Vodeći zastupnici Europskog parlamenta morat će prijavljivati sastanke s lobistima

Autor:

31.01.2019.

Plenary session - Debate with Juha SIPILÄ, Finnish Prime Minister, on the Future of Europe
Daina Le Lardic / © European Union 2019 - Source : EP (EP-083236B)

Plenarna sjednica u Europskom parlamentu, finski premijer Juha SIPILÄ (lijevo), predsjednik Europskog parlamenta Antionio Tajani

Europski parlament u četvrtak je izglasao nova pravila prema kojima će zastupnici trebati objavljivati na internetskoj stranici sastanke s registriranim lobistima.

Ključni akteri u zakonodavnom procesu - parlamentarni izvjestitetlji, izvjestitelji u sjeni i čelnici parlamentarnih odbora trebat će objavljati raspored svojih sastanaka s registriranim lobistima. Ostali zastupnici također se potiču da na internetu objave svoje sastanke s lobistima. Zastupnici koji to žele moći će na internetskoj stranici objavljivati na što troše mjesečni neoporezivi iznos od 4.500 eura, koji je namijenjen za pokrivanje troškova njihova ureda.

Novim pravilima također se nastoji osigurati da se zastupnici suzdrže od 'neprimjerenog ponašanja i uvredljivog govora', seksualnog i psihičkog uznemiravanja.

Uvodi se kodeks ponašanja, a zastupnici koji ne potpišu pisanu izjavu da će je poštovati neće moći biti birani za izvjestitelje niti predstavljati Parlament u trijalogu s Vijećem i Komisijom.

Glasanje je pozdravila nevladina organizacija Transparency International.

- Transparetnost je ključni element u donošenju političkih odluka u EU-u i zato pozdravljamo konkretne rezultate koje je Europski parlament danas postigao. Ovo je snažan signal uoči europskih izbora da je Europski parlament ozbiljan u pogledu transparentnosti o utjecaju lobista - priopćeno je iz Transparency Internationala.

Europska komisija je 2016. predložila obvezujući registar lobista u EU. Ključni element toga prijedloga je da se lobisti više ne bi mogli sastajati s donositeljima odluka u Vijeću, Komisiji i Europskom parlamentu ako se ti lobisti ne registriraju i ne objavljuju informacije o svojim aktivnostima i izvorima financiranja.

Komisija je još 2014. uvela pravila prema kojima su objavljuju sastanci povjerenika s lobistima.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version