EU kritizirala Rumunjsku zbog uredbe koja bi mogla osloboditi korumpirane političare

Autor:

  • Georgi Gotev/ EURACTIV.com

23.01.2019.

Cardboard cutouts of the Romanian Justice Minister, Tudorel Toader, Social Democrat Party leader Liviu Dragnea and Senate president, Calin Popescu Tariceanu dressed in prison garb are seen while people protest a government move to call for the sacking of the country's chief anti-corruption prosecutor in Bucharest, Romania, February 25, 2018. Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ROMANIA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ROMANIA. - RC1291FF5520
Octav Ganea / REUTERS

Ilustracija: prosvjed u Bukureštu

Europska komisija je u utorak upozorila Rumunjsku zbog prijedloga zakonske uredbe kojom bi se omogućilo ukidanje presude za političare osuđene na korupciju. Među njima se nalazi i Liviu Dragnea, vođa vladajuće Socijaldemokratske stranke.

Rumunjski ministar pravosuđa Tudorel Toader izradio je hitnu uredbu kojom se političarima i drugim dužnosnicima osuđenim za korupciju od 2014. godine omogućuje ukidanje presuda Vrhovnog suda. Rumunjska je jedna od najkorumpiranijih država Europske unije, a njezina vladavina prava je pod nadzorom Bruxellesa od 2007. godine kada je postala punopravna članica EU.

Od mjera koje je pripremio Toader profitirala bi nekolicina visokopozicioniranih političara, među kojima bi bio i vođa vladajuće Socijaldemokratske stranke (PSD) Liviu Dragnea. Naime, njega su smijenili s funkcije premijera tijekom služenja uvjetne zatvorske kazne 2015. godine, na koju je bio osuđen zbog namještanja glasova.

U ponedjeljak je potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen na svom službenom Twitter profilu izrazio nezadovoljstvo zbog vijesti o statusu rumunjskog pravosuđa.

- Nevjerojatne vijesti! Rumunjski narod zaslužuje vladavinu prava – objavio je.

 

Tijekom konferencije za novinare koja se održala u utorak, glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas rekao je da se stav europske izvršne vlasti ne razlikuje bitno od stajališta koje je iznio Katainen.

- Pomno pratimo raspravu u Rumunjskoj o mogućoj reformi pravosuđa. Dozvolite mi da vas podsjetim da je predsjednik Juncker tijekom nedavnog posjeta Bukureštu jasno izrazio stav o mogućnosti amnestije. Kao što je Komisija navela, za Rumunjsku je ključno da ne krene krivim putem, da se vrati na onaj pravi te da osigura neovisnost pravosuđa - rekao je Schinas.

Rumunjska trenutno predsjeda Vijećem Europske unije, a predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker želio bi da to prođe što bezbolnije. U intervjuu za njemačke medije, Juncker je izjavio da vlada u Bukureštu 'nije u potpunosti razumjela što znači voditi države Europske unije'.

Također, u nedjelju je izjavio da je izradio hitnu uredbu koja će 'optuženima od strane nezakonito formiranih vijeća omogućiti da ponište presude'.

- Pronašao sam rješenje i izradio nacrt uredbe, o kojoj će odlučiti premijer – rekao je.

To je ujedno i posljednja u nizu zakonodavnih i kadrovskih reformi koje je donijela vladajuća Socijaldemokratska stranka, od kada je prije dvije godine preuzela vlast. Ti se potezi smatraju rizikom za neovisnost pravosuđa, a mogli bi dodatno zabrinuti Europsku uniju zbog mogućih nepoštivanja demokratskih vrijednosti u nekim njezinim istočnim članicama.

U studenom je rumunjska vlada dobila presudu Ustavnog suda koja tvrdi da je vijeće Vrhovnog suda bilo ilegalno formirano zato što nisu svi suci bili nasumično odabrani, što su prema zakonskim odredbama usvojenim 2013. godine trebali biti. Komisija je na ovu presudu reagirala negativno, što je naglasila i u svom redovitom izvješću u sklopu tzv. Mehanizma suradnje i verifikacije (CVM). Vrhovni sud je tu zakonsku odredbu protumačio izjavom da će se četiri suca birati nasumice, a da će se glavni sudac birati strateški. Ipak, presuda Ustavnog suda u studenom razjasnila je prirodu zakonskih promjena, omogućivši nedavno osuđenim političarima oslobađanje od presude. Međutim, to nije utjecalo na starije slučajeve kojima je istekao rok za osporavanje osuđujućih presuda.

Nakon što je ministar pravosuđa u nedjelju izjavio da će njegov ured otvoriti put za osporavanje svih osuđujućih presuda pogrešno formiranih vijeća, građanska opozicijska stranka Unija za spas Rumunjske (USR) prozvala je taj korak nezakonitim jer bi se njime retroaktivno otvorili zaključeni slučajevi.

Međutim, vladine uredbe stupaju na snagu odmah i teže ih je osporiti.

Transparency International, međunarodna nevladina organizacija koja se bori protiv korupcije, Rumunjsku prema korumpiranosti političkih dužnosnika svrstava u sam vrh država Europske unije. Do nedavno, Bruxelles je hvalio rumunjske suce za napor koji su postigli u borbi protiv korupcije. Rumunjski državni odvjetnici koji se bore protiv korupcije, posljednjih su godina slomili korupciju na visokoj razini, čime su osudili ljude iz svih stranaka.

EURACTIV je upitao glasnogovornika Schinasa bi li ta informacija mogla imati negativan utjecaj na rumunjsko predsjedanje.

- Ne -  kratko je odgovorio.

Članak je preuzet u cijelosti s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.