Europski parlament donio rezoluciju kojom vrši pritisak na države članice da ratificiraju Istanbulsku konvenciju

Autor:

  • Tea Trubić Macan

28.11.2019.

Zagreb, 240318.
Odrzan je prosvjedni skup Gradjanske inicijative Hrvatska protiv Istanbulske konvencije koja je zapocela okupljanjem prosvjednika na Trgu zrtava fasizma i odlaska prosvjednika na Trg bana Jelacica.
Na fotografiji: kontra prosvjed.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Aktivisti koji se bore za ratifikaciju Istanbulske konvencije

Zakonski neobvezujuća rezolucija o usvajanju tzv. Istanbulske konvencije danas je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta prihvaćena s 500 glasova za, 91 protiv i 50 suzdržanih.

Zastupnici su njome pozvali Europsko vijeće da u što skorijem roku finalizira Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, popularno zvanu Istanbulska konvencija. Riječ je o prvom međunarodnom instrumentu te vrste koji je stupio na snagu 2014. godine, unatoč tome što nije pravno obvezujućeg karaktera. Glavna zadaća tog dokumenta je uspostavljanje sveobuhvatnog okvira mjera za sprječavanje obiteljskog nasilja, pružanje potpore žrtvama te kažnjavanje počinitelja.

Poseban fokus današnje rezolucije posvećen je sedam država članica koje su potpisnice Konvencije, ali je još nisu ratificirale u nacionalnim parlamentima; Bugarska, Češka, Mađarska, Litva, Latvija, Slovačka i Ujedinjena Kraljevina. Europarlamentarci su tijekom današnje plenarne sjednice osudili napade i kampanje koji su u nekim zemljama temeljeni na hotimičnom pogrešnom tumačenju i lažnoj prezentaciji njezinog sadržaja u javnosti.

Zaključak rasprave je da bi se sljedeća Europska komisija trebala više angažirati oko borbe protiv rodno uvjetovanog nasilja, a u tom je kontekstu apelirala na jučer potvrđeno Vijeće povjerenika da osmisle zakonski okvir koji će riješiti taj problem. Jedan od prijedloga zastupnika u Europskom parlamentu je da se nasilje nad ženama uvrsti u popis teških kaznenih djela na razini EU.

Sve države članice trebale bi osigurati pravilno provođenje konvenciju, kao i dodjeljivanje odgovarajućih financijskih sredstava resornim službama poput liječnika, sudaca i policijskih djelatnika.

Za tu je svrhu Parlament podržao izdvajanje 193,6 milijuna eura u sklopu programa Prava i vrijednosti.

Tekst u cjelosti možete pronaći ovdje.