Europarlamentarci: "Pred nama je financijski uragan. Nije vrijeme da se dijelimo na pobjednike i gubitnike krize, nego da hitno pronađemo rješenje"

Autor:

  • Tea Trubić Macan

19.05.2020.

EP Plenary session - Joint debate Conclusions of the extraordinary European Council meeting of 23 April 2020 and new MFF, own resources and recovery plan
Daina LE LARDIC / © European Union 2020 - Source : EP-102498B

Predsjednik Odbora za proračun Europskog parlamenta Johan Van Overtveldt (Europski konzervativci i reformisti)

Samo nekoliko sati nakon što su Pariz i Berlin predstavili francusko-germanski recept za ekonomski oporavak Starog Kontinenta, održao se webinar u organizaciji Europskog parlamenta na kojem su sudjelovali i glavni pregovarači tog tijela za novi Višegodišnji financijski okvir.

Jedinstvo koje su europarlamentarci pokazali na plenarnoj sjednici prošloga tjedna i dalje je aktualno. Europska četvrt u Bruxellesu, tvrde, vrvi od ideja stručnjaka koji svakodnevno traže rješenje za gospodarski, društveni i institucionalni oporavak Europske unije nakon završetka krize koja je na svojem početku bila isključivo zdravstvena.

„Covid-19 iz javnozdravstvene krize prelazi u najveću gospodarsku krizu od 1930-tih koja je dovela do Drugog svjetskog rata“ naglasio je belgijski zastupnik Johan Van Overtveldt (ECR), koji je na webinaru sudjelovao u ulozi predsjednika Odbora za proračun Europskog parlamenta.

Sudionici webinara neovisno o svojoj ideološkoj pripadnosti pohvalili su angažman kancelarke Angele Merkel i njezina kolege Emmanuela Macrona, a ostale su institucije pozvali da slijede njihovu predanost u pronalasku kompromisa i što prije na razini Europskog vijeća dogovore novi paket mjera Fonda za oporavak, koji bi po njihovom mišljenju trebao biti 'težak' 2 bilijuna eura.

„Ako ne učinimo sve što je u našoj moći narednih mjeseci, možemo očekivati financijski uragan. Na stolu su svi prijedlozi, svjesni smo svih rizika, a ključni dionici moraju prestati rasprave o pobjednicima i gubitnicima ove krize jer je kucnuo čas da donesu odluku.“ rekao je Van Overtveldt, dodavši da poštuje odluku tzv. 'neto uplatiteljica' koje se protive većem financijskom angažmanu EU, ali da će kad-tad doći vrijeme da naprave kompromis.

Međutim, zastupnici Europskog parlamenta inzistiraju i na ambicioznom Višegodišnjem financijskom okviru za financijsko razdoblje od 2021.-2027. godine mimo same korona krize.

„Sada nije vrijeme da beskonačno raspravljamo o prednostima i manama svakog pojedinog prijedloga. U konačnici, sve će države članice moći koristiti sredstva Fonda za oporavak. Valja uvijek imati na umu da su i tzv. 'neto uplatiteljice' u opasnosti da izgube pristup jedinstvenom tržištu EU od kojeg i one imaju velike koristi. Samo zajedno možemo spasiti ekonomiju svake pojedine članice.“ istaknuo je portugalski zastupnik iz redova Europske pučke stranke Jose Manuel Fernandes, naglasivši da bi Parlament EU kao tijelo koje predstavlja građane trebao imati ključnu ulogu u provođenju tih mjera.

S njegovim se stavom u potpunosti slaže i portugalska kolegica iz redova socijaldemokrata Margarida Marques.

„Fond za oporavak ima ključnu ulogu i ne možemo da dovoljno brzo usvojiti koliko je hitan, ali moramo imati na umu da je on privremeno rješenje. Proračun donosimo za razdoblje od sedam godina, pa je važno da predvidimo sve ciljeve koje ćemo htjeti ispuniti nakon što saniramo gospodarsku štetu.“ kazala je Marques zaključivši svoj govor s dvije najvažnije stavke; EU treba hitno donijeti proračun, njegov iznos treba biti dovoljno velik da podmiri sedmogodišnje ciljeve.

Bez tih uvjeta, naglasila je Marques, Europsko vijeće neće dobiti suglasnost Parlamenta koja je potrebna da bi proračun stupio na snagu.

Zastupnici su se osvrnuli i na novi francusko-njemački prijedlog ekonomskog oporavka. Očekivano, europarlamentarci iz redova liberalne grupacije Obnovimo Europu, Valerie Hayer i Luis Garicano, istaknuli su činjenicu da prijedlog simbolizira veliki pomak u njemačkoj poziciji.

„Kao predstavnici Europskog parlamenta uistinu smatramo da postoje velike prednosti kada svih 27 članica nastupa zajedno. Naša kolektivna financijska moć tada postaje toliko snažna da možemo na svjetskoj pozornici ispregovarati povoljnije uvjete.“ objasnio je Garicano.

S tom se tezom složio i njegov sunarodnjak iz redova Zelenih Ernest Urtasun, koji je kao ekonomski stručnjak istaknuo da alternativna strategija vodi jedino prema novoj dužničkoj krizi, zato što se u tom slučaju preveliki teret stavlja na krhke ekonomije država članica. Za njega, francusko-njemački prijedlog simbol je činjenice da je Europa konačno spremna djelovati kao jedinka, što je uvijek pohvalno u kriznim situacijama.

„Puno smo pozornosti posvetili prihodovnoj strani novog proračuna i Fonda za oporavak, ali je gotovo podjednako važno da postignemo konsenzus oko njegove rashodovne strane.“ zaključio je Urtasun.

Članak je napisan u suradnji s Uredom za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj.