Hrvatska mora prihvatiti Zakon o zaštiti zviždača

Autor:

  • Euractiv.hr

25.01.2019.

European Union's Competition Commissioner Margrethe Vestager speaks at the opening of the Slush 2018 start-up and technology event, where start-ups and tech talent meet with top-tier international investors, in Helsinki, Finland, December 4, 2018. Lehtikuva/Heikki Saukkomaa via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. FINLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN FINLAND.
Lehtikuva/Heikki Saukkomaa / REUTERS

Povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager

Europsko vijeće je usvojilo inicijativu s ciljem reguliranja pravnog položaja zviždača u različitim sektorima.

Zviždači, osobe koje razotkrivaju i prijavljuju nepravilnosti u borbi protiv korupcije i kriminala na radnom mjestu, dobivaju sve veću pozornost u politici i javnosti te je time potreba za zaštitom njihovog položaja od izuzetne važnosti.

Zaštita zviždača u zemljama članica je trenutno pokrivena na fragmentiran način. U ovom trenutku samo 10 zemalja Europske unije ima zakon koji sveobuhvatno štiti zviždače. To su Francuska, Mađarska, Irska, Italija, Litva, Malta, Nizozemska, Slovačka, Švedska i Ujedinjena Kraljevina.

Nova pravila će omogućiti stvaranje sigurnosnih kanala za izvještavanje unutar javnih tijela i organizacija s više od 50 zaposlenika, kako privatnih tako i javnih.

- Nedavni skandali poput Cambridge Analyticsa ili Lux Leaksa istaknuli su važnost zviždača. Zato im moramo pružiti visoku razinu zaštite u cijeloj Uniji. Ne bismo smjeli ni od koga očekivati da riskira svoj ugled ili posao zbog otkrivanja nezakonitog ponašanja – rekla je veleposlanica Luminița Odobescu, stalna predstavnica Rumunjske u Vijeću. Rumunjska predsjeda Unijom u ovom polugodištu.

Prema istraživanju koje je 2017. godine provela EK, gubitak zbog nepostojanja zaštite zviždača samo u slučaju javnih nabava procjenjuje se između 5,8 i 9,6 milijardi eura godišnje na razini EU.

Ključni elementi prijedloga:

Sustav izvještavanja: zviždači će imati kanale za reagiranje unutar organizacija i moći će ih koristiti prije nego što se okrenu vanjskima (koje uspostavljaju vlasti). Princip tri koraka uključuje izuzeća te omogućava osobi da se odmah okrene vanjskim kanalima u specifičnim slučajevima (primjerice u slučaju očite i neposredne opasnosti po javni interes)

Zaštićene osobe: uključene je vrlo širok profil osoba koja mogu doći u posjed informacija o prekršajima; radnici, uključujući i javne službenike na nacionalnoj i lokalnoj razini, volonteri i vježbenici, zaposlenici koji nisu na izvršnim pozicijama, dioničari i sl.

Obveze vlasti i kompanija na odgovor: rok u kojem se mora dostaviti očitovanje na izvješće zviždača je tri mjeseca, a moguće je produljenje roka na šest mjeseci ako su razlozi opravdani

Izlazak u javnost: Vijeće je definiralo uvjete koji trebaju biti ispunjeni kako bi zviždač bio zaštićen nakon što javno iznese informacije

Usvajanjem inicijative Vijeće je spremno započeti pregovore s Europskim parlamentom u najkraćem mogućem roku. Očekuje se da će sporazum za zaštitu zviždača biti prihvaćen prije novih izbora za Europski parlament u svibnju.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version