Sunčana Glavak i Tonino Picula članovi novog Odbora za vanjsko uplitanje demokratske procese EU, Tomislav Sokol član Odbora za borbu protiv raka

Autor:

  • Tea Trubić Macan

10.07.2020.

Damjan Tadić/Dominique-HOMMEL / CROPIX/Dominique-HOMMEL

Sunčana Glavak/Tonino Picula

Na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, koja se zbog nepovoljne epidemiološke situacije još uvijek održava u Bruxellesu, dogovorena je lista zastupnika koji će se pridružiti tek formiranim parlamentarnim odborima čiji će angažman biti fokusiran na pitanja oporezivanja, umjetne inteligencije, uplitanja stranih aktera, borbu protiv raka i prijevoz životinja.

Članovi odbora birani su prema pripadnosti svojim političkim grupacijama, a svakoj se ideološkoj grupaciji dodijelio broj članova koji je proporcionalan njihovoj zastupljenosti u Europskom parlamentu.

Novim odborima pridružili su se i neki hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu. Iz redova europskih socijaldemokrata Posebnom odboru za vanjsko uplitanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući i dezinformiranje, priključio se Tonino Picula (SDP), kao i njegova kolegica iz HDZ-a Sunčana Glavak.

Zastupnik Tomislav Sokol iz redova HDZ-a izabran je za Poseban odbor za borbu protiv raka.

Osim tih odbora, u

Osim tog posebnog odbora, u Europskom parlamentu formirao se i Istražni odbor za zaštitu životinja tijekom prijevoza te Posebni odbor za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu.

Predsjednik i potpredsjednici odbora koji su se formirali na plenarnoj sjednici u lipnju odredit će se u rujnu.

Popis svih zastupnika koji su se pridružili novim odborima možete pročitati ovdje.