VIDEO ANALIZA Što suspenzija Orbanove stranke Fidesz znači za EPP i budućnost Europske unije?

Autor:

  • Tea Trubić

21.03.2019.

REFILE - CORRECTING GRAMMAR Hungarian Prime Minister Viktor Orban attends the consecration of a statue in memory of Smolensk plane crash victims in Budapest, Hungary, April 6, 2018. REUTERS/Bernadett Szabo
Bernadett Szabo / REUTERS

Mađarski premijer Viktor Orban

Jučer je na stranačkoj konvenciji Europske pučke stranke, najveće političke grupacije Europskog parlamenta kojoj pripadaju hrvatske stranke HDZ i HSS odlučeno da će se Orbanovoj stranci Fidesz 'do daljnjega' suspendirati članstvo u obitelji europskih demokršćana.

Odluka je donesena sa 190 glasova za i samo 3 glasa protiv. Valja napomenuti kako je mađarski premijer glasovao za suspenziju stranke, uz objašnjenje da će zamrznuti svoje članstvo u EPP-u dok izvješće o vladavini prava u Mađarskoj službeno ne bude objavljeno.

Mađarski premijer je uspješno koketirao sa svim ključnim političkim akterima na globalnoj sceni. Gotovo je podjednako dobro surađivao s europskim pučanima koji u svojim rukama drže bitne institucije Europske unije, s talijanskim i poljskim populistima, ali je i jedan od nekolicine europskih državnika koji istovremeno uspješno surađuje sa SAD-om i Rusijom. Sebe je nametnuo kao lidera koji zastupa nepopularno (ali prema njemu; nužno) mišljenje, dok je Mađarsku, nekadašnju komunističku državu istočnoga bloka, nametnuo kao državu čiji interesi naprosto moraju biti uvaženi.

Nekoliko tjedana prije nego što su mu stranački kolege zamrznuli članstvo u EPP-u, Orban je najavio suradnju sa strankom Lega na čijem čelu se nalazi Matteo Salvini te poljskom strankom Pravo i Pravda Jarosława Kaczyńskog. Predizborne ankete tim strankama predviđaju čak 67 mandata, čime bi desna antimigrantska grupacija postala četvrtim ili čak trećim najvećim blokom u Europskom parlamentu.

Međutim, Orban još uvijek nije službeno izašao iz EPP-a, a blok desnih antimigrantskih stranaka još uvijek nije službeno formiran zato što im nedostaju četiri stranke iz još dvije države.