Orbán: Nama ne trebaju brojevi. Trebaju nam mađarska djeca.

Autor:

11.02.2019.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban leaves the stage after delivering his annual state of the nation speech in Budapest, Hungary, February 10, 2019. REUTERS/Bernadett Szabo
Bernadett Szabo / REUTERS

Mađarski premijer Viktor Orbán neposredno prije govora o stanju nacije

Mađari su naporno radili da ostvare izvanredan gospodarski rast, rekao je u nedjelju premijer Viktor Orbán u tradicionalnom obraćanju naciji i najavio niz novih povlastice za obitelji kako bi potaknuo demografski rast, a oštro je kritizirao proimigrantski nastrojenu oporbu i europske birokrate

Jedan od najistaknutijih kritičara masovnog dolaska bliskoistočnih i azijskih migranata u Europu, Orbán je rekao da će njegova vlada nastaviti održavati gospodarski rast 2 posto iznad prosjeka Europske unije idućih godina unatoč očekivanom globalnom usporavanju.

Politika i gospodarstvo duboko su povezani i ova postignuća "ne mogu se pripisati samo slijepoj sreći", rekao je Orbán hvaleći rad svoje vlade za ostvarene uspjehe.

Godine 2009. kada je njegova vlada preuzela vodstvo nakon ljevice, Mađarskoj je trebalo više od samog kriznog upravljanja, trebala joj je cjelovita obnova i novo vodstvo, rekao je Orbán, kako prenosi mađarska agencija MTI.

Broj sklopljenih brakova raste, smanjena je smrtnost dojenčadi, zaposlenost je narasla s 55 na 70 posto, rastu plaće, a više je nego udvostručena minimalna plaća, rekao je Orbán i ocijenio da nakon deset godina Mađari ponovno vjeruju u budućnost. "Za nas, nije pobjeda kada naša stranka pobijedi već kada je naša zemlja pobjednička", citira MTI Orbána. Tu je rečenicu u svom govoru o stanju nacije izgovorio američki predsjednik Donald Trump prošlog utorka.

Dijete s istoka kao nadomjestak

Premijer, koji se ranijih godina predstavljao kao branitelj kršćanskih vrijednosti u Europi ugroženoj najezdom muslimana, ponovno je govorio o imigraciji s istoka.

"Sve manje i manje djece rađa se u Europi. Zapad misli da je imigracija odgovor na tu prijetnju. Svako dijete koje nedostaje trebalo bi nadomjestiti drugim koje stiže (s istoka) i tada će brojevi biti u redu", rekao je šef vodeće stranke Fidesz. 

"Ali nama ne trebaju brojevi. Trebaju nam mađarska djeca", rekao je i najavio program u sedam točaka za mlade obitelji.

 

1. Mladi bračni parovi mogu zatražiti 10 milijuna forinti (36.000 eura) zajma za odgoj djece uz diskontnu kamatnu stopu.

2. Program za potporu stjecanja doma, poznat kao CSOK, proširit će se i uključiiti rabljene kuće za koje će se također moći dobiti sredstva.

3. Vlada će otpisati više od milijun forinti po djetetu od hipoteke za mlade, vjenčane parove i 4 milijuna za treće dijete.

4. Žene koje rode četvrto dijete cijeli će život dobiti oslobođenje od osobnog poreza.

5. Obitelji s troje ili više djece mogu aplicirati za 2,5 milijna forinti nepovratnog zajma za kupovinu novog automobila.

6. Vlada će u potpunosti osigurati jaslice svima izgradnjom 21.000 mjesta za djecu tijekom sljedeće tri godine

7. Bake i djedovi sada mogu tražiti porodiljni dopust.

 

"Za Mađare to je pravi odgovor, a ne imigracija", rekao je Orbán. Korak po korak, stalnim i napornim radom "iskorijenit ćemo siromaštvo", rekao je premijer i obrušio se na mađarsku oporbu.

Oni su "šaka proimigrantskih političara koje na respiratoru održavaju George Soros i birokrati Europske unije", rekao je.

Ponovno se javljaju snage koje žele otvorena društva i svijet bez nacija, žele "fabricirati" supranacionalnu globalnu vladu", rekao je Orbán koji redovito snažno kritizira organizaciju Otvoreno društvo američkog filantropa mađarskog podrijetla Sorosa.

Briselske demokrate nazvao je "utvrdom novog internacionalizma", a imigracija je "njihov instrument internacionalizma", piše MTI. "U zemljama u koje stižu migranti, pojavljuje se kršćansko-muslimanski svijet, a smanjuje se postotak kršćana. No mi, građani središnje Europe, imamo vlastitu budućnost", poručio je Orbán.

(Surađivao Željko Trkanjec)