Španjolska pred izborima: parlament nije prihvatio proračun

Autor:

12.02.2019.

Spain's Prime Minister Pedro Sanchez attends a session at Parliament in Madrid, Spain, February 13, 2019. REUTERS/Sergio Perez
Sergio Perez / REUTERS

Španjolski premijer Pedro Sanchez prije glasanja o proračunu

Proračun koji je predložila španjolska socijalistička vlada nije u srijedu odobren u parlamentu čime bi premijer Pedro Sánchez u idućim satima mogao najaviti prijevremene parlamentarne izbore.

Srušile su ga katalonske stranke ERC i PDeCAT koje su podršku uvjetovale dijalogom s vladom oko "samoodređenja Katalonije“ i "prestanka represije“ protiv optuženih katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske. Te male stranke su u lipnju glasovale u korist Sáncheza prilikom izglasavanja nepovjerenja tadašnjoj konzervativnoj vladi čime je dobio manjinsku vladu.

Prošli tjedan je Sánchez, u nastojanju da spasi proračun i smiri tenzije, pristao na imenovanje posrednika u razgovorima između njegove vlade i regionalne vlade u Barceloni. Ta osoba još uvijek nije imenovana. Predsjednik katalonske vlade Quim Torra u ponedjeljak je ponovio kako to mora biti međunarodna osoba kako bi bila nepristrana. No, ta je odluka izazvala burne reakcije stranka desne političke opcije koje su u nedjelju organizirale prosvjede u Madridu protiv premijera Sáncheza optuživši ga izdaju i zatraživši prijevremene izbore.

To je bio najmasovniji prosvjed protiv Sáncheza od kada je u lipnju preuzeo vlast nakon što je u parlamentu bilo izglasano nepovjerenje konzervativnoj vladi zbog korupcije. Zagovornici nezavisnosti Katalonije tada su glasovali u korist Sáncheza pa je on bez izbora postao premijer. Njegov mandat traje do 2020. godine za kada su najavljeni redovni izbori. No, sada je sasvim jasno da će katalonske stranke glasati protiv vlade pa će u srijedu gotovo sigurno u parlamentu propasti pokušaj izglasavanja proračuna.

Na suđenju bivšim dužnosnicima Katalonije optuženima za pobunu protiv Španjolske neće se odlučivati o budućnosti te regije ili ideologiji, nego o tome jesu li prekršeni zakoni, rekao je u utorak španjolski veleposlanik u Hrvatskoj Alonso Dezcallar de Mazarredo. "Secesionističke stranke će vjerojatno iskoristiti ovo suđenje kao instrument propagande. Već govore da španjolsko pravosuđe nije neovisno, da su politički zatvorenici i da imaju pravo na referendum", rekao je veleposlanik na brifingu za novinare.

Naglasio je da se dužnosnicima ne sudi zbog njihovih ideja, jer postoje mnogi koji javno pozivaju na neovisnost Katalonije, pa su i dalje na slobodi. "Oni nisu u zatvoru zbog toga što misle, nego zbog toga što su učinili". Vlasti im na teret stavljaju pobunu protiv Španjolske, neposluh te korištenje javnog novca za organiziranje referenduma kojeg je zabranio španjolski Ustavni sud.

U srijedu je međutim 191 zastupnik odbio predloženi proračun za ovu godinu dok ga je prihvatilo njih 158. Među onima koji su ga odbili bile su oporbene stranke centra i desnice, Narodna stranka i Građani.

Pedro Sánchez je izašao iz parlamenta u Madridu odbivši odgovoriti na pitanje novinara koji su ga pitali hoće li sada raspisati prijevremene izbore. Mandat njegove vlade traje do 2020. kada se održavaju redovni parlamentarni izbori.

"Ovo je kraj Sánchezovog madata. Sazivanje prijevremenih izbora je neodgodivo", rekao je Pablo Casado, predsjednik Narodne stranke desnog centra, najveće oporbene stranke. "Bilo bi logično da se izbori održe na isti dan kada i redovni regionalni, lokalni te izbori za Europski parlamet, dakle 26. svibnja, no vidjet ćemo što će reći Sánchez", dodao je.

Kako god ova kriza završila, jedno je sigurno: ako dođe do prijevremenih izbora njihov će rezultat najizglednije dovesti do fragmentiranog parlamenta u kojem će biti teško formirati vladu. Što je dodatni Sánchezov argument pritiska na Katalonce da podrže proračun koji između ostalog donosi i povećanje najniže plaće te brojne pogodnosti za Kataloniju.