Budući odnosi Londona i Bruxellesa trebaju biti temeljeni na “ravnopravnim uvjetima” i “poštenom tržišnom natjecanju”

Autor:

  • Tea Trubić Macan

12.02.2020.

European Commission President Ursula von der Leyen (L) speaks with EU chief Brexit negotiator Michel Barnier (R) ahead of a debate on an ambitious new EU-UK partnership following Brexit, at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on February 11, 2020. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)
FREDERICK FLORIN / AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen (okrenuta leđima) razgovara s glavnim pregovaračem EU za Brexit Michelom Barnierom

Zastupnici Europskog parlamenta su na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojili rezoluciju koja će poslužiti kao temelj predstojećih pregovora o budućem partnerstvu Ujedinjene Kraljevine i EU nakon prijelaznog razdoblja Brexita.

Prijedlog je usvojen s 543 glasova za, 39 glasa protiv i 69 suzdržanih.

Twitter
 

Europski parlament smatra da bi se buduće partnerstvo s Ujedinjenom Kraljevinom trebalo bazirati na tri stupa suradnje: gospodarstvo, vanjski odnosi i posebna sektorska pitanja. Međutim, zastupnici su na današnjoj sjednici zaključili da zemlja koja nije članica Europske unije ne može uživati jednaka prava kao one države koje jesu. Poseban naglasak je u tom kontekstu bio stavljen na pitanje integriteta jedinstvenog tržišta i carinske unije koji se uvijek moraju poštovati, tvrde zastupnici.

Europarlamentarci se načelno slažu s pregovaračkim okvirima i smjernicama Komisije. S obzirom na veličinu gospodarstva Ujedinjene Kraljevine, ali i njegovu neposrednu blizinu ostatku EU, zastupnici smatraju da bi buduće tržišno natjecanje trebalo ostati otvoreno i pravedno putem “jednakih uvjeta”.

Kako bi zadržali trgovinski odnos bez kvota i nameta, britanska vlada trebala bi se obvezati da će ažurirati svoja pravila kako bi osigurala “dinamično usklađivanje” regulativa.

U današnjoj se rezoluciji pojašnjava da je sklapanje dogovora o ribarstvu do kraja lipnja 2020. godine ključan preduvjet usvajanja sporazuma o slobodnoj trgovini s Ujedinjenom Kraljevinom. U slučaju da London ne bude poštivao zakone i standarde EU, Komisija bi trebala razmotriti i uvođenje kvota koje bi zaštitile najosjetljivije sektore, smatraju zastupnici Europskog parlamenta.

Rezoluciju u cijelosti pročitajte ovdje.