Njemački SPD paketom mjera pokušava snažno skrenuti ulijevo

Autor:

12.02.2019.

Andrea Nahles (SPD) presents German designated ministers Hubertus Heil Labour Minister, Fraziska Giffey Family Minister, Heiko Mass Foreign Minister, Katarina Barley Justice Minister, Svenja Schulze Environment Minister and Olaf Scholz Finance Minister for the new government during a news conference at the party headquarters in Berlin, Germany, March 9, 2018. REUTERS/Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke / REUTERS

Čelnica SPD-a Andrea Nahles (druga slijeva) sa svim stranačkim ministrima u njemačkoj vladi

Čelništvo Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) odbacilo je u ponedjeljak navode medija i nekih političara po kojima ova stranka najavama snažnog orijentacijskog skretanja ulijevo želi isprovocirati izlazak iz koalicije s demokršćanima a time i raspad vlade i nove izbore.

"To su čiste špekulacije. Odnos unutar koalicije uopće nije bio tema sastanka predsjedništva“, rekla je u ponedjeljak predsjednica SPD-a Andrea Nahles. Ona je izrazila uvjerenost da je paket mjera koje je predsjedništvo stranke donijelo u nedjelju „uskladiv s koalicijskim partnerom“.

No, koalicijski partner Unija CDU/CSU oštro je odbacila paket mjera SPD-a koji je javnost okarakterizirala kao oštar okret stranke ulijevo. "SPD svako malo pronalazi nove ideja kako privući birače. To je potpuno legitimno ali Unija to neće podržati“, rekao je Volker Bouffier potpredsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i premijer savezne pokrajine Hessen. Istodobno je optužio SPD da svojim planovima „pokopava socijalno tržišno gospodarstvo“, jednu od odlika poslijeratne njemačke politike.

Thomas Strobel, također potpredsjednik CDU-a, ukazao je na sadržaj koalicijskog ugovora između SPD-a i Unije CDU/CSU koje socijalno-politički idu u drugom smjeru od sadašnjih SPD-ovih ideja. "U koalicijskom ugovoru nema mnogo mjesta za okretanje SPD-a ulijevo koje ima čistu terapeutsku svrhu“, rekao je za dnevnik Rhein-Neckar Zeitung.

SPD u svom socijalno-političkom programu koji je u nedjelju na zatvorenom sastanku donijelo predsjedništvo stranke, odustaje od socijalnog koncepta Hartz IV koji je prije petnaestak godina uvela vlada socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schroedera koji donio značajne rezove unutar socijalnog sustava i stroži odnos prema nezaposlenima i primateljima socijalne pomoći.

SPD tako želi omekšati kazne za dugotrajno nezaposlene u slučaju ne pristajanja ne ponuđeno radno mjesto ili neki drugi oblik kršenje pravila. Tzv. Hartz IV ili pomoć za dugotrajno nezaposlene primaju svi oni radno sposobni građani koji su bez posla dulje od jedne godine i iznosi 424 eura mjesečno. Uz to dolaze ostali oblici pomoći poput zdravstvenog osiguranja i pomoći za stanarinu. SPD želi povisiti minimalnu satnicu na nešto iznad 12 eura jer smatra da sadašnja satnica od 8,24 nije dostatna za život a ni za kasniju mirovnu. SPD stoga želi povećati i minimalne mirovine za sve one koji su 35 godina uplaćivali mirovinske prihode. Za što je njihov ministar financija Olaf Scholz rekao da nema novaca.

Analitičari smatraju da svi ovi zahtjevi, s obzirom na to da su izgledi da ih prihvati i koalicijski partner Unija CDU/CSU mali, ciljaju na svjesni prekid koalicijske vlade na čelu s Angelom Merkel. "Značajne razlike sa stavovima Unije CDU/CSU su znak da je čelništvo SPD-a započelo s 'akcijom exit'“, komentira Spiegel Online koji predviđa ili nove izbore ili nastavak rada vlade s Unijom CDU/CSU uz podršku stranke Zeleni i Liberala.

SPD, koji se s podrškom oko 16 posto birača nalazi na najnižoj točki popularnosti u posljednjim desetljećima, već se godinama nalazi u unutarnjem sukobu zbog ostavštine kancelara Gerharda Schroedera koji je pokrenuo nepopularne reforme tržišta rada i socijalnog sustava koje su doduše, po mišljenju ekonomista, Njemačkoj donijele gospodarski uzlet ali su istodobno podijelile nekad najveću njemačku stranku koja se otada nalazi u stalnom padu popularnosti.

SPD je podijeljen i oko novog sudjelovanja u koaliciji s demokršćanima koja je u dva navrata dovela do gubitka profila SPD-a. Posljednjem ulasku SPD-a u tzv. „veliku koaliciju“ prije godinu dana, prethodila je višemjesečna žestoka unutarstranačka borba protivnika i zagovornika koalicije koja je završila tijesnom pobjedom zagovornika.

 Protivnici su zagovarali odlazak SPD-a u oporbu i konsolidaciju stranačkog profila a komentari smatraju da SPD čelništvo to sada upravo radi postavljanjem, za koalicijskog partnera neprihvatljivih, reformskih zahtjeva.

Andreas Kluth, glavni urednik časopisa Handelsblatt Global, u svom je komentaru istaknuo kako su tradicionalne lijeve stranke u padu i neke su to prihvatile dok se druge, poput SPD-a, i dalje opiru neumitnoj sudbini. "Zasad SPD je vezana u nesretnoj koaliciji s CDU-om i vezana sporazumom. Ako prekrši sporazum to će dovesti do prijevremenih izbora nakon kojih će SPD izaći izaći slabiji nego što je sada. Dakle, stvarni su ciljevi bili poslati signale bazi da nastavi snatriti o danu kad će SPD opet vladati kao vodeći partner u koaliciji. Ali, kao što Nahles zna, taj dan više nikad neće doći". Kluth, inače sklon politikama lijevog centra, ističe kako je tužno da SPD, za razliku od svojih sestrinskih stranaka na kontinentu (nordijske zemlje, primjerice, ili čak Španjolska) nije iskoristila ovu krizu kao priliku da se okrene svježim zamislima. "To bi uključivalo istraživanje mogućih učinaka Univerzalnog općeg dohotka, primjerice", ističke Kluth.