Neven Mimica jedan od najnepopularnijih povjerenika Junckerove Komisije, danska 'super žena' na samome vrhu

Autor:

  • Tea Trubić

20.02.2019.

European Economic and Financial Affairs Commissioner Pierre Moscovici, European Commission Vice-President Frans Timmermans and European Competition Commissioner Margrethe Vestager attend the weekly College of Commissioners meeting in Brussels, Belgium, Februray 6, 2019. REUTERS/Yves Herman
Yves Herman / REUTERS

Povjerenik za ekonomske i financijske poslove EU Pierre Moscovici (lijevo), prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans, povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager

Izbori za Europski parlament svakim se danom sve više približavaju, a time se približava i završetak mandata Europske komisije kojom je posljednjih pet godina predsjedao bivši luksemburški premijer Jean-Claude Juncker.

Dok mnoge agencije za ispitivanje javnog mnijenja počinju objavljivati svoje prve projekcije za budući saziv Parlamenta EU, agencija Burson Cohn & Wolfe (BCW), u suradnji s mrežom Euractiv.com kao medijskim pokroviteljem projekta, predstavila je ocjenu dosadašnjeg mandata aktualne Europske komisije.

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 1.800 sudionika diljem Europske unije, redom predstavnika poduzetništva, politike, korporacija, medija, nevladinih udruga, savjetničkih tvrtki te sveučilišta.

Ispitanici su rad Junckerove Komisije ocijenili relativno pozitivno. Naime, njih 46 posto smatra da su povjerenici odradili dobar posao tijekom ovoga mandata, dok ih 41 posto vjeruje da je ovaj sastav Komisije uspješniji od onog prethodnog na čijem je čelu bio José Manuel Barosso.

 

Titula najuspješnije povjerenice Europske komisije pripala je Margrethe Vestager koja se tijekom mandata posebno istaknula kao 'čvrsta ruka' koja se oštro suprotstavila tehnološkim divovima poput Googlea i Amazona, obranivši pritom europske potrošače i interese EU. Iako još uvijek nije službeno najavila svoju kandidaturu za predsjednicu buduće Europske komisije, većina ispitanika smatra da bi upravo ona bila idealna za obnašanje najmoćnije funkcije Unije.

Dankinja je popularnija i od Federice Mogherini, visoke predstavnice vanjske i sigurnosne politike EU koja se s osvojenih 49.6 posto nalazi na visokome drugome mjestu. Njezin je mandat svakako obilježio angažman oko Iranskog nuklearnog sporazuma, ali i unaprjeđenja prepoznatljivosti Europske službe za vanjske poslove kojom je pokušala ojačati diplomaciju EU.

Treće mjesto pripalo je prvom potpredsjedniku Komisije Fransu Timmermansu, koji je s osvojenih 44,7 posto opravdao status vodećeg kandidata europskih socijaldemokrata za budućeg predsjednika Komisije.

S dijametralno suprotne strane, nalazi se mađarski povjerenik Tibor Navracsics, zaštitno lice obrazovanja, a time i Erasmus+ programa, koji je osvojio samo 19 posto podrške ispitanika. Njega u stopu prati hrvatski povjerenik Neven Mimica, koji se s 20,6 posto podrške smjestio na samo dno.

Budući predsjednik – predsjednica?

Unatoč tome što najveći broj ispitanika smatra da je Margrethe Vestager najbolja kandidatkinja za funkciju predsjednice Europske komisije, točnije njih 20 posto, više od 70 posto ih smatra da spol kandidata ne bi trebao presuditi u odabiru čelne osobe Komisije.

Unatoč tome što je Manfred Weber Spitzenkandidat najveće političke grupacije u EU, i kao takav trenutno najizgledniji nasljednik Jean-Claudea Junckera, samo 4 posto ispitanika ga vidi na toj poziciji.