Europski parlament u borbi protiv nezakonite trgovine kućnim ljubimcima

Autor:

  • Euractiv.hr

12.02.2020.

portrait of beautiful golden retriever, Image: 366276235, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Wieslaw Jarek / Panthermedia / Profimedia
Wieslaw Jarek / Panthermedia / Profimedia

Sa 607 glasa za, 3 glasa protiv i 19 suzdržanih, zastupnici Europskog parlamenta su na plenarnoj sjednici u srijedu usvojili rezoluciju kojom zahtijevaju angažman protiv nezakonite trgovine kućnim ljubimcima.

Riječ je o jednoj od najlukrativnijih grana organiziranog kriminala, a procjenjuje se da se mjesečno među državama članicama Europske unije trguje s 46.000 pasa od kojih ih većina nije registrirana. Mnogi od njih su bolesni, nisu cijepljeni i imaju krivotvorene ili uopće nemaju dokumente o podrijetlu, a životinje nerijetko umiru kratko nakon prodaje, što se negativno odražava na javno zdravlje, dobrobit životinja i zaštitu potrošača.

Zastupnici današnjom rezolucijom traže uvođenje obveznog sustava na razini EU kojom bi se registrirale mačke i psi, definiranja objekata za uzgoj ljubimaca, bolju provedbu zakona i strože sankcije.

Također, europarlamentarci su danas ljubiteljima četveronožaca uputili molbu da se odluče za udomljavanje životinja, a ne kupnju.

Za usvajanje sporazuma glasali su svi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

Rezoluciju u cijelosti pročitajte ovdje.