Bruxelles odustaje od polugodišnjeg pomicanja sata

Autor:

  • Tea Trubić

12.09.2018.

Boris Kovačev / Hanza Media / Profimedia, Wavebreak, Panthermedia

Ilustracija, pomicanje sata

Danas je objavljen prijedlog Direktive kojom bi se sljedeće godine ukinulo polugodišnje pomicanje sata u Europskoj uniji, objavila je danas Europska komisija na svojim službenim stranicama.

Prijedlog je predstavljen zastupnicima Europskog parlamenta koji će tijekom narednih mjeseci odlučiti o detaljima njezina usvajanja.

Davor Škrlec, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu koji se kao član radne skupine nadležne za tu reformu zalagao za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata, pozdravlja prijedlog Europske komisije.

- Prema njihovom prijedlogu, svaka će država za sebe odlučiti hoće li u konačnici zadržati zimsko ili ljetno računanje, kako bi joj se maksimalno olakšala tranzicija – izjavio je zastupnik Škrlec u službenom očitovanju, naglasivši pritom da će se kazaljke diljem Europe posljednji put promijeniti 27. listopada 2019. godine.

Jedan od glavnih argumenata za pomicanje sata bila je ušteda energije zato što je nekoć ona bila zamjetna. Međutim, taj argument u 21. stoljeću više ne drži vodu zato što toliko ovisimo o upotrebi računala, televizora i ostalih tehnoloških naprava da ionako trošimo mnogo energije. Također, ljudi i životinje se teško prilagođavanju pomicanju sata zato što imaju precizan bioritam. Naime, najveći protivnici pomicanja sata zapravo su stočari koji ističu da njihove krave daju nekoliko litara mlijeka manje dok im se tijelo ne prilagodi novom računanju vremena.

Već nekoliko godina se raspravljalo o tome je li se stvorila potreba da se reformira takva praksa, pa je Europska komisija ovo ljeto na svojoj službenoj internetskoj stranici organizirala anketu u kojoj je sudjelovalo više od 4,6 milijuna građana Europske unije. Prema rezultatima dotične ankete, više od 84 posto građana glasalo je u korist ukidanja polugodišnjeg pomicanja sata, čime se europskim dužnosnicima jasno dalo do znanja da je takvu reformu potrebno što prije provesti.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version