Zadnji dan Kongresa EPP-a u znaku klimatskih promjena: 'Umjerena politika najbolje je rješenje'

Autor:

  • Tea Trubić Macan

21.11.2019.

Zagreb, 211119. Dvorana Arena.
Kongres Europske pucke stranke u zagrebackoj Areni..
Na fotografiji: Debata o klimatskim promjenama.
Christian Kremer, Leo Vardakar, Kyriakos Mitsotakis, Stefan Rahmstorf, Fran Potenjak i Jessica Polfjard
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Kongres Europske pučke stranke u Areni tijekom panel diskusije o klimatskim promjenama Na slici: Christian Kremer, Leo Vardakar, Kyriakos Mitsotakis, Stefan Rahmstorf, Fran Potenjak i Jessica Polfjard

Treći dan 26. Kongresa EPP-a bio je u 'zelenom tonu', a posebna je pažnja bila dana pitanju klimatskih promjena kojem je bila posvećena jedna cijela panel diskusija.

Pučani su se posljednjih godina angažirali oko prilagodbe ekonomije i politike država članica zaštiti okoliša, no to i dalje čine umjerenim tempom; što su naglasili i tijekom današnje konferencije.

- Odbacujemo klimatski skepticizam, ali i zeleni socijalizam te utopijske klimatske politike koje promiče radikalna ljevica – zaključak je današnje panel diskusije, a europski demokršćani smatraju da je emisiju ispušnih plinova moguće smanjiti bez zatvaranja radnih mjesta.

Europska unija, koja je odgovorna za samo 10 posto ukupne svjetske emisije ispušnih plinova, do 2030. godine planira ambiciozno smanjiti CO2 za barem 50 posto. Novoizabrana predsjednica Komisije Ursula von der Leyen 'zelenu politiku' postavila je na sam vrh ljestvice prioriteta svog mandata, zašto što je spoznala koliko popularnost Zelenih nezaustavljivo raste; osobito među mladima koji tek postaju biračima.

Investiranja u istraživanje i razvoj, ukidanje subvencija za fosilna goriva te preusmjeravanje potpora tehnologijama za prikupljanje, skladištenje i ponovno korištenje CO2.

Preobrazba obrasca potrošnje u kružno gospodarstvo koje iskorištava otpad kao energetski resurs najbolje je rješenje, smatraju pučani.