskom parlamentu tijekom plenarne sjednice u Strasbourgu u utorak.

Njezin je iscrpan govor o 'europskom jedinstvu i zajedničkim ciljevima' gotovo u potpunosti zasjenila izjava o potrebi za stvaranjem zajedničke europske vojske, koju je prezentirala u samom početku svog izlaganja.

- Smatram da bismo trebali raditi na tome da stvorimo uvjete da se jednoga dana uspostavi zajednička europska vojska – rekla je njemačka kancelarka, dodatno naglasivši da takva vojska ne bi bila u koliziji s NATO-om, već da bi djelovala kao njegova dopuna.

U tom su trenutku njezino izlaganje prekinuli glasni zvukovi negodovanja među zastupnicima koji su sjedili na desnome spektru Parlamenta, među euroskepticima. Dvojica zastupnika su uz glasno negodovanje i povike razvili transparent na kojem je pisalo 'Merkel muss weg' (op.a. Merkel mora otići). Međutim, takvo izvikivanje nije nimalo omelo njemačku kancelarku da nastavi svoje proeuropsko izlaganje.

- Nisam znala da među vama ima i vukova – našalila se Merkel izazvavši smijeh svojih kolega.

Među prioritetima budućnosti Europske unije, njemačka kancelarka istaknula je i stabilnost ekonomske i monetarne unije te zajednički stav prema migracijama i izbjegličkim valovima.

- Po pitanju izbjeglica i dalje nismo ujedinjeni onoliko koliko bih voljela da jesmo. Smatram da smo dužni prepustiti jedan dio svoje suverenosti nad državnim granicama Europskoj uniji – rekla je Merkel, na što su ponovno zastupnici euroskeptičnih stranaka odgovorili glasnim uzvicima i razvili već spomenuti transparent.

Njezin su govor pozdravili i drugi visoki dužnosnici Europske unije poput predsjednika Parlamenta Antonia Tajanija te predsjednika Europske komsije Jean-Claudea Junckera.

Drago mi je vidjeti da smo na istoj strani po pitanju većine europskih politika, a posebice mi je to drago u slučaju Brexita – izjavio je Juncker, na što je dobio glasni podsmjeh britanskog zastupnika Nigela Faragea, vodećeg zagovornika kampanje za Brexit.

- Ne obraćam se vama gospodine Farage nego gospođi Merkel i svojim kolegama – oštro je odgovorio Juncker na pokušaj provokacije.

Njezin su govor komentirali i predstavnici političkih grupacija u Europskome parlamentu. Iako se, očekivano, Manfred Weber kao predstavnik pučana u svemu složio s njemačkom kancelarkom, ostali su predstavnici istaknuli jedan od vodećih problema s kojima se Europa (s Njemačkom na čelu) još uvijek nije uspješno suočila.

Ska Keller je u ime zelenih njemačku kancelarku podsjetila da bi se Europska unija trebala osjetno više angažirati oko sprječavanja klimatskih promjena, dok je Gabi Zimmer, zastupnica grupacije GUE/NGL, Merkel najviše zamjerila naoružavanje zemalja koje ne poštuju ljudska prava. Međutim, svakako je najviše pozornosti privukao predstavnik konzervativaca i reformista koji je nasmijao sve prisutne kazavši kako je 'sam govor bio lijep i zanimljiv, ali da ga je mogao izložiti bilo koji europski političar, pa čak i Martin Schultz'. Naime, njegova grupacija njemačkoj kancelarki kao vodećem licu europskih demokršćana najviše zamjera što je pučane 'udaljila od demokršćanskih vrijednosti i pretjerano ih približila centru'.

Kako su govor doživjeli hrvatski zastupnici

- Europa bi trebala imati više snage zaštititi svoje interese, a to neće moći učiniti bez zajedničke vanjske i sigurnosne politike koja bi se očitovala oformljavanjem zajedničke vojske - izjavio je zastupnik Saveza liberala i demokrata (ALDE) Jozo Radoš u razgovoru s novinarkom Euractiva.

- Zasigurno, najsnažnija poruka Angele Merkel bila je ona o zajedničkoj europskoj vojsci. Smatram da je to logičan prijedlog nakon prijepora kojeg smo nedavno iskusili sa SAD-om. NATO, među kojima se i dalje nalazi Turska, ne može zauvijek zastupati interese Europske unije – kazala nam je zastupnica Europske pučke stranke (EPP) Željana Zovko.

- Ovacije nakon njezinoga govora jasno su dale do znanja što većina zastupnika misli o njezinom radu. Njemačka je kancelarka europsku vojsku spomenula kao jednu od mogućnosti tijekom sljedećeg desetljeća u EU. Tijekom svog govora, jasno je naglasila da vojska ne bi bila u koliziji s NATO-om, a smatram da bi se tako spriječila mogućnost izbijanja rata u budućnosti – rekla nam je Dubravka Šuica (EPP).

- Angela Merkel održala je sjajan govor. Macron je nedavno spomenuo ideju zajedničke vojske, a sada je jasno da su vodeći europski političari svjesni činjenice da bez jedinstvene vojne snage nećemo moći zastupati interese EU – kazao je Ivan Jakovčić (ALDE) u razgovoru s novinarkom Euractiva.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version