Povjerenica Jourova pozvala rumunjsku vladu da odustane od provođenja pravosudne reforme

Autor:

16.08.2018.

, Image: 378522174, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Věra Jourová

Povjerenica Europske komisije za pravosuđe Vera Jourova pozvala je rumunjsku vladu da preispita najnovije pravosudno zakonodavstvo koje je izazvalo raširene prosvjede diljem zemlje.

Rumunjski prosvjednici smatraju da je kontroverzna reforma pravosuđa osmišljena za dobrobit korumpiranih političara. Primjerice, zakon predviđa dekriminalizaciju određenih oblika političke ucjene.

Nova zakonodavna reforma prijeti neovisnosti sudaca, ograničenju ovlasti državnih tužitelja, ali i potkopava povjerenje javnosti u pravosudni sustav, naglasila je povjerenica Jourova u razgovoru za njemački list Die Welt, dodavši da bi za rumunjsku vladu bilo korisno da preispita svoje planove.

Rumunjska koalicijska vlada progurala je zakone koji su ograničili ovlasti antikorupcijske agencije DNA i omogućili otpuštanje ugledne čelnice te agencije Laure Kovesi.

Kovesi i njezina antikorupcijska agencija priznati su na međunarodnoj sceni kao ključni akteri u borbi protiv korupcije u Rumunjskoj.

Ove nedjelje, tisuće Rumunja je treći dan za redom izašlo na ulice glavnoga grada kako bi prosvjedovali protiv vlade i pretjerane upotrebe sile koju je policija primijenila u petak, koja je završila ozljedama više stotina ljudi.

U nedjelju se okupilo manje prosvjednika u odnosu na subotu i petak, ali su ponovno optuživali vladu za korupciju i tražili ostavke svih ministara. Također, na prosvjedu u petak je oko 80.000 prosvjednika tražilo ostavku socijaldemokratske vlade Viorice Dancile, koju optužuju za korupciju i namjeru da kontrolira pravosuđe.

Tijekom posljednjih godina, u Rumunjskoj se redovito odvijaju prosvjedi, a vrhunac je bio u veljači 2017. godine, na kojem se okupilo pola milijuna ljudi, ali na kojem nije bio zabilježen niti jedan incident.

Nakon povratka na vlast krajem 2016. godine, socijaldemokratska stranka je pokrenula veliku reformu pravosuđa koja prijeti neovisnosti sudaca i omogućuje političkim dužnosnicima da izbjegnu progone, navode kritičari prijedloga pravosudne reforme.