Unatoč otvorenoj sabotaži rumunjske vlade, samouvjerena Kövesi ne odustaje od pozicije glavne tužiteljice EU

Autor:

  • Karla Juničić

11.06.2019.

Laura Codruta Kovesi, Romania's former chief anti-corruption prosecutor, arrives to attend a hearing at the Section for the Investigation of Criminal Offences in the judiciary in Bucharest, Romania, February 15, 2019. Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ROMANIA OUT. - RC18EEC27630
Octav Ganea / REUTERS

Laura Codruta Kovesi, kandidatkinja za glavnu tužiteljicu EU

'Ne, ni pod kojim okolnostima', odgovorila je Laura Codruța Kövesi na pitanje hoće li odustati od utrke za poziciju glavne tužiteljice Europske unije.

Kövesi je proteklih mjeseci bila u centru pažnje zbog utrke za jednu od vodećih pozicija u EU. Njeno iskustvo u borbi protiv korupcije u Rumunjskoj je prema mišljenju mnogih europskih službenika neophodno za rješavanje kriminalnih slučajeva u Europskoj uniji, osobito onih koji se odnose na zlouporabu sredstava iz EU proračuna, korupcije i pranja novca.

No, upravo zato što je Kövesi 'čelična žena' koja je razotkrila niz prevara vodećih rumunjskih političara, njeno imenovanje ne pogoduje vladajućim socijaldemokratima.

Među njima je i Liviu Dragnea, čelnik rumunjske ljevice koji je netom nakon izbora za Europski parlament uhićen, a pretpostavlja se da će zbog pronevjere novca u zatvoru provesti čak tri godine.

- Sve dok se ne odluči tko će biti izabran za funkciju glavnog tužitelja, smatram da imam priliku dobiti taj posao i borit ću se za njega do posljednjeg trenutka – rekla je Kövesi samouvjereno.

Nakon što je dobila ostavku s mjesta predsjednice Nacionalnog antikorupcijskog direktorata (DNA),  Kövesi je služila na nižoj poziciji unatoč svojem 'vještičjem talentu' za razotkrivanje korupcije.

Tijekom njenog mandata, agencija je provela zakonodavne postupke protiv 'tisuću ljudi godišnje od kojih je njih 900 optuženo', rekla je navodeći razloge zbog kojih je upravo ona 'snažan kandidat za posao u EU.

- Pod mojim vodstvom, DNA je postao uzor dobre prakse u jugoistočnom djelu Europe u borbi protiv korupcije na visokim razinama – rekla je.

Istaknula je da ima puno iskustva u istraživanju prijevara u fondovima EU budući da je DNA tijekom njenog mandata razotkrio oko 2.000 prijevara godišnje. Njen najveći suparnik je francuski kolega Jean-François Bohnert koji je u prednosti, jer za razliku od Kövesi, on ima podršku francuske vlade. Ipak, ona smatra da to neće uvjetovati u izboru najboljeg kandidata za tužitelja EU.

Rumunjska premijerka Viorica Dăncilă se nije izjasnila hoće li vlada promijeniti svoju poziciju prema Kövesi koja je odlučila strpljivo čekati konačnu odluku Vijeća EU i Europskog parlamenta.

- Nekada sam igrala košarku, i bilo je trenutaka kada sam osvojila važnu utakmicu u zadnjoj sekundi – zaključila je Kövesi.