Težak poraz PoKreta 5 Zvjezdica i trijumf Salvinija na izborima u Abruzzu

Autor:

11.02.2019.

Italy's Interior Minister Matteo Salvini arrives to attend a news conference regarding the return of former leftist guerrilla Cesare Battisti, in Rome, Italy, January 14, 2019. REUTERS/Remo Casilli
Remo Casilli / REUTERS

Lider ksenofobne Lige i potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini sve je zadovoljniji

Koalicija desnog centra postigla je čistu pobjedu na nedjeljnim oblasnim izborima u Abruzzu, na jadranskoj obali nasuprot Dalmaciji. Novi predsjednik ("guverner“) te oblasti je Marco Marsilio iz postfašističke stranke Braća Italije, koji je osvojio 49,4 posto glasova.

Raspored snaga u toj koaliciji je znakovit. Lista ksenofobne suverenističke Lige, koju vodi vicepremijer Matteo Salvini, dobila je 28,2 posto, gotovo trostruko više od stranke Forza Italia svog osnivača i vlasnika Silvija Berlusconija, a četverostruko više od Braće Italije koju vodi Giorgia Meloni.

Posve je jasno da uspjeh u Abruzzu ne znači povratak na tu koaliciju na nacionalnoj razini, iako služi svojim članicama na nekima od mjesnih izbora.

Giovanni Legnini na čelu koalicije lijevog centra stigao je drugi sa 31,5 posto, ali je lista njegove Demokratske stranke ostala na tanahnih 11,2 posto, manje nego i na parlamentarnim izborima prije 11 mjeseci. Ta se stranka tek sprema za kongres poslije toga lanjskog debakla od kojega se ne oporavlja.

U Abruzzu je debakl doživio i populistički PoKret 5 zvjezdica. Njegova kandidatkinja Sara Marconi osvojila 19,2 posto a njena lista 18,6 posto, niti pola podrške otprije 11 mjeseci u istoj oblasti.

Samo 0,5 posto je osvojio Stefano Flajani, kandidat fašističkog pokreta CV CasaPound.

Te oblasne izbore javnost percipira kao indikativan test odnosa snaga na nacionalnoj razini, a još pouzdaniji test bit će svibanjski izbori za Evropski parlament.

Liga računa na oko 35 posto nacionalnih glasova, što znači da joj za vlast treba ili dokazano nekompatibilan PoKret 5 zvjezdica, ili proevropska liberalna Demokratska stranka s kojom ima još manje dodirnih točaka.

Talijanski potpredsjednik vlade, lider Zvjezdca Luigi di Maio izazvao je novu buru u nedjelju kad je izajvio da proturuske sankcije treba razmotriti, jer nanose štetu talijanskom gospodarstvu. Po njegovim riječima, ako kompanije trpe ogromne gubitke zbog sankcija prema Rusiji, onda treba "preispitati taj instrument".

"Borimo se i borit ćemo se protiv tih sankcija i to ne zato što volimo Ruse ili Amerikance, nego zato što branimo naše interese, rekao je Maio. Europska unija uvela je 2014. godine sankcije protiv Rusije zbog njezine politike prema Ukrajini, a povod je bila ankesija Krima.