Zbog izlaska iz EU klubovi bi mogli ostati bez ključnih igrača

Autor:

24.02.2020.

Manchester City's English defender Kyle Walker vies with Leicester City's English defender Ben Chilwell (up) during the English Premier League football match between Leicester City and Manchester City at King Power Stadium in Leicester, central England on February 22, 2020. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Oli SCARFF / AFP

FA je, naime, tvrdi u dogovoru s vladom, najavio da će se postaviti gornja granica broja stranih igrača u svakom klubu. Na slici: Engleski branič Manchester Cityja Kyle Walker s engleskim braniteljem Leicestera Cityja Benom Chilwellom tijekom utakmice engleske Premier Lige, 22. veljače, 2020.

Ekonomski se stručnjaci nadmeću u razotkrivanju svih mogućih problema koji će zadesiti EU i Ujedinjenu Kraljevinu nakon što je ova potonja izašla iz članstva u Uniji. I kako to obično biva, izmakao im je iz vida jedan izuzetno važan sektor - nogomet.

London je prošlog tjedna objavio svoju metodologiju kojom će uskoro, od 1. siječnja iduće godine, stranci, a sada su to i oni iz EU, prikupljati bodove za pravo da rade na Otoku. A onda se oglasila nogometna liga, ona prva, najbolja. Nogometaši neće imati problema s ključnim kriterijem za ostanak u Kraljevini - oni svi zarađuju bitno više od 25.600 funti koliko je kao cenzus postavila ministrica unutarnjih poslova Priti Patel, koja baš i nema britanske korijene. Ali, poturica uvijek gori od Turčina.


Premier liga je unatoč tome upozorila da bi uvjeti koje je predložila nogometna udruga, Football Association (FA), mogli ozbiljno naštetiti kvaliteti njihovog proizvoda, utakmica u kojima sada nastupaju ponajbolji europski igrači. FA je, naime, tvrdi u dogovoru s vladom, najavio da će se postaviti gornja granica broja stranih igrača u svakom klubu. Tvrde da će se tako dodatno ojačati nogometne škole pa će se otvoriti vrata britanskim igračima da postanu glavne zvijezde i preuzmu ključne uloge u klubovima. Što bi za posljedicu imalo i jaču reprezentaciju koja je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji došla do polufinala gdje smo je mi poslali doma. Dosad je broj stranih igrača mogao biti 17 od 25 registriranih, a FA predlaže 12. Premier liga je to odbila.

Usporedo s ovom krizom izbila je nova na koju upozorava Premier liga. U slučaju da ideja FA ipak prođe, tada je vrlo izgledno da će najbogatiji klubovi odmah pokupovati ključne britanske igrače iz manjih klubova: na meti bi se, procjenjuje se, odmah mogli naći Jack Grealish iz Aston Ville i James Maddison iz Leicester Cityja. Problem je u tome što bi oni u nekom, primjerice, Manchester Cityju vrlo vjerojatno sjedili na klupi, što bi loše utjecalo na njihovu karijeru pa posljedično i na kvalitetu reprezentacije. Javili su se i menadžeri s jasnom porukom: dogovorite se bilo oko čega, ali prije ljetnog prijelaznog roka. Inače ćemo se svi naći u ozbiljnim problemima.