Europska unija je i dalje prijestolnica ženskih reproduktivnih prava, ali je pitanje do kad

Autor:

  • Karla Juničić

11.06.2019.

Pro-Choice activists dress up as characters from the Handmaid's Tale in a City centre demonstration ahead of a May 25 referendum on abortion law, in Dublin, Ireland May 23, 2018. REUTERS/Clodagh Kilcoyne TPX IMAGES OF THE DAY - RC1F7288AA80
Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Aktivistikinje za obranu prava na pobačaj prilikom prosvjeda u Dublinu u svibnju 2018. godine odjevene u kostime iz Sluškinjine priče, serije prema istoimenom romanu Margarete Attwood koja razmatra pitanja zabrane reproduktivnih prava žena

Prisjetimo se - ne tako davne 1989. godine svijet su okružile slike distopijskog užasa iz rumunjskih prenapučenih i prljavih sirotišta.

Procjenjivalo se da je pola milijuna napuštene djece živjelo u nehumanim uvjetima, da se nekolicina zarazila HIV-om zbog neprimjerene zdravstvene skrbi, a broj žena koje su umrle zbog nesigurnih postupaka pobačaja ili porođaja nije nikada dokumentiran. To je bila posljedica uvođenja zabrane pobačaja i kontracepcije koju je uveo rumunjski komunistički lider Nicolae Ceausescu 1966. godine.

Uvijek nekako vjerujemo da se situacije iz povijesti neće ponoviti, no samo do onoga trenutka dok ne dođe do promjene vlasti i dok ne počnu stizati vijesti da savezne države 'najslobodnije zemlje na svijetu', SAD-a, uvode zabrane pobačaja jedna za drugom.

Utjecaj 'pro-life' pokreta u SAD-u je zabilježio povijesne razmjere, a svakodnevno postoji strah da bi sličan trend mogao zahvatiti i Europu. SAD se suočava s rastućim trendom konzervativnih zastupnika i 'pro-life' aktivista koji žele poništiti presudu Vrhovnog suda u slučaju Roe vs. Wade iz 1973. godine, prema čijoj je presudi odluka o zakonitosti pobačaja prepuštena saveznim državama.

Glavna zadaća američkih 'pro-life' aktivista je poništiti tu presudu i zabraniti pobačaj na federalnoj razini, a vjeruju da će danas to biti moguće zahvaljujući novim konzervativnim sucima Vrhovnog suda, koje je imenovao predsjednik Donald Trump.

Savezne države Georgia, Kentucky, Louisiana, Mississippi i Ohio donijele su zakone koji zabranjuju pobačaj kada fetus počne pokazivati srčane aktivnosti. Iznimka se može dogoditi jedino u slučaju kada je ugrožen život majke, a silovanje i incest nisu argumenti za izuzeće. Alabama je otišla i korak dalje, zabranivši pobačaje u svim situacijama. 

U svim navedenim saveznim državama osim Louisiane, guverneri koji su potpisali zakone su republikanci. Iako zakoni još nisu formalno stupili na snagu jer se očekuje odobrenje suda, oni dovode u pitanje promjenu stajališta SAD-a prema pitanju pobačaja, što nije mala stvar ako se u obzir uzme činjenica da se ta država smatra svjetskom predvodnicom liberalnih stajališta.

Zagovornici prava na pobačaj smatraju da je ograničavanje postupka na trudnoću prije šest tjedana zapravo potpuna zabrana budući da većina žena nije svjesna trudnoće do šestog tjedna.

Najnovija ograničenja prava na pobačaj nastala su kao posljedica sukoba koji zbog tog društvenog pitanja već neko vrijeme vlada SAD-om. Naime, početkom svibnja je američko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi donijelo odredbu koja zdravstvenim djelatnicima omogućava priziv savijesti, čime im se dozvoljava uskraćivanje medicinske skrbi pacijenticama zbog vlastitih ideoloških uvjerenja.

- Ovaj zakon je svjesno kreiran kako bi zastrašio i prisilio pružatelje zdravstvenih usluga da uskrate skrb zbog straha da će izgubiti financijsku podršku - kazala je Susan Inman iz američkog Centra za reproduktivna prava.

Trend legalizacije pobačaja

Unatoč tome što trend u Sjedinjenim Američkim Državama šalje snažnu poruku drugim zemljama, u mnogim državama je tek započeo trend liberalizacije reproduktivnih prava, izvještava Reuters.Stručnjaci da reproduktivna prava upozoravaju da zabrana pobačaja njih ne sprječava, već da se tako povećava broj nezakonitih pobačaja, koji uzrokuju gotovo 23.000 smrtnih slučaja godišnje.

Na svjetskoj razini, oko 26 zemalja; većinom afričkih, azijskih i latinoameričkih, ne dozvoljava pobačaj niti u jednom slučaju, pa čak i onda kada je život majke u opasnosti. Među tim državama su Egipat, Irak, Filipini, El Salvador itd. U tim je državama pobačaj najčešće kriminaliziran, a počiniteljice su kažnjene zatvorskom kaznom.

Centre for Reproductive Rights

Prikaz zemalja u kojima je pobačaj dozvoljen ili zabranjen

Na svjetskoj razini, 59 posto žena reproduktivne dobi živi u zemljama u kojima je pobačaj legaliziran, a oko 50 zemalja je u proteklih pola stoljeća ublažilo zakone koji se na njega odnose. Istovremeno, 18 država je uvelo potpunu zabranu pobačaja.

Zabrana pobačaja jedan je od vodećih razloga povećanja slučajeva smrtnosti djece i majki, koji se podvrgavaju nesigurnim medicinskim zahvatima. Prema podacima instituta Guttmacher, komplikacije nastale kao rezultat nesigurnih pobačaja napravljenih u državama u razvoju uzrokuju gotovo 47.000 smrti godišnje.

