Europska komisija od subote stala na kraj krivotvorenim lijekovima

Autor:

  • Jasmina Tomašević

11.02.2019.

FILE PHOTO - A customer waits at the counter of a CVS Pharmacy store in Pasadena, U.S., May 2, 2016. REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo GLOBAL BUSINESS WEEK AHEAD PACKAGE - SEARCH 'BUSINESS WEEK AHEAD 6 FEB' FOR ALL IMAGES
Mario Anzuoni / REUTERS

U subotu su na snagu stupila nova pravila o sigurnosnim oznakama na lijekovima koji se izdaju na recept, a prodaju se na području Europske unije. Objavila je u petak Komisija u priopćenju za medije.

Tim pravilima koji su dio Direktive o krivotvorenim lijekovima, pokušava se osigurati kvaliteta javnog zdravlja u EU.

Farmaceutske tvrtke od subote moraju na kutije lijekova na recept stavljati 2-D crtični kod te zaštitu od otvaranja, a ljekarne i bolnice bit će dužne provjeravati sigurnosne oznake na lijekovima prije nego li ih izdaju ili propišu pacijentima.

Krivotvorenje lijekova ugrožavalo je sigurnost pacijenata jer je kvaliteta i djelatnost krivotvorina nepoznata. Sada će lijekovi koji se prodaju na tlu Unije prolaziti niz sigurnosnih mjera kako bi se utvrdila njihova autentičnost.

Povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis zadovoljan je postignutim, smatra kako je napravljen vrijedan korak u stvaranju sigurnosne mreže za građane EU, koja ih štiti od neodobrenih, neučinkovitih ili opasnih lijekova.

- Od početka svog mandata potičem ministre država članica da prate provedbu tog novog sustava i pomažu svim dionicima da se pripreme za nova pravila kojima se sprečava da krivotvoreni lijekovi završe u rukama pacijenata. S nestrpljenjem iščekujem subotnji početak primjene novog sustava jer ona je i dokaz dodane vrijednosti suradnje na razini Unije – zaključio je u priopćenju povjerenik.

Svi lijekovi proizvedeni prije subote 9. veljače 2019. godine i koji nemaju sigurnosnu oznaku, mogu ostati na tržištu do isteka roka valjanosti. No, ovlaštene osobe će putem sveobuhvatnog sustava provjere morati provjeravati autentičnost takvih lijekova.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version