U Kući Europe održana konferencija 'EU kao globalni lider u vladavini prava'

Autor:

  • Karla Juničić

25.02.2019.

Zagreb, 220219.
Kuca Europe u Cesarcevoj 4, medjunarodna konferencija EU kao globalni lider u vladavini prava u organizaciji Jean Monnet centra izvrsnosti Pravnog fakulteta u Zagrebu i Predstavnistva Europske komisije u Hrvatsku.
Na fotografiji: Vera Jourova, europska povjerenica za pravosudje, zastitu potrosaca i ravnopravnost spolova.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

Povjerenica Europske komisije za pravosuđe Věra Jourová na međunarodnoj konferenciji u Kući Europe

U petak je u Kući Europe održana međunarodna konferencija naziva 'EU kao globalni lider u vladavini prava' na kojoj je sudjelovala i počasna gošća, povjerenica Europske komisije za pravosuđe Věra Jourová.

Konferencija je organizirao centar za izvrsnost Jean Monnet na Pravnog fakulteta u Zagrebu u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj.

Glavni gosti predavači su javnosti i pravnim stručnjacima pokušali objasniti glavne koncepte vezane za vladavinu prava koji predstavlja izazov za Europsku uniju i preduvjet za osiguravanje pravilne demokracije.

 - EU želi biti međunarodni i globalni lider u vladavini prava – rekla je Tamara Perišin profesorica na Katedri za europskog javno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, naglasivši kako je vladavina prava među novim konceptima i posebice je naglašena u posljednje vrijeme kada je protiv nekih država pokrenut Članak 7.

Věra Jourová, europska povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, izjavila da je upravo vladavina prava 'osnovni stup demokracije' te ju je bitno očuvati jer se 'nezavisnost sudstva koja je razvijana desetljećima može uništiti preko noći'.

Jourová je posebice naglasila razloge zbog kojih je Europska unija trebala pokrenuti Članak 7., u briselskom žargonu poznat kao 'nukelarna opcija', zbog potkopavanje demokracije i kršenja neovisnosti sudstva protiv Mađarske i Poljske. Rekla je da trenutno EU posebno nadgledava Rumunjsku i Bugarsku.

Također, izjavila je da Hrvatska nije postigla visoke rezultate u vladavini prava prema procjenama EU, no vjeruje da će hrvatska vlada prepoznati potrebu za njegovim poboljšanjem i unaprijediti se u kratkom periodu.

- EU ima jako dobre sisteme povjerenja o radu sudstva, ima parametre koji bi trebali funkcionirati u drugim državama(...), i bitno je održati podjednake standarde EU u svim državama – izjavila je Jourová dodavši da EU odmah reagira kada dođe do sumnje u nezavisnost sudstva.

Na pitanje zašto je bitno održati vladavinu prava Jourová je objasnila kako 'sudbena vlast mora biti zaštićena od političkog uplitanja' jer u trenutku kada je politička moć autoritativna i jaka, javnost gubi povjerenje u institucije i vlast'. Zbog toga je bitno potaknuti osviještenost ljudi kako bi shvatili da manjak vladavine prava dovodi do degradacije društva.

Inače, zanimljiva činjenica koju je podijelila s publikom je da je i ona sama bila u zatvoru. Jourová je 2006. godine optužena da je primila mito kako bi osigurala sredstva EU-a za projekt izgradnje. Provela je 33 dana u pritvoru prije suđenja. Konačno je bila oslobođena 2008. godine kada je policija priznala da su optužbe neosnovane i da se podmićivanje nikada nije dogodilo. To iskustvo nepravednog suđenja ju je potaknulo da u kasnijoj dobi studira pravo i primi svoju drugu diplomu s 48. godina, nakon one iz antropologije. Pri kraju svog izlaganja je izjavila: . Ja ću uvijek promicati pravedan i objektivan sistem, a to moraju činiti sve države članice.