U Brazilu, u kojem je pobačaj također ilegalan, procjenjuje se da godišnje gotovo 250.000 žena bude hospitalizirano zbog komplikacija nastalih pobačajem, od čega ih gotovo 200.000 tisuća rezultira smrtnim slučajem.

Zašto strahovati od američkog trenda?

Veliki broj europskih zemalja prati američke trendove i 'pro-life' pokrete, otvarajući time ponovno raspravu o kriminalizaciji pobačaja u EU.

Organizatorica talijanske inačice 'Hoda za život' Virginia Coda Nunziate izjavila je da bi se Italija, država u kojoj je pobačaj legalan posljednjih 40 godina, što prije trebala ugledati na Alabamu u kojoj je isti gotovo u potpunosti zabranjen. Glasnogovornica udruge Alliance for Sexual Self-Determination izjavila je da se u Njemačkoj sve više ljudi priključuje 'pro-life' pokretima, iz čega se može zaključiti da se širi utjecaj 'fundamentalističkih kršćanskih stavova'. Prema izvještaju nevladine organizacije Human Rights Watch, poljska vlada ciljano sankcionira aktivistice i organizacije za ženska prava, čime dovodi ženska prava u rizičan položaj.

Zašto se ne bojati američkog trenda?

Ipak, u Europi postoji pozitivan trend legalizacije pobačaja u većini država. Irska, država koja je zbog snažnog utjecaja Katoličke crkve imala najstrože zakone za pobačaj u Europi, prošle ga je godine putem referenduma legalizirala. Irkinje su se prije toga izlagale opasnim putovanjima u susjednu Ujedinjenu Kraljevinu, u kojoj su plaćale pozamašne iznose kako bi se mogle podvrgnuti tom zahvatu.

Prošlog je mjeseca na Islandu pomaknuta granica za pobačaj sa 16. na 22. tjedan trudnoće. Parlament Sjeverne Makedonije je 14. ožujka usvojio novi zakon o pobačaju koji je dozvolio pobačaj i nakon 12. tjedna začeća, a do 22. tjedna u slučaju društvenih, ekonomskih ili zdravstvenih razloga.

U Europi veliki pomak se napravio i po pitanju kriminalizacije silovanja. Primjerice, proteklog tjedna, Grčka je postala deveta europska država koja je spolni odnos bez pristanka definirala kao silovanje.

Demonstrators take part in a 'Pro-Life' rally, ahead of a May 25 referendum on abortion law, in the centre of Dublin, Ireland, May 12, 2018. REUTERS/Clodagh Kilcoyne - RC1C81DC4600
Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Prosvjed pristaša pokreta pro-life prije referenduma o legalizaciji pobačaja u svibnju 2018. u Irskoj

Razlika između SAD-a i Europe očituje se u stavovima javnosti. Anketa iz 2015. godine otkrila je da dvije trećine ispitanika iz Francuske i Ujedinjene Kraljevine smatra da bi pobačaj trebalo u potpunosti prepustiti ženama na odabir, u usporedbi sa samo 40 posto Amerikanaca.

Unatoč tim razlikama, stope pobačaja su slične u sjevernoj Americi i zapadnoj Europi; 17 tj. 18 pobačaja na 1.000 žena u reproduktivnoj dobi. Istočna Europa ima više stope pobačaja, od oko 41 pobačaja na 1.000 žena zbog manje upotrebe kontracepcijskih pilula, prema istraživanju instituta Guttmacher.

Brojni populistički pokreti u Europi koji zastupaju nacionalističku politiku su se posljednjih godina usredotočili na pitanja prijetnje migranata. Francuska stranka Nacionalno okupljanje (NR) Marine Le Pen usredotočuje se na prijetnju koju predstavlja muslimanska imigracija, dok njemačka stranka Alternativa za Njemačku (AfD) sugrađane upozorava na nižu stopu nataliteta etničkih Nijemaca, zbog velikog broja dolazećih migranata.

No, i dalje postoji jaz

Iako je pobačaj legalan u svim dijelovima Europe, postoje i regionalne razlike u pogledima na ovu temu, prema istraživanju instituta Pew. Zapadnoeuropske zemlje - uključujući i one katoličke poput Irske, Italije, Portugala - u potpunosti podržavaju pobačaj.

U nekim zemljama srednje i istočne Europe, poput Češke, Estonije i Bugarske, ispitanici su u velikoj mjeri naklonjeni legalnom pobačaju, dok u zemljama poput Poljske, Rusije i Ukrajine smatraju da bi pobačaj trebao biti uglavnom ili potpuno nezakonit.

Unutar Europske unije 22 države trenutno omogućava pozivanje na priziv savjesti prilikom pobačaja, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Anketa koju je provela Komora primalja dokazala je da u Hrvatskoj oko 14 posto medicinskih sestara poziva na priziv savjesti, a svaka druga bi se na njega pozvala kad bi bila sigurna da to neće imati negativne posljedice na njezin radni odnos. Po mišljenju Hrvatske komore primalja situacija je neodrživa jer je praksa pozivanja na priziv savjesti u zdravstvu zbog vjerskih ili etičkih uvjerenja zadnjih nekoliko godina uzela velikog maha. Zbog toga se u praksi događaju mnoge neugodne situacije direktnog kršenja zakonskih prava žena.

Osiguravanje prava žena na legalan pobačaj ima veliki utjecaj na jednakost njihovih prava u društvu. To utječe na njihovu mogućnost planiranja života, stjecanja obrazovanja, natjecanja na tržištu rada, kao i sudjelovanja u javnom životu.