Slovačka se protivi prihvaćanju Istanbulske konvencije na razini EU

Autor:

  • Zuzana Gabrizova

29.11.2019.

, Image: 413406863, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Esther Moreno / Alamy / Alamy / Profimedia
Esther Moreno / Alamy / Alamy / Profimedia

Ilustracija: Nasilje nad ženama

Slovačke vladajuće stranke bore se protiv usvajanja Istanbulske konvencije na razini Europske unije kojom se želi spriječiti nasilje nad ženama, unatoč tome što se većina država članica zalaže za taj cilj.

S obzirom na to da je borba protiv rodno uvjetovanog nasilja jedan od vodećih prioriteta Europske komisije, Bratislava i Bruxelles će se narednih mjeseci naći u koliziji.

Nacionalno vijeće Slovačke usvojilo je rezoluciju kojom se od vlade traži da u što skorijem roku obavijesti Europski sud pravde i druge relevantne institucije EU, da Slovačka neće ratificirati Istanbulsku konvenciju, ali i da se ne slaže s idejom da 'EU u ime svih država članica usvoji međunarodni sporazum'.

U međuvremenu, Europski parlament je tijekom plenarne sjednice usvojio rezoluciju kojom je pozvao Europsko vijeće da izvrši pritisak na države potpisnice konvencije koje još u svojim nacionalnim parlamentima nisu ratificirale taj sporazum. Osim Slovačke, ta se rezolucija odnosi na Bugarsku, Češku, Mađarsku, Latviju, Litvu i Ujedinjenu Kraljevinu.

Slovački parlament zahtjeva od vlade da pred Europskim sudom pravde iznese mišljenje da EU nema ovlasti zastupati stajalište svih država članica u slučaju međunarodnih sporazuma bez njihove prethodne suglasnosti. Sud pravde EU je već tražilo očitovanje slovačkog ministarstva pravosuđa kojeg nadležni resor još uvijek nije dostavio Luksemburgu.

Europska unija potpisala je Konvenciju u lipnju 2017. godine. Nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jasno je dala do znanja da je ratifikacija Istanbulske konvencije na razini cijele EU jedan od ključnih prioriteta njezinog mandata. Štoviše, u pismu namjere povjerenice za jednakost Helene Dalli, von der Leyen je naglasila da bi taj prijedlog mogao biti blokiran na summitu Europskog vijeća. No, u tom slučaju, Komisija bi trebala pronaći druge pravne mehanizme kojima bi osigurala da se Istanbulska konvencija usvoji u svim državama članicama. Jedan od vodećih prijedloga koje je von der Leyen navela u tom pismu bio je dodavanje nasilja nad ženama popisu kaznenih djela na razini EU.

Slovački parlament je rezoluciju donio samo nekoliko tjedana nakon stravičnog ubojstva 34. godišnje žene koje je potreslo cijelu državu, i naglasilo do koje se mjere žene osjećaju nesigurnima u vlastitim domovima. Unesrećena mlada žena pronađena je u bratislavskoj rijeci, a njezino je pothlađeno i izmlaćeno tijelo bilo ostavljeno na kamenju nedaleko od luke. U jutarnjim ju je satima pronašao lokalni stanovnik, no žrtva je umrla na putu do bolnice. Policija nije željela informirati građane o zločinu, a nije niti podigla optužnicu dok se lokacija ubojstva nije temeljito istražila, što je trajalo nekoliko tjedana.

Na upit kako bi savjetovala ženama u Slovačkoj da izbjegnu sudbinu mlade žrtve, ministrica unutarnjih poslova Denisa Sakova izjavila je da bi 'žene trebale prilaziti muškarcima s osviještenom promišljenošću'.

- Također, važno je pažljivije analizirati muškarce, zato što lijepo ponašanje nije uvijek garancija karaktera osobe – dodala je ministrica.

Šokantno ispitivanje javnog mnijenja provedeno 2016. godine dokazalo je da 40 posto ispitanika u Slovačkoj smatra silovanjem (seksualnim odnosom bez pristanka) prihvatljivim i opravdanim u određenim okolnostima. Broj istomišljenika visok je diljem Europe, a prosjek se trenutno kreće oko 30 posto.