Europski revizorski sud želi redefinirati definiciju nevladinih organizacija

Autor:

  • Cécile Barbière/ EURACTIV.com

23.12.2018.

Zagreb, 141118.
Udruga Are you Syrious.
Volonteri udruge Are you Syrious. Na fotografiji: ljudi biraju odjecu.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Integracijski centar i besplatni dućan udruge Are you Syrious

Europska unija izdvaja 1,7 posto svog proračuna za potrebe nevladinih organizacija, no njihova zajednička definicija ne postoji u Europi. To je nedostatak koji otežava nadzor projekata financiranih iz EU fondova, izvještava Euractiv.fr.

Što su zapravo nevladine organizacije? Ne postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje na europskoj razini zato što ne postoji specifičan okvir za definiciju nevladinih organizacija. Svaka država članica ima kriterije za definiciju okvira tih struktura koja se temelji na pravnom obliku organizacije, a ponekad i na prirodi aktivnosti koje ona provodi. Međutim, Europski revizorski sud vjeruje da je nedostatak jasne definicije ozbiljan problem budući da nevladine organizacije koriste dio europskog proračuna. Prema izvješću koje je objavio sud, Europa alocira 1,7 posto svojeg proračuna nevladinim organizacijama, posebice u područjima humanitarne i razvojne pomoći, zaštite okoliša i kulture.

Također, nevladine organizacije imaju obvezu u implementaciji 6,8 posto sredstava iz Europskog fonda za razvoj koji nije dio proračuna EU. U konačnici, u vremenskom periodu između 2014. i 2017. godine, Europska komisija je nevladinim organizacijama raspodijelila oko 11,3 milijardi eura.

Nedostatak pouzdanja

Revizori su uočili da 'trenutni sistem klasifikacije organizacija kao nevladinih nije pouzdan, a Europska komisija nema dovoljno detaljne informacije o tome kako se troši novac iz fondova'.

Revizorski sud vjeruje da nedostatak pouzdanosti djelomično proizlazi iz činjenice da se Europska komisija ravna prema kriteriju 'samodeklaracije nevladinih organizacija' kako bi procijenila jesu li uistinu nevladine. Štoviše, osim toga, revizori su poručili da su provjere ograničene.

- Europska unija je najveći svjetski donator humanitarne pomoći i nevladine organizacije obično igraju ključnu ulogu u pružanju te pomoći. No porezni obveznici u Europskoj uniji trebaju znati da se njihov novac ulaže u ispravno definirane organizacije te da Komisija u potpunosti mora odgovarati za to' – rekla Annemie Turtelboom, članica Europskog revizorskog suda koja je sastavila izvješće.

Europsko statut na čekanju

Nekoliko se puta raspravljalo o Statutu za nevladine organizacije EU. Međutim, taj statut nikada nije zaživio zbog nedostatka postizanja političkog dogovora. U priopćenju iz 1997. godine, Europska komisija je nabrojila karakteristike za definiranje nevladinih organizacija: organizacije koje postoje službeno i institucionalno: koje ne ostvaruju dobit, neovisne od vladinih i javnih vlasti, ne vode se osobnom koristi, njihove aktivnosti moraju doprinijeti javnom dobru. Međutim ti kriteriji ostaju na razini pojašnjenja.

U zadnjem pokušaju iz 2011. godine, Europski parlament je usvojio pisanu deklaraciju o uspostavljanju Europskog statuta za uzajamna društva, udruženja i fondacije.

Neobvezujuća deklaracija pozvala je Europsku komisiju 'da uvede prijedloge za stvaranje Europskog statuta za udruženja, uzajamna društva i fondacije' . Međutim, Europska komisija, kojom je tada predsjedao José Manuel Barroso, nije zapazila tu potrebu.

Kritike za dodjelu bespovratnih sredstava

Još jedna crna točka naglašena u izvješću suda bila je pružanje bespovratnih sredstava, koji ne dopušta Europskoj komisiji pravilno nadgledanje korištenja novca EU.

U četiri od 14 projekata kojima se izravno upravlja iz fondova te koji su ispitani za ovo izvješće, 'nevladine organizacije koje su ugovorile financijsku potporu, koristile su tehnike za dodjelu bespovratnih sredstava kako bi povjerile zadaće drugim subjektima iz iste mreže, a to je prošlo nezabilježeno u sustavu Komisije – požalili su se revizorski suci.

Ovaj članak je u cijelosti preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version