Europski sud potvrdio sankcije ruskim kompanijama zbog krize u Ukrajini

Autor:

13.09.2018.

Office towers, European Court of Justice, Kirchberg Plateau, European District, Luxembourg City, Europe, Image: 143497549, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Europski sud pravde, Luksemburg

Sankcije koje su države Europske unije uvele ruskim bankama te naftnim i plinskim kompanijama zbog krize u Ukrajini imaju dostatno pravno i vanjskopolitičko opravdanje, presudio je u četvrtak Opći sud Europske unije.

Donesene sankcije uključuju ograničenja određenih vrsta financijskih transakcija, izvoz osjetljivih proizvoda i tehnologija te pristup tržištima kapitala, a cilj im je povećati troškove ruskog uplitanja u stanje u Ukrajini i poticanje mirnog rješenja spora, napominje agencija DPA.

Meta su im, među ostalima, ruske državne banke Sberbank i VTB, naftna tvrtka Rosneft i plinski div Gazprom.

Rusiju se optužuje da od 2014. godine, kada je pripojila poluotok Krim, podupire proruske separatiste na istoku Ukrajine, zbog čega joj je Zapad uveo sankcije.

Pojedine ruske kompanije podigle su tužbu pred Europskim sudom pravde, tražeći poništenje kaznenih mjera.

U današnjoj presudi Opći sud Europske unije utvrdio je da su države članice podastrle dostatno opravdanje za svoje mjere i da postupaju u skladu s europskom politikom 'očuvanja mira i međunarodne sigurnosti'.

Suci su istaknuli i da su europska ograničenja u skladu sa Sporazumom EU i Rusije o partnerstvu iz 1997. godine, budući da su razmjerna europskim sigurnosnim interesima i nužna za njihovo očuvanje.

Ruske tvrtke imaju rok od dva mjeseca za podnošenje žalbe na presudu pred Europskim sudom pravde.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version