SUD PRAVDE EU STAO UZ KATALONSKE SEPARATISTE Unija poziva Madrid da im omogući aktivaciju mandata i imunitet od kaznenog progona

Autor:

  • Tea Trubić Macan

12.11.2019.

People hold a banner depicting dismissed Catalan Vice President Oriol Junqueras, currently in custody awaiting trial on charges of sedition, rebellion and misappropriation of public funds, as they gather for a rally on Catalonia's national day 'La Diada' in Barcelona, Spain, September 11, 2018. REUTERS/Albert Gea - RC1D892F4EA0
Albert Gea / REUTERS

Prosvjed za podršku katalonskim separatistima

Europski sud pravde stao je uz katalonske separatiste apelirajući na Kraljevinu Španjolsku da omogući svojim optuženicima aktivaciju mandata u Europskom parlamentu.

Presuda bi mogla poremetiti planove Madrida oko sankcioniranja članova autonomne vlade Katalonije zbog ilegalnog pokušaja odcjepljenja 2017. godine. Naime, početkom listopada je Vrhovni sud u Madridu donio presudu kojom su separatisti proglašeni krivima zbog čega su osuđeni na do 13 godina zatvora, unatoč tome što se nekolicina optuženika pozvala na imunitet koji uživaju kao zastupnici Europskog parlamenta.

Današnja presuda Europskog suda pravde potvrđuje pravo katalonskih separatista da koriste mandat u Europskom parlamentu, ali i da kao europarlamentarci 'temeljem Članka 9 nadležnog Protokola' uživaju imunitet od zatvorske kazne.

Iako se današnja presuda odnosila isključivo na Oriola Junquerasa Viesa, nekadašnjeg potpredsjednika autonomne vlade Katalonije, ona bi mogla poslužiti kao vjetar u leđa ostalim separatistima, poput Carlesa Puigdemonta, da iskoriste priliku za aktivaciju svog mandata i zastupničkim imunitetom spriječe kazneni progon španjolskih vlasti.

Mišljenje glavnog odvjetnika Europskog suda pravde Macieja Szpunara vam prenosimo u cijelosti.

Gospodin Oriol Junqueras Vies bio je potpredsjednik autonomne vlade Katalonije tijekom održavanja referenduma o neovisnosti te pokrajine 2017. godine, koje je španjolski Vrhovni sud u Madridu ocijenio kao ilegalan. Sukladno tome, bio je optužen za kriminalnu radnju pokušaja odcjepljenja, zbog čega je u pritvoru od studenog 2017. godine. Neovisno o tome, gospodin Junqueras Vies bio je izabran za zastupnika u Europskom parlamentu na izborima koji su se održali u svibnju 2019. godine temeljem konačnih rezultata koje je sredinom lipnja službeno potvrdilo i Državno izborno povjerenstvo Kraljevine Španjolske. Vrhovni sud u Madridu zabranio je aktivaciju mandata u Europskom parlamentu g. Junquerasu Viesu. S obzirom na to da g. Junqueras Vies nije položio zakletvu 20. lipnja 2019. godine, nije mogao započeti svoj mandat na konstituirajućoj sjednici Europskog parlamenta koja se početkom srpnja održala u Strasbourgu.

G. Junqueras Vies doveden je pred Vrhovni sud 14. lipnja 2019. godine, gdje se pozvao na imunitet koji uživa kao zastupnik Europskog parlamenta. Španjolski Vrhovni sud obratio se Europskom sudu pravde za provjeru statusa imuniteta. No, 14. listopada 2019. godine, taj je sud donio presudu temeljem koje je g. Junqueras Vies zajedno s ostalim katalonskim suradnicima bio proglašen krivim za pokušaj odcjepljenja, zbog čega je dobio 13 godina zatvorske kazne tijekom koje će mu se suspendirati građanska prava.

U današnjem mišljenju Europskog suda pravde, glavni odvjetnik Maciej Szpunar naglašava ustavnu važnost koju slučaj ima, kao i granice pravnog okvira EU i država članica po pitanju slanja zastupnika u Europski parlament.

Glavni odvjetnik smatra da izborni proces podliježe ingerenciji pravnog okvira država članica, no status zastupnika Europskog parlamenta kao direktno odabranih predstavnika biračkog tijela Europske unije podliježe ingerenciji javnog prava EU. Naime, da to nije tako, u pitanje bi bilo doveden status neovisnosti koju uživa Europski parlament.

Prema interpretaciji glavnog odvjetnika EU g. Szpunara, mandat u Europskom parlamentu može biti dobiven isključivo putem parlamentarnih izbora, te osvojeni mandati kao takvi ne mogu naknadno podlijegati novim okolnostima.

Glavni odvjetnik sukladno tome predlaže da Europski sud pravde proglasi zastupnika koji je legitimno osvojio mandat u Europskom parlamentu da istog može aktivirati, a njegov status može biti doveden u pitanje jedino u slučaju podnošenja ostavke, prijevremene smrti ili povlačenja mandata.

S obzirom na to da je g. Junqueras Vies legitimno odabrani zastupnik, ima pravo aktivirati svoj mandat u Europskom parlamentu, kao i koristiti imunitet kojeg mu kao izaslaniku države članice garantira Članak 9 Protokola.