Mjere EU za tvrdi Brexit: Bit ćemo velikodušni prema Britancima ako oni budu takvi prema Europljanima

Autor:

20.12.2018.

Britain's Prime Minister Theresa May welcomes Head of the European Commission, President Jean-Claude Juncker to Downing Street in London, Britain April 26, 2017. REUTERS/Hannah McKay
Hannah McKay / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May i predsjednik EK Jean-Claude Juncker

Iako ponavljaju da bi sporazumni raskid braka bio u obostranom interesu i za EU i za Veliku Britaniju, u Bruxellesu su ubrzali pripreme kako reagirati u prvim danima u slučaju tvrdog Brexita, dakle ako Velika Britanija napusti Uniju bez sporazuma.

Europska je komisija, na zahtjev država članica, jučer objavila popis predloženih mjera za Brexit bez sporazuma na područjima u kojima bi takav scenarij potencijalno mogao izazvati najviše problema u svakodnevnom životu i za građane i za tvrtke.

Samo 100 dana

Do Brexita je ostalo još 100 dana, a mnogima je to prekratak rok za valjane pripreme. Zato su se i institucije EU našle pod kritikama da se nisu dovoljno rano počele pripremati za nepoželjan scenarij. Europska komisija sada smatra da hitno treba usvojiti mjere kako bi se smanjio opseg mogućih šteta koje bi nastale u slučaju neurednog izlaska Velike Britanije iz članstva EU 30. ožujka sljedeće godine.

Ovaj paket mjera uključuje boravak i kretanje ljudi, prijevoz i zračni promet, financijske usluge, carine i neke druge teme.

Europska komisija svjesna je posljedica koje će Brexit imati i naglašava da su ove mjere usmjerene samo na smanjenje štete jer se šteta nikako ne može ukloniti u potpunosti. Ove bi mjere, barem u prvih šest do devet mjeseci, trebale dati prostor za disanje građanima dok se ne pronađe neko trajnije rješenje. Iz Komisije poručuju kako bi prijelazno razdoblje, onako kako je predviđeno sporazumom za koji EU smatra da se ne može više pregovarati, ali ga britanski parlament nije potvrdio, moglo u slučaju tvrdog Brexita trajati samo do kraja iduće godine, a ne do kraja 2020.

- Ove mjere su ograničene na određena područja u kojima apsolutno treba zaštititi vitalne interese EU i gdje pripremne mjere same za sebe nisu dovoljne. U pravilu će biti privremene, ograničena dometa i jednostrano će ih usvojiti EU - objavila je Europska komisija jučer nakon sastanka Kolegija povjerenika u Bruxellesu.

I bez viza

Komisija je pozvala države članice EU da budu velikodušne po pitanju prava britanskih državljana, pod uvjetom da i Velika Britanija odgovori recipročno te ima jednak pristup prema pravima europskih građana. To znači da bi se državljane Ujedinjenog Kraljevstva, koji legalno borave u državama EU, i nakon Brexita smatralo legalnim rezidentima. Britanci će moći ići u EU bez viza pod uvjetom da europski građani također po istim uvjetima mogu putovati u UK.

 

U području zračnog prometa Komisija je, kako bi se izbjegao potpuni prekid u slučaju Brexita bez dogovora, predložila da se osigura samo bazična povezanost i ni na koji način ne bi se trebale davati pogodnosti koje nudi članstvo u EU. Sve više od te bazične povezanosti uvjetovano je recipročnim mjerama s britanske strane i poštenim pravilima tržišnog natjecanja. Prema tom prijedlogu, britanske kompanije mogle bi letjeti iz Britanije u sve članice EU, ali ne i iz zračnih luka iz drugih država izvan Britanije.

Mogle bi koristiti zračni prostor EU, ali bez slijetanja, ako lete na relacijama između Britanije i trećih država. Slijetanje takvih aviona bilo bi moguće samo u neprijevozne svrhe, primjerice radi punjenja gorivom.

Neizbježne gužve

Komisija je donijela još niz mjera na području financijskih usluga, politike zaštite okoliša, korištenja debitnih kartica, trgovine i carina. Bez obzira na te mjere, u slučaju scenarija da Britanija napusti EU bez sporazuma, što sada izgleda realno, umjesto glatkog protoka roba, ljudi i usluga stvorit će se gužve na granicama i kašnjenja u isporukama robe.

Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid jučer je objavio planove o suzbijanju migracije nakon Brexita. Plan nosi naslov “Imigracijski sustav koji se temelji na kvalificiranim radnicima” pa je više nego jasno što u njemu stoji. BBC je posebno istaknuo da nekvalificirani radnici iz članica EU više neće imati automatsko pravo raditi u Velikoj Britaniji. To znači da ni nekvalificirani Britanci neće moći automatski raditi u EU.

1. Hoće li i dalje postojati zrakoplovna veza između EU i Velike Britanije?

- Ako ne dođe do dogovora, Komisija predlaže da povezani letovi “od-do”, primjerice od teritorija Velike Britanije do teritorija Europske unije 27, budu privremeno dopušteni na temelju jednostranih veza.

Ova mjera počet će se provoditi u slučaju da nema dogovora te ako Velika Britanija uzajamno djeluje, a trajat će do 30. ožujka 2020. godine.

2. Hoće li kamioni smjeti prevoziti robu između Velike Britanije i EU?

- Komisija predlaže da operateri iz Velike Britanije smiju privremeno voziti robu u EU ako Velika Britanija pristane na isto i osigura pravednu konkurenciju. Ova će se mjera početi provoditi u slučaju da nema sporazuma i prestat će vrijediti 31. prosinca 2019. godine.

3. Hoće li EU poduzeti neke mjere na području prometa autobusa?

- EU ne namjerava provesti izvanredne mjere na tom području. Nedavno je dogovoren protokol koji proširuje područje primjene “Interbus dogovora” na područje redovnih usluga te je trenutačno u procesu ratifikacije. Stoga posebni bilateralni dogovori između država članica i Velike Britanije neće biti potrebni.

4. Hoće li i dalje postojati željeznička linija između Velike Britanije i EU?

- Kako bi vlakovi nastavili voziti unutar Europske unije, operateri vlaka trebaju imati operativnu licencu EU, EU potvrdu o sigurnosti i vozače koji su licencirani u u bilo kojoj državi članici Unije